ΕΤΣΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ !!!

Posted on October 20, 2020, 10:29 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 13 secs

Παρά την ομόφωνη δήλωση του προεδρεύοντα (για  τον τρέχοντα μήνα) του ΣΑ/ΟΗΕ  Ρώσου μονίμου αντιπροσώπου Βασίλι Νεμπέτζια, με την οποία τα 15 κράτη-μέλη επέμεναν στο να σέβεται η Άγκυρα τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού αναφορικά με τα Βαρώσια και την διατήρηση της “κλειστής πόλης” της Αμμοχώστου (βάσει των αποφάσεων  550/1984 και 789/ 1992) ως και να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της (μετά το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου),  η Τουρκία παραμένει ανένδοτη και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα έχει κατά νου να προχωρήσει τον  στρατηγικό σχεδιασμό της για  την ευρύτερη περιοχή, με τελική προοπτική να εντάξει την συγκεκριμένη πόλη και τα περίχωρα της  στην λεγόμενη “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”

Μπορεί η δήλωση να μην αποτελεί ψήφισμα του ΣΑ/ΟΗΕ αλλά υποστηρίχτηκε, μετά την ενημέρωση που έκανε για περίπου μία ώρα  η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ/ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχερ, από όλα  τα μόνιμα κράτη-μέλη (ΗΠΑ-Ρωσία-Γαλλία-Κίνα και Μ. Βρετανία), καθώς και από τα δέκα μη-μόνιμα (Εσθονία-Βέλγιο-Γερμανία-Βιετνάμ-Νότια Αφρική-Τυνησία-Νίγηρα-Ινδονησία-Δομινικανή Δημοκρατία-Σαιν Βίνσεντ και Γρεναδίνες), που εξέφρασαν την  βαθιά ανησυχία τους για την υπό διαμόρφωση νέα κατάσταση στην Κύπρο.

Αξίζει να τονιστεί, ότι η Λευκωσία δήλωσε ικανοποιημένη, έστω και αν δεν υπήρξε καταδικαστική απόφαση των προκλητικών ενεργειών των αρχών κατοχής που κατευθύνονται προσωπικά από τον Ερντογάν (κάτι που θα επιθυμούσε, αλλά πληροφορίες φέρουν 2 μη-μόνιμα μέλη να μην ήθελαν να καταδικαστεί η Τουρκία). Οι προεδρικές δηλώσεις στο ΣΑ/ΟΗΕ  απαιτούν ομοφωνία, ενώ ως θετική κρίνεται η μη-παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της Τουρκίας, αλλά και η τοποθέτηση του Βρετανού πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη ότι “η κατάσταση παρακολουθείται”.

Η Τουρκία χρησιμοποίησε διάφορες ύπουλες μεθόδους να μπλοκάρει την συζήτηση της προσφυγής της Λευκωσίας, αλλά απέτυχε, ενώ μετά προσπάθησε μέσω του πρέσβη Φ Σινιριόγλου να “μην εκδοθεί καταδικαστική απόφαση”. Η Λευκωσία στα πλαίσια των δυνατοτήτων της κινήθηκε στο διπλωματικό πλαίσιο ιδιαίτερα δραστήρια, με συνεχείς ως και ψύχραιμες  ενέργειες του πρέσβη της Ανδρέα Μαυραγιάννη.

Βάσει πληροφοριών η Άγκυρα σταδιακά θα ανοίγει τμήματα των Βαρώσιων, ενώ στοχεύει να καταστήσει την περιοχή κάτι μεταξύ “Ισπανικής/Γαλλικής Ριβιέρα και Λας Βέγκας”. Μάλιστα ήδη διεξάγει προπαγάνδα επικαλούμενη ότι “είναι το μαργαριτάρι της ανατολικής Μεσογείου στο οποίο θα κατασκευαστούν ουρανοξύστες, μαρίνες, ακριβά ξενοδοχεία, καζίνο κα”.

Επίσης  αναφέρεται  στις ειδυλλιακές χρονικές περιόδους της δεκαετίας 1963-1973, όταν έκαναν διακοπές στην Αμμόχωστο, προσωπικότητες του Χόλυγουντ, όπως η Λιζ Τείλορ, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, η Σοφία Λόρεν, η Μπριζίτ Μπαρντώ, η Ράκελ Ουέλς και άλλοι.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει έτοιμο ένα σχέδιο 170 σελίδων που θα ενώσει υπό το ψευδοκράτος τις περιοχές της Αμμοχώστου και της Καρπασίας(39 χωριά) με σημείο τομής το Μπογάζι, και ήδη εταιρείες, και επενδύσεις είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση από την Αμμόχωστο μέχρι το Ριζοκάρπασο. Οι Τούρκοι στοχεύουν στο να αλλάξουν πολλά πράγματα μέσα στην πόλη της Αμμοχώστου (λιμάνια, πλατείες, ρυμοτομία ως και να αναβαθμίσουν το πλησιέστερο κατοχικό αεροδρόμιο).

Παράλληλα με προπαγανδιστικές μεθόδους εκμεταλλεύονται τους πλούσιους αρχαιολογικούς χώρους της ιστορικής περιοχής. Με άλλα λόγια  επιδιώκουν να προκαλέσουν νέα τετελεσμένα στην Κύπρο, αφού όπως δείχνουν οι εξελίξεις είναι απίθανο να υπάρξει πρόοδος και επιτυχία, όποτε και αν γίνουν διαπραγματεύσεις. Επίσης θρασύτατα προσκαλούν Ελληνοκύπριους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν σε κατασκευή από κοινού έργων στα Βαρώσια.

Άλλωστε τα κατεχόμενα είναι απόλυτα εξαρτημένα από την Άγκυρα, η οποία τα τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ενώ  εδρεύουν και μη-επανδρωμένα αεροσκάφη/drones της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας  στην υπηρεσία των δυνάμεων εισβολής ενώ παράλληλα περιπολούν  στην ανατολική Μεσόγειο.

Απτόητη η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Με νέα NAVTEX δεσμεύει την περιοχή όπου επί μήνες έκανε γεωτρήσεις (νοτιοδυτικά της επαρχίας Πάφου, στα θαλασσοτεμάχια 6 και 7), με το πλωτό γεωτρύπανο “Γιαβούζ”. Εκεί θα πλέει τώρα το ερευνητικό σκάφος “Μπαρμπαρός Χαιρεντίν Πασά”, το οποίο έπλεε ανατολικά της επαρχίας Αμμοχώστου στα οικόπεδα 2 και 3. Η νέα NAVTEX  που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας θα ισχύει μέχρι τις 9 Νοεμβρίου. Συνοδευτικά του “Μπαρμπαρός” θα πλέουν σε αυτή την περιοχή τα βοηθητικά σκάφη  TANUX-1  και Apollo Moon,

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός  Αναλυτής

Leave a Reply

  • (not be published)