Την περίοδο που διανύουμε αλλά και διαχρονικά είναι εξαιρετικής σημασίας οι σχέσεις που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ της Στρατιωτικής Ανώτατης Ιεραρχίας και των πολιτικών της προϊσταμένων. Αυτό που βιώνουμε στην Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί μια σχέση κυρίως πελατειακή, με τους διάφορους υπουργούς που έρχονται και παρέρχονται να διορίζουν αυτούς που θεωρούν ότι θα τους κάνουν την δουλειά χωρίς να φέρνουν αντιρρήσεις.

Αυτό μάλιστα διδάσκεται εθιμικά και στο εσωτερικό των Αξιωματικών εδώ και πολλά χρόνια, ότι δηλαδή η Στρατιωτική Ηγεσία, αλλά και όλοι θα πρέπει να στηρίζουν το έργο της εκάστοτε Κυβέρνησης. Κάτι σαν άγραφος νόμος δηλαδή, ότι όποιοι θέλουν να πάνε μπροστά δεν πρέπει να φέρνουν εμπόδια, αλλά να βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτονται οι αντιρρήσεις …

Αυτό με λίγα λόγια είναι που έφαγε και τον Στρατηγό Τσαλικίδη, όταν διορισμένος Στρατηγός με καθήκοντα Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, βρίσκεται τώρα να έχει καταδικαστεί για την έκρηξη στο Μαρί της Κύπρου, που δυστυχώς στοίχισε την ζωή σε αθώους ανθρώπους. Στην ουσία αυτό που οδήγησε τον Στρατηγό στην καταδικαστική απόφαση, όπως και το δικαστήριο τόνισε, ήταν ότι δεν επέμεινε να δοθεί λύση στο πρόβλημα, όταν οι Πολιτικοί του προϊστάμενοι έκλειναν τα αυτιά τους και του έλεγαν να κάνει στην άκρη !!! Τότε δυστυχώς ο Στρατηγός ακολούθησε τον άγραφο νόμο της σιωπής που είχε διδαχθεί και αυτό αποτέλεσε το καταδικαστικό του στοιχείο, τόσο στα μάτια των συγγενών όσο και στην απόφαση του δικαστηρίου.

Έτσι, σύμφωνα με τον τύπο στην Κύπρο, σε ποινή φυλάκισης επτά ετών καταδίκασε το Στρατοδικείο Αθηνών, τον εξ Ελλάδος αξιωματικό εν αποστρατεία Πέτρο Τσαλικίδη, κρίνοντας τον ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τους 13 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη φοβερή έκρηξη στο Μαρί το 2011.

Η έφεση που άσκησε ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης την περασμένη Πέμπτη, έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς μάλιστα περιοριστικούς όρους.

Η έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» σημειώθηκε στις 5:40 το πρωί της 11ης Ιουλίου 2011. Προκλήθηκε από φωτιά που ξέσπασε σε ανοικτό χώρο όπου υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια με όπλα και πυρίτιδα, αφημένα εκεί από το 2009 που κατασχέθηκαν από ρωσικό πλοίο, χωρίς καμία προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα ή πιθανές πράξεις δολιοφθοράς.

Στο στρατοδικείο, ο αντιστράτηγος ε.ά. Τσαλικίδης, ρωτήθηκε επισταμένως για τη φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων. Στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι μπορεί να αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο ως ορθή η ενέργεια του, όπως εκείνος είπε, να ειδοποιήσει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου για τον κίνδυνο παραμονής των εμπορευματοκιβωτίων εκεί, αλλά το δικαστήριο έκρινε πως έπρεπε να επιμείνει στη θέση του.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως ακόμα και εάν το ΥΠΕΞ Κύπρου διεμήνυσε στον κ. Τσαλικίδη να μην ασχολείται άλλο με το θέμα εκείνο, διότι τάχα ήταν ευαίσθητο λόγω ανάμειξης άλλων κρατικών συμφερόντων (σ.σ.: με το Ιράν), το στρατοδικείο της Αθήνας έκρινε ότι ο Έλληνας αξιωματικός έπρεπε να επιμείνει να φύγουν ή να φυλαχτούν σε προστατευμένο μέρος τα εμπορευματοκιβώτια, αφού διέβλεπε σοβαρό κίνδυνο.

Θεωρούμε ότι η καταδικαστική απόφαση, κατά του Στρατηγού Τσαλικίδη, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι το ίδιο το σύστημα, που με πίστη υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια, μόλις ήρθαν τα δύσκολα αμέσως έσπευσε να τον καταδικάσει. Οι άγραφοι νόμοι συμφερόντων, που οι πολιτικοί έχουν επιβάλει στους Στρατιωτικούς, όταν έρθουν τα δύσκολα, γίνονται μπούμερανγκ και αυτό πρέπει όλοι όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις να το καταλάβουν καλά.

Το χειρότερο όμως είναι ότι, παρά τα τόσο σοβαρά γεγονότα, η κατάσταση παραμένει η ίδια … Δηλαδή ακόμα και σήμερα το ίδιο μάθημα της σιωπής και συμβιβασμού συνεχίζει να διδάσκεται και να έχει απήχηση, διότι δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε σημερινούς Αρχηγούς ΓΕΕΦ να μην αντιδρούν όταν μαθαίνουν από τις ειδήσεις ότι θα μειωθεί η θητεία, χωρίς καν να ενημερωθούν …

Το Μαρί και ότι έγινε εκεί θα πρέπει να διδάσκεται σε όλα τα σχολεία των Ενόπλων Δυνάμεων ως παράδειγμα αποφυγής συμβιβασμού με παράνομες και άστοχες αποφάσεις πολιτικών και μη, προϊσταμένων, ώστε να πάψουν κάποτε οι Στρατιωτικοί να είναι τα πρόβατα των πολιτικών και μάλιστα πρόβατα επί σφαγή …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)