ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΥΨΩΝΟΥΝ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΕΜΟΥ

Posted on June 29, 2017, 11:02 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 0 secs

Τόση εντύπωση προκάλεσαν στους Αλβανούς τα «έργα τέχνης» των Σκοπίων, όπου τα κιτς μνημεία, υποτιμούν την ανθρώπινη αισθητική και νοημοσύνη, που θέλουνε πλέον και εκείνοι να επαναλάβουν αυτή την σύγχρονη προπαγάνδα παραχάραξης της Ιστορίας και αλυτρωτισμού.

Μάλιστα όλα αυτά, την χρονική στιγμή που οι Σκοπιανοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πόσο αρνητικά τελικά λειτούργησαν στις επιδιώξεις τους και μάλιστα ο Ζάεφ προσπαθεί να αποκαθηλώσει σιγά, σιγά όλο αυτό το ατέλειωτο λούνα πάρκ στα Σκόπια.

Έτσι σύμφωνα με πηγές από το Ελληνικό ΥΠΕΞ, τοποθετήθηκαν στην ανακαινισμένη κεντρική πλατεία των Τιράνων, λίθοι προερχόμενοι από διάφορες περιοχές των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής περιοχής των Φιλιατών. Οι λίθοι αυτοί, επί των οποίων έχουν χαραχθεί τα ονόματα των περιοχών προέλευσης τους, συνθέτουν έργο που συμβολίζει την «ενότητα των αλβανικών εδαφών» και πρόκειται καταφανώς για μία κρατική ενέργεια που καλλιεργεί και υποκρύπτει αλυτρωτισμό.

Πρόκειται περί ακόμα μίας πρόκλησης, εκ μέρους της αλβανικής Κυβέρνησης, η οποία απροκάλυπτα υποσκάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Μέσω αυτής εμπράκτως αποδεικνύεται η κεντρική υποστήριξη τάσεων αλυτρωτισμού έναντι των όμορων χωρών της Αλβανίας, δεδομένου ότι ρητώς αναφέρονται οι ονομασίες περιοχών από διάφορα βαλκανικά κράτη.

Ταυτόχρονα, τα σημαντικά ελληνικά αρχαιολογικά μνημεία συνεχίζουν να προσπαθούν είτε να τα βαφτίζουν Ρωμαϊκά ή Ιλλυρικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αντιγόνεια, η γνωστή πόλη του στρατηλάτη Πύρρου στην κοιλάδα του Δρίνου. Τόσο ο Πύρρος, όσο και η πόλη του, αφιερωμένη στη σύζυγο του, την οποία έκαψε ο Ρωμαίος Αιμίλιος Παύλος το 198 π.Χ., παρουσιάζονται στην Αλβανική βιβλιογραφία, ως μνημεία Ιλλυρικά».

Θεωρούμε ότι, τέτοιες ενέργειες αποτελούν πρόκληση και υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή. Δυστυχώς η Αλβανική πολιτική ελίτ, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο επικίνδυνα σκέφτεται και πως αν της δοθεί η ευκαιρία, δεν θα διστάσει να στραφεί εναντίον της Ελλάδας όπως το έχει πράξει πολύ συχνά στην μικρή ιστορία της. Απορούμε ειλικρινά με ποιο θράσος ζητάει τόσο επίμονα την άρση του εμπολέμου …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)