ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ – ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ «ΦΙΛΙΑ»

Posted on January 30, 2017, 10:45 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 2 secs

Την εποχή των Ιμίων, που πριν 21 χρόνια έβαζε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε περίοδο υψηλής έντασης, μας θυμίζει όχι μόνο η ημερολογιακή περίοδος που διανύουμε, αλλά και η αναπάντεχη πρόκληση των Τούρκων που σημειώθηκε χθες από την ηγεσία του τουρκικού στρατεύματος.

Το αναπάντεχο βέβαια δεν έχει να κάνει με τις προκλήσεις που δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αλλά κυρίως με την πρωτοφανή ενέργεια, πρωταγωνιστές των προκλήσεων να είναι σύσσωμη η ίδια η Στρατιωτική Ιεραρχία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ακόμα δε περισσότερο, αυτή η ποιότητα της πρόκλησης, φαίνεται να βάζει το Αιγαίο σε κορυφαία τουρκική προτεραιότητα, αν σκεφτούμε ότι την ίδια περίοδο η τουρκική ηγεσία έχει σημαντικά προβλήματα τόσο με την εισβολή της στη Συρία, όσο και το Ιράκ αλλά και στο εσωτερικό της, με τις μάχες εναντίον των κούρδων αγωνιστών.

Τώρα μετά από όλα αυτά, η επίσημη Ελληνική κυβέρνηση αλλά και διάφοροι κύκλοι στην Ελλάδα, να μιλάνε ακόμα για Ελληνο- τουρκική φιλιά, δεν είναι μόνο φαιδρό αλλά ίσως και ύποπτο. Μας έρχεται μάλιστα στο μυαλό και η πρόταση Κοτζιά – Αναστασιάδη για σύμφωνο φιλίας Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας και προσπαθούμε να μην βάλλουμε τα γέλια ή τα κλάματα. Δηλαδή τι άλλο περιμένουμε να δούμε για να σταματήσει αυτό το παραμύθι της «φιλίας», εντάξει δεν λέμε να κηρύξουμε τον πόλεμο, αλλά επιτέλους να μην συμπλέουμε σε όλα με τους Τούρκους, ας αρχίσουμε να λέμε «όχι» σε ότι έχει να κάνει, είτε με την εισβολή αυτών των βαρβάρων στην Ευρώπη, είτε με την λύση στο Κυπριακό, είτε με το φιάσκο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και όλες αυτές τις ακατανόητες λογικές της ανύπαρκτης αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Πρέπει επιτέλους να παραδεχθούμε όλοι οι Έλληνες και κυρίως η Κυβέρνηση, ότι είμαστε εχθροί με τους Τούρκους, κάτι που πρέπει να είναι σαφές και στις νεότερες γενιές.

Έτσι, το πρωί της Κυριακής, γύρω στις 11 π.μ., μία τουρκική πυραυλάκτος, συνοδευόμενη από δύο σκάφη κλειστού τύπου με άντρες των ειδικών δυνάμεων, παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων.

Στην πυραυλάκατο επέβαιναν όλοι οι ανώτατοι στρατιωτικοί της Τουρκίας, με πρώτο-πρώτο τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και παρότι η κίνηση αυτή θεωρήθηκε «έκπληξη» από τα τουρκικά Μέσα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν σε γνώση της ελληνικής πλευράς ήδη από το Σάββατο. Γι’ αυτό, άλλωστε, ήταν στην περιοχή κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και άλλα σκάφη του Λιμενικού.

Το περιστατικό έλαβε χώρα 21 χρόνια μετά την κρίση στα Ίμια, το 1996, που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε πολεμική εμπλοκή Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία θέλησε με τον τρόπο αυτό να δηλώσει «παρών» στην περιοχή, την οποία θεωρεί διαφιλονικούμενη, με έναν τρόπο πάντως που παραπέμπει σε «θεατρική παράσταση», με όλους τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρόντα, για τα απαραίτητα βίντεοκαι τις κατάλληλες φωτογραφίες.

Θεωρούμε ότι η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Τουρκία ότι δεν πρέπει κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί, αλλά και η αντίδραση – διαμαρτυρία της Ελλάδας προς την ΕΕ για παραβίαση των Ευρωπαϊκών συνόρων, δεν ικανοποιούν το μέγεθος της πρόκλησης. Η Ελλάδα θα πρέπει να διακόψει άμεσα κάθε συνεργασία με την Τουρκία και να άρει κάθε στήριξη της σε Ευρωπαϊκό αλλά και ευρύτερο επίπεδο. Ταυτόχρονα να προκαλέσει την λήψη μέτρων τόσο στον ΟΗΕ όσο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Στο εσωτερικό δε η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμάζει πυρετωδώς, τόσο τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο την εφεδρεία και τον λαό, με εκπαιδεύσεις, δοκιμές αλλά και διαφώτιση του πληθυσμού για τα δίκαια της Πατρίδας μας.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)