Στη Χάγη θα προσφύγουν Ελλάδα και Αλβανία για τις θαλάσσιες ζώνες

 

Αθήνα και Τίρανα συμφώνησαν να παραπέμψουν το μείζον θέμα της οριοθέτησης των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών στην Χάγη και σε διεθνή διαιτησία, εφόσον δεν ευδοκιμήσουν οι προσεχείς διμερείς επαφές. Αυτό συμφώνησαν χθες στα Τίρανα στην διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του εκεί ο υπεξ Νίκος Δένδιας με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον ασκούντα χρέη υπεξ Γκέντι Τσεκάι.

Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με την Αλβανική πολιτική ηγεσία ο Νίκος Δένδιας μεταξύ άλλων είπε «Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα , θα υπάρξουν κατ αρχήν διμερείς συζητήσεις ,οι οποίες αν δεν αποδώσουν (το πιο πιθανό σενάριο), τότε οι δύο πλευρές θα υπογράψουν συνυποσχετικό για παραπομπή του συγκεκριμένου θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο στην Χάγη της Ολλανδίας ,το οποίο ως όργανο του ΟΗΕ έχει διαχρονικά ασχοληθεί με αρκετές τέτοιες περιπτώσεις διαφόρων κρατών σε όλες τις ηπείρους.(πάντως η παραπομπή στην Χάγη εγκυμονεί “κινδύνους” για αρκετές από τις πάγιες θέσεις μας στο ζήτημα).
Παράλληλα συζητήθηκε το εμπόλεμο που ισχύει επί δεκαετίες αναφορικά με την επικρατούσα κατάσταση στα χερσαία σύνορά μας , το οποίο ο Νίκος Δένδιας αποκάλεσε ως “αναχρονιστικό”, αλλά όπως και αρκετοί προκάτοχοί του ανέφερε ότι “είναι βέβαιος για την επίλυσή του” Χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες τα δύο μέρη συζήτησαν την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική/Βορειοηπειρωτική μειονότητα στη Αλβανία και ο ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι “στον τομέα αυτό τα Τίρανα έχουν κάνει θετικά βήματα για τα ζητήματα της μειονότητας”, προσθέτοντας ότι ‘δεν πρέπει να χάσουμε άλλο καιρό”. Πέραν αυτών συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια, και την ανατολική Μεσόγειο, δεδομένης της έντασης που επικρατεί μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.(αν και είναι γνωστές οι φιλοτουρκικές θέσεις του Έντι Ράμα και όχι μόνο) σε θέματα στρατιωτικά-οικονομικά κλπ. Είναι άλλωστε πρόσφατη η νέα Τουρκο-Αλβανική συμφωνία στρατιωτικό-οικονομικής συνεργασίας ως και οι συνεχείς επισκέψεις Τουρκικών πλοίων στα λιμάνια του Αυλώνα και του Δυρραχίου, αλλά και η εκπαίδευση δεκάδων αξιωματικών και υπαξιωματικών του Αλβανικού στρατού στις στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας.
Από την πλευρά του ο Έντι Ράμα χαρακτήρισε την χώρα μας ως “πολύτιμο γείτονα και στρατηγικό εταίρο ” ενώ ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης από την Ελλάδα στις χιλιάδες οικογένειες που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό του Νοεμβρίου του 2019.
Ο Νίκος Δένδιας έγινε επίσης δεκτός από τον Αλβανό πρόεδρο Ίλιρ Μέτα, ενώ είχε κατ ιδίαν συναντήσεις με τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα (σφοδρού επικριτή του Ράμα), καθώς και με τον πρόεδρο της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (που εκπροσωπεί την εθνική μας μειονότητα στην γειτονική χώρα) Βαγγέλη Ντούλε. Τέλος έγινε δεκτός από τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων-Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κύριο Αναστάσιο.

Δρ ΑθανάσιοςΕ. Δρούγος

Leave a Reply

  • (not be published)