Δεν είναι λίγες οι φωνές αναλυτών και ειδικών που λένε ότι η Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια έχει πολλές πιθανότητες να βρεθεί αντιμέτωπη με κρίσεις που δυνητικά θα μπορούσαν ανάλογα με την σοβαρότητα και τους χειρισμούς να οδηγήσουν και σε πολεμική αναμέτρηση μικρού ή μεγάλου μεγέθους. Είναι δηλαδή αυτό που λέει ο σοφός λαός μας ότι, «όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού σου σύντομα η φωτιά θα επεκταθεί και στο δικό σου». Και φυσικά όπως διαπιστώνουμε τα διπλανά μας σπίτια αντιμετωπίζουν μεγάλες πυρκαγιές όπως η Τουρκία και άλλα μικρότερες ή σπίθες που μπορούν άμεσα να αναφλεγούν όπως τα Σκόπια, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία, το Κόσοβο αλλά και η Σερβία. Όμως και στην ίδια την Ελλάδα η σπίθα υπάρχει με όλα αυτά τα hot spots στα οποία είναι συγκεντρωμένοι άνθρωποι που κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να εγγυηθεί για τις προθέσεις τους, αλλά και με την έντονη κινητικότητα της μειονότητας στην Θράκη…

parelasi Όλα αυτά ήρθε να επιβεβαιώσει και ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ, Στρατηγός Μανωλάς, ο οποίος πρόβλεψε ότι η Ελλάδα στα επόμενα δέκα χρόνια θα αντιμετωπίσει κάποιας μορφής πολεμική αναμέτρηση. Μάλιστα έθεσε και κάποιους τομείς στους οποίους θα πρέπει το Ελληνικό Κράτος να δείξει προετοιμασία για να μην βρεθεί προ οδυνηρών εκπλήξεων. Για παράδειγμα μας είπε ότι  απαιτείται αύξηση των εξοπλισμών, δομικές αλλαγές  ακόμη και στη θητεία με στράτευση στα 18, ανάπτυξη νοοτροπίας  εθνικής επιβίωσης όπως στο Ισραήλ, … και αναρωτιόμαστε η σημερινή ηγεσία του στρατεύματος δεν το γνωρίζει αυτό, γιατί δεν βλέπουμε καμία δραστηριότητα σε αυτούς τους τομείς. Αλλά θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον εξαίρετο καθόλα πρώην Αρχηγό, που είναι από τους λίγους που είχαν σημαντική αποδοχή από το στράτευμα, αυτές οι αλλαγές δεν θα έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί ή ξεκινήσει και επί των ημερών του.

 Επειδή πρέπει να δούμε ξεκάθαρα την αλήθεια το πρόβλημα δεν είναι εξοπλιστικό αλλά άκρως ηθικό … Δηλαδή πώς να γίνουν όλα αυτά εάν η στρατιωτική ηγεσία δεν τα διεκδικήσει δυναμικά από τους άσχετους πολιτικούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει, στην μεγάλη πλειοψηφία, είναι οι πηγές πλουτισμού και η υφαρπαγή των ψήφων … Και δυστυχώς σε αυτό το παιχνίδι έχουν μπει για τα καλά οι άδολοι στρατιωτικοί έναντι πινακίου αστέρων και παραμονής στην εξουσία … Συνεπώς συμπαθέστατε κ. Μανωλά Χρήστο αλλού είναι το πρόβλημα, που αν κάποτε λυθεί, τα υπόλοιπα θα είναι μια εύκολη και αυτονόητη υπόθεση χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνονται τόνοι χαρτιού, μελανιού και σκέψης.

  Όταν κάποτε η Στρατιωτική Ηγεσία αποφασίσει να αντισταθεί όταν βλέπει ότι η Πατρίδα στραβά αρμενίζει. Και για να μην παρεξηγηθούμε δεν μιλάμε για πραξικοπήματα και τέτοιες παρεμβάσεις αντισυνταγματικές, αλλά για γενναία στάση απέναντι στον πολιτικό αριβισμό, που θα οδηγεί και σε παραιτήσεις. Όταν σταματήσει η καραμέλα ορισμένων υψηλόβαθμων, ότι αν παραιτηθώ δεν θα προσφέρω κάτι, που στην ουσία όμως αποτελεί τον φόβο και την υποταγή στο σύστημα, που τους έχουν βάλλει στο μυαλό όλα αυτά τα χρόνια οι πολιτικοί, με το επιχείρημα ότι πάντα πρέπει να στηρίζουν το εκάστοτε κυβερνητικό έργο. Διότι όταν για παράδειγμα μειωνόταν όλα αυτά τα χρόνια η θητεία, που ήταν η Στρατιωτική ηγεσία που συμφωνούσε και ξαφνικά όταν αποστρατεύτηκε ζητάει αύξηση θητείας … Αν λοιπόν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά, καλό θα είναι να λέμε αλήθειες μπας και φτιάξει τίποτα σε αυτόν τον τόπο …

 Έτσι, ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός Χρίστος Μανωλάς που ηγείτο του Στρατού Ξηράς μέχρι την άνοιξη του 2015 σε συνέντευξη του στον τύπο δήλωσε μεταξύ άλλων ότι, «Μέσα στην επόμενη 10ετία ενδέχεται να χρειαστεί να πολεμήσουμε για να επιβιώσουμε», «Η Ελλάδα  αλλά κι όλοι όσοι γειτονεύουν με την χώρα αυτή,  πρέπει να λάβουν μέτρα αποφυγής/περιορισμού (mitigation) του ρίσκου, μιας κλιμακούμενης κρίσης από την Τουρκία. Μερικά απ΄ αυτά:

 Ανάπτυξη νοοτροπίας  εθνικής επιβίωσης 

 Σύναψη συμμαχιών και διατήρησή τους με φίλες χώρες ή και απειλούμενες λοιπές χώρες.

 Πολιτική  και διπλωματική εγρήγορση

 Οικονομικά μέτρα για επάνοδο σε ρυθμούς ανάπτυξης

 Μέτρα βελτίωσης του ηθικού του λαού, πληττόμενου από την οικονομική κρίση

  Αύξηση των εξοπλισμών, δομικές αλλαγές  ακόμη και στη θητεία με στράτευση στα 18. Δεν πρέπει να αποκλειστεί το  θέμα αυξήσεως θητείας, των αλλαγών στον τρόπο εκπαιδεύσεως.

  Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει “νοοτροπία Ισραήλ” κάνοντας  προετοιμασία για πόλεμο. Για να επιβιώσουμε  σαν κράτος και Έθνος, θα χρειαστεί να πολεμήσουμε. Η εκτίμηση  μου είναι ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια είναι πολύ πιθανό να  χρειαστεί να πολεμήσουμε.

 Δυστυχώς η πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας έχει επιφέρει ήδη την “φινλανδοποίηση” κι έχει αυξήσει τον κίνδυνο να χάσουμε κομμάτια του ελληνισμού, όπως τη Θράκη και την Κύπρο».

 Θεωρούμε ότι όλες οι προτάσεις Μανωλά αποτελούν πολύ σημαντικές τοποθετήσεις και αλήθειες από ένα άνθρωπο που υπήρξε στην κορυφή της πυραμίδας του συστήματος και στην ουσία αποκαλύπτουν μεγάλα κενά στην άμυνα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν την αρχή άμεσης αλλαγής νοοτροπίας της Στρατιωτικής Ηγεσίας, σε μια περίοδο που τα χρονικά περιθώρια φαίνεται να στενεύουν επικίνδυνα.   

 

 

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)