Διανύουμε ως γνωστόν τόσο στα Εθνικά μας θέματα, όσο και γενικότερα στην ΝΑ Μεσόγειο μια συνεχόμενη περίοδο αστάθειας, που κρίσεις μπορούν να ξεσπάσουν σε κάθε στιγμή, με αφορμή τις αναρίθμητες αντιθέσεις μεταξύ των κάθε μορφής δρώντων στην περιοχή. Για την Ελλάδα πολλοί είναι οι παράγοντες αστάθειας, με κυριότερο τουλάχιστον αυτή την στιγμή την προσφυγική κρίση, που ουσιαστικά φέρνει σε αντιπαράθεση την Ελλάδα με την Τουρκία και ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα όταν ο Ερντογάν απείλησε ανοικτά την Ευρώπη και κατά συνέπεια την Ελλάδα ότι, αν δεν του δώσουν αυτά που θέλει θα στείλει κατά κύματα τους μετανάστες, χρησιμοποιώντας τους δηλαδή σαν μια μορφή υβριδικού πολέμου, επενδύοντας στα προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτή του η ενέργεια τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη …

Σε αυτές τις απειλές είδαμε μια αντίδραση της Ευρώπης να στέλνει μηνύματα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που όμως η υλοποίηση τους έχει πάρα πολύ δρόμο και το ξέρει πολύ καλά ο Ερντογάν. Για τις ίδιες απειλές είχαμε από την Ελλάδα την δήλωση του κ. ΥΦΕΘΑ ότι μια αποστολή κύματος προσφύγων προς την Ελλάδα θα θεωρηθεί σαν επιθετική ενέργεια … Ακούσαμε πραγματικά με ενδιαφέρον την δήλωση αυτή, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει στην πράξη … Τι εννοεί ο κ. Βίτσας όταν μιλάει για επιθετική ενέργεια … υποθέτουμε ότι προφανώς η Ελλάδα θα αντιδράσει. Αυτή η αντίδραση όμως θα είναι κάτι σαν το τουρκικό «Casus belli» για τα χωρικά ύδατα ή θα κάνει κάτι άλλο.

Πάντως όταν κάνεις τέτοια δήλωση σίγουρα έχεις σχεδιάσει και την επόμενη κίνηση σε περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει την απειλή της, που άλλωστε φαίνεται πολύ πιθανό. Ελπίζουμε να μην είναι μονό «λόγια του αέρα», διότι τότε θα πληγεί απεριόριστα το κύρος της Ελλάδας ενώ η Τουρκία θα εμφανιστεί ως ο ισχυρότατος και κυρίαρχος  παράγων στο Αιγαίο.

Έτσι, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη του ανέφερε σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας για αποστολή κύματος προσφύγων ότι, «η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα το οποίο υπόκειται σε διεθνείς συνθήκες. Η χρησιμοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών για να επιτύχεις άλλους στόχους, είναι επιθετική ενέργεια. Εμείς σαν Ελλάδα, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πέσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και θα κάνουμε τα πάντα για να μην πέσει. Λέμε όμως ότι κανένας να μη σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως όπλο», «προετοιμαζόμαστε για όλες τις καταστάσεις. Ευχόμαστε το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε και για οποιαδήποτε άλλη κατάσταση».

Ελπίζουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει και σε περίπτωση χρησιμοποίησης από την Τουρκία του όπλου των προσφύγων, να δούμε δυναμική αντίδραση σαν απάντηση στην τεράστια αυτή πρόκληση. Η Ελλάδα δεν αντέχει περισσότερη ταπείνωση, ειδικά τώρα που η Κυβέρνηση προσπάθησε να δείξει τα δόντια της … και ελπίζουμε να μην προσπάθησε να μπλοφάρει απέναντι στον επαγγελματία παπατζή Ερντογάν …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)