23759_407

Δυτικοί αμυντικοί  εμπειρογνώμονες συζητούν ενεργά το ρόλο και τη σημασία του Καλίνινγκραντ, η οποία, κατά τη γνώμη τους, θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία σύντομα για να αποσταθεροποιήσει τις δημοκρατίες της Βαλτικής, μετατρέποντας το Καλίνινγκραντ σε ένα εφαλτήριο για μια σύγκρουση με τη Δύση.

Οι ίδιοι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να ενοποιήσουν τα γενικά κριτήρια για μια ενδεχόμενη  σύγκρουση στα νότιο-ανατολικά της Ουκρανίας με την  συριακή κρίση, η οποία έχει να κάνει με τη Ρωσία, η οποία θέλει να τα συμβιβάσει όλα αυτά με μια πιθανή σύγκρουση με τις χώρες της Βαλτικής, μέσω του Καλίνινγκραντ,  κατηγορώντας την δύση  για «μια πράξη επιθετικότητας».

Κατά την άποψή τους, η στρατιωτική και ναυτική ρωσική βάση στη συριακή πόλη Ταρτούς χρησιμοποιείται για τον ρωσικό στόλο της Μεσογείου, ενώ την ίδια στιγμή η ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη είναι η βάση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Το Καλίνινγκραντ όμως περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από  χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, και είναι η κύρια βάση του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, όπως ήταν και  μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Έτσι, οι τρεις ρωσικές ναυτικές βάσεις  βρίσκονται  σε αρκετά απομακρυσμένες περιοχές,  και συγκεκριμένα, στην Συρία, την Κριμαία και το Καλίνινγκραντ.

Μόνο η τέταρτη και η πέμπτη ναυτικές βάσεις στο Βλαδιβοστόκ και το Μουρμάνσκ, στον  Ειρηνικό διαθέτουν  μια άμεση και ταχύτατη  πρόσβαση από δύο σημεία .

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη, την Ταρτούς και το Καλίνινγκραντ εξαρτάται η  κατάσταση της Ρωσίας ως ναυτική υπερδύναμη.

Από όλες  τις σκέψεις τους όμως , το  Καλίνινγκραντ, είναι το σημείο από το  οποίο κατά τη γνώμη τους, θα αποτελέσει το κύριο εφαλτήριο για μια  πιθανή  ρωσική επιθετικότητα ενάντια στις χώρες της Βαλτικής, και ως εκ τούτου και του ΝΑΤΟ.

Ο λόγος για τους εν λόγω εμπειρογνώμονες είναι η  πρόσφατη  μεταφορά από την Μόσχα  στην περιοχή του Καλίνινγκραντ,  πυραύλων «Ισκαντέρ» που το βεληνεκές τους φτάνει όχι μόνο τα κράτη της Βαλτικής, αλλά  την Σουηδία, την Πολωνία,  ακόμα και τη Γερμανία. Εάν χρησιμοποιήσουν δε πυραύλους «Ισκαντέρ» με ειδική γόμωση τότε το βεληνεκές θα υπερβαίνει τα  500 χιλιόμετρα.

 

Η Δύση κατηγορεί τον  Πούτιν  ότι ο ίδιος είναι ο οποίος διαθέτει  σταθερά  μια στρατιωτική βάση στη Συρία, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό και το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,  και βομβαρδίζοντας την «μέτρια αντιπολίτευση» στη Συρία.

Όσο για το προσωνύμιο «μετριοπαθή  αντιπολίτευση»,  υπάρχουν πολλές  δυτικές χώρες όμως οι οποίες θεωρούν τους  “μετριοπαθείς” και τους ισλαμιστές τρομοκράτες «μία από τα ίδια» .

Το συμπέρασμα των εμπειρογνωμόνων είναι ότι ο Πούτιν είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει  ως μέρος ενός γενικευμένου «υβριδικού πολέμου»  το Καλίνινγκραντ και τη Βαλτική, «που τα νερά δεν παγώνουν», για να αποσταθεροποιήσει  τα κράτη της Βαλτικής και το ΝΑΤΟ.

Στα συμπεράσματά τους, εκτιμούν ότι η Ρωσία είναι πολύ πιο επικίνδυνη από το Ισλαμικό Κράτος, και όλες οι δυνάμεις της Δύσης πρέπει να εγκαταλείψουν την «ειρηνική αντιμετώπιση ενός επιτιθέμενου».

Για παράδειγμα, δυτικές τράπεζες ετοιμάζονται να εξοβελίσουν  την Ρωσική Ομοσπονδία από το διεθνές τραπεζικό σύστημα Swift, για να μποϋκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και να αυξήσουν  κατά πολλές φορές τα τιμολόγια για την διαμετακόμιση των εμπορευμάτων από τη Ρωσία στο Καλίνινγκραντ.

Από το Καλίνινγκραντ όμως  ή  κάπου άλλου  , εάν  ξεσπάσει ένας παγκόσμιος πόλεμος αυτός που θα πληρώσει πρώτα  τα σπασμένα θα είναι ο άμαχος πληθυσμός, ρωσικός ή δυτικός.

 

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ A.a.L

Leave a Reply

  • (not be published)