Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΟΙΩΘΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΦΟΒΑΤΑΙ

Posted on February 07, 2017, 11:53 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 2 secs

Δεν έχουμε δει σχεδόν ποτέ τους Τούρκους να χρησιμοποιούν επιχειρήματα, που στην ουσία προσπαθούν να συγκρατήσουν την Ελλάδα να μην προβεί σε κάποια επιθετική ενέργεια, απαντώντας στις τουρκικές προκλήσεις. Η μέχρι τώρα πρακτική βέβαια στην τουρκική αυθαιρεσία, ήταν η Ελληνική σιωπή και ο κατευνασμός, αλλά μόλις σηκώθηκαν λίγο οι τόνοι εκ μέρους της Ελλάδας και όπως αναφερθήκαμε και σε πρόσφατο άρθρο μας ειδικά με την μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών αυτόμολων, καταδείχθηκε μια εθνική συσπείρωση, πλέον άρχισαν οι δεύτερες σκέψεις για τον Ερντογάν.

Η Ελληνική άσκηση με τους αλεξιπτωτιστές στην περιοχή της Κω, προκάλεσε μεγάλη ψυχολογική επίδραση, έδειξε αποφασιστικότητα και τόλμη. Κατάλαβαν δηλαδή ότι τα πράγματα μπορεί και να μην τους είναι τόσο εύκολα. Σε τέτοιο βαθμό ταράχθηκαν που επιστρατεύσανε μέχρι και καθηγητές, τσιράκια του Ερντογάν, να απευθυνθούν στην Ελληνική Κυβέρνηση για να την πείσουν, ότι δεν είναι διαλυμένες οι ένοπλες δυνάμεις τους και ότι είναι ακόμα αξιόμαχες.

Σου λέει ο Ερντογάν «έχει γούστο τώρα που ακόμα δεν έχω ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τον στρατό και προσπαθώ να δείξω δυνατός, να μου την πέσουνε οι Γκιαούρηδες και να γίνω ρεζίλι»… Όποτε άρχισαν οι Τούρκοι καθηγητάδες να λένε δημόσια κατ εντολήν φυσικά του Ερντογάν «μην βλέπετε το χάλι μας εμείς είμαστε πολύ δυνατοί, ακόμα και αν μας απειλήσετε θα το μετανιώσετε», δηλαδή λένε τώρα οι Τούρκοι αυτό που λέγανε μέχρι πρόσφατα όλες οι Ελληνικές Ηγεσίες. Είναι μια μεταστροφή που δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, αλλά σίγουρα είναι ένα διάστημα αδυναμίας της Τουρκίας, που προσπαθεί η ίδια να κουκουλώσει με πράξεις και δηλώσεις, μέχρι να ξαναποκτήσει την σταθερότητα και ισχύ της.

Έτσι, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ο λέκτορας του πανεπιστημίου Atılım και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων Δρ. Χασαν Ουνάλ, ανέφερε ότι, «η προσπάθεια της Ελλάδας να κλιμακώσει την κρίση, υποθέτοντας πως η τουρκική πολεμική αεροπορία και το ναυτικό είναι σε αδυναμία, μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στην Ελλάδα. Ξέρουμε βέβαια πως μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, μεγάλος αριθμός αξιωματικών μελών της FETÖ απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους σε αεροπορία και ναυτικό, αποτάχθηκαν με διατάγματα, ακόμη και φυλακίστηκαν, αλλά εξετάζοντας τα νούμερα φαίνεται πως τα περισσότερα κενά έχουν καλυφθεί. Για αυτό τον λόγο δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αδυναμία. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς λόγω των εκκαθαρίσεων σχετικά με την FETÖ, οι σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των στελεχών έχουν φτάσει σε άλλα επίπεδα, ο καθένας ξέρει πως ο άλλος δεν θα του στήσει παγίδα και έτσι μπορεί να γίνει λόγος για ένα πιο προηγμένο στάδιο στην πολεμική προετοιμασία και την πολεμική εμπειρία. Για αυτό δεν είναι πολύ σωστές οι υποθέσεις της Ελλάδας» !!!!!!!

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη δήλωση καταδεικνύει την μεγάλη αδυναμία της Τουρκίας στην παρούσα φάση. Όταν γίνονται τέτοιες δηλώσεις και δημοσιοποιούνται από τουρκικές ελεγχόμενες πηγές, στην ουσία εκφράζουν την μεγάλη ανησυχία του Ερντογάν και την προσπάθεια του να μην αντιδράσει η Ελλάδα στις προκλήσεις του. Είναι κάτι που ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή το έχει ανάγκη, δηλαδή να παρουσιάζεται δυνατός, με εθνικιστικές εξάρσεις αλλά να έχει εξασφαλισμένη την ανέξοδη ρητορεία και πρακτική απειλών. Για το σκοπό του αυτό βέβαια ο μόνιμος κομπάρσος έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Η αντίδραση όμως του κομπάρσου φαίνεται να του προκαλεί ανησυχία και αβεβαιότητα … Η Ελλάδα δεν πρέπει βέβαια να εφησυχάζει αλλά να προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα και δράση, με επιθετικά σχέδια προκαλώντας πολλαπλά πλήγματα στην τουρκική αλαζονεία.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)