Σε περιόδους έντασης και κρίσης και σε αρκετά προχωρημένες καταστάσεις, την ώρα που η διπλωματία δεν φαίνεται να φέρνει ικανοποιητικά αποτελέσματα, τότε επιστρατεύεται η επόμενη κατάσταση διπλωματίας που ουσιαστικά εφαρμόζεται και στα πλαίσια στρατιωτικής διπλωματίας. Αυτή η κατάσταση υιοθετεί κινήσεις προβολής ισχύος, με σκοπό φυσικά την αποτροπή πολεμικής εμπλοκής και επιβολή της θέλησης του ενός στον άλλο κάτω από τον φόβο της ισχύος των όπλων. Αυτή η προβολή ισχύος γίνεται με την σχεδίαση και εκτέλεση ασκήσεων σε περιοχές ενδιαφέροντος και κυρίως κοντά στα σύνορα. Αποτελεί όμως μια ενέργεια που ειδικά όταν γίνεται ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές ο κίνδυνος αποτροπής μετατρέπεται σε κίνδυνο πολεμικής αναμέτρησης. Αυτό είναι που συμβαίνει σήμερα στο Αιγαίο, όπως για παράδειγμα τώρα στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου, όπου Ελλάδα, Αίγυπτος και Τουρκία θα μοιραστούν την θάλασσα για στρατιωτικές ασκήσεις. Μια περιοχή που εκδίδονται συνέχεια ΝΟΤΑΜ κυριαρχίας και αμφισβήτησης.

Έτσι, στην προκλητική κίνηση της Τουρκίας σήμερα Σάββατο να δεσμεύσει περιοχές στο Καστελόριζο για ναυτική άσκηση, η Ελλάδα αντιτάσσει την κοινή Ελληνο-Αιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα». Χθες η Άγκυρα εξέδωσε την NAVTEX 785/16, όπου το τουρκικό Ναυτικό θα ασκηθεί με υποβρύχια συσκευή. Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, έχει προγραμματίσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 15 μιλίων από το Καστελόριζο. Θα λάβουν μέρος δύο τουρκικές φρεγάτες και δύο πυραυλάκατοι.

Αύριο όμως ξεκινά και η ανάπτυξη των ελληνικών και αιγυπτιακών αεροναυτικών δυνάμεων που θα λάβουν μέρος στην ελληνοαιγυπτιακή άσκηση. Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές ανοιχτά της Κάσου, στην Κάρπαθο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κρήτη και προφανώς αυτός είναι ο λόγος που η Άκγυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία υποστηρίζει ότι η Κάσος είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή και ισχυρίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν επιτρέπονται ασκήσεις!!! Την Κάσο την αναφέρουν με την τουρκική ονομασία Τζομπάν επιχειρώντας έτσι να δείξουν ότι η νήσος είναι «γκρίζα» …

Τα  αεροναυτικά γυμνάσια των ελληνικών και των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων θα διαρκέσουν από τις 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

Από πλευράς Αιγυπτίων θα συμμετάσχουν μια καινούρια φρεγάτα Fremm γαλλικής κατασκευής, δύο πυραυλάκατοι, μαχητικά F-16 και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων που θα συνεργαστούν με άνδρες της ελληνικής ΜΥΚ.

 Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με το υποβρύχιο Παπανικολής, μια φρεγάτα, μια πυραυλάκατο και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών που θα επιχειρούν από την Κρήτη όπου επίσης θα μετασταθμεύσουν και τα αιγυπτιακά F-16.

 Θεωρούμε ότι η κατάσταση με όλη αυτή την ρητορική Ερντογάν, αλλά και η αναθεωρητική  συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στα γειτονικά της Κράτη, Συρία, Ιράκ, αλλά και η πολιτική της απέναντι στην Κύπρο, προδιαθέτουν και για μια παρόμοια συμπεριφορά εισβολής και πρόκλησης κρίσης στο Αιγαίο, όπου και όποτε θεωρήσουν πιο κατάλληλες τις συνθήκες. Η περιοχή του Καστελόριζου πάντως φαντάζει πολύ ελκυστική για τα σχέδια τους, αλλά και την αποτροπή ολοκλήρωσης των Ελληνο – Αιγυπτιακών σχεδίων περί ΑΟΖ  …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

Leave a Reply

  • (not be published)