ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Posted on June 30, 2017, 10:57 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 13 secs

Πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στην Ουκρανία φαίνεται από το καθημερινό δελτίο δολοφονιών, ειδικά στις περιοχές που έχουν αυτοκυρηχθεί ως αυτόνομες αλλά και σε εκείνες που συνορεύουν με αυτές. Ένας πόλεμος διεξάγεται μεταξύ συμμοριών, αλλά και των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ένας πόλεμος για έλεγχο του παράνομου εγκλήματος αλλά και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών αυξάνει καθημερινά τον αριθμό των θυμάτων.

Δεν ξέρουμε τελικά, αν αυτό είναι το μοντέλο που ονειρεύτηκαν αυτοί που βάλλανε τους Ουκρανούς να αναζητούν τα δυτικά πρότυπα, αγνοώντας την αδίστακτη ρωσική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο κάθε Ουκρανός πολίτης και οδηγεί όλο και σε μεγαλύτερη αστάθεια.

Έτσι, μια σειρά εκρήξεων σε αυτοκίνητα με στόχους αξιωματικούς των Ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα. Στις 27 Ιουν. ο Συνταγματάρχης Maxim Shapoval, αρχηγός των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, σκοτώθηκε στο Κίεβο. Το αυτοκίνητο του σύμφωνα με ουκρανικές πηγές ανατινάχθηκε.

Στις 28 Ιουν. ο Συνταγματάρχης Yuriy Vozny καθώς και άλλα μέλη των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών δολοφονήθηκαν όταν το υπηρεσιακό όχημα που τους μετέφερε χτυπήθηκε από αυτοσχέδια βόμβα, στην περιοχή του Donetsk που ελέγχεται από τους Ουκρανούς.

Οι συνεχείς αυτές δολοφονίες έχουν προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα, όπως εξάλλου αναφέρουν και τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και μεγάλη ανησυχία μεταξύ των αναλυτών στην περιοχή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν δύο κύριες εκδοχές για τα γεγονότα :

Οι δολοφονίες αποτελούν μια εσωτερική διαμάχη μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας. Ορισμένες φατρίες αναμετρούνται για τον έλεγχο παράνομων εγκληματικών δράσεων, διακίνηση μαύρου χρήματος, αλλά και πολιτικής επιρροής στην χώρα.

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) και η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, έχουν βαθειά ανάμειξη στην διακίνηση ναρκωτικών, όπλων αλλά και απαγωγών στις εμπόλεμες ζώνες και τις γύρω περιοχές. Υπάρχει μάλιστα έντονη πιθανότητα ότι οι δολοφονηθέντες συνταγματάρχες υπήρξαν θύματα του ανταγωνισμού για επανακαθορισμό των σφαιρών επιρροής στις ζώνες αυτές.

Όμως υπάρχει και η εκδοχή σύμφωνα με άλλες πηγές, ότι οι δολοφονίες να συνέβησαν για λόγους εκδίκησης. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν διαπράξει δολοφονίες εναντίον των στρατιωτικών διοικητών των μονομερώς αυτονομηθέντων, «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» (Donetsk People’s Republic (DPR)) και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (Lugansk People’s Republic (LPR)).

Συγκεκριμένα ο Arsen Pavlov Διοικητής του Τάγματος «Sparta» της DPR είχε δολοφονηθεί στις 16 Οκτ. 2016, ενώ ο Mikhail ‘Givi’ Tolstykh Διοικητής του τάγματος «Somalia» είχε δολοφονηθεί την 8 Φεβ. 2017. Σύμφωνα με πηγές, αυτές οι δολοφονίες φέρεται να πραγματοποιήθηκαν, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, από δυνάμεις καθοδηγούμενες από το Κίεβο. Συνεπώς οι πρόσφατες δολοφονίες των Ουκρανών αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών, ίσως αποτελούν αντίδραση στις ενέργειες εναντίον των DPR και LPR.

Θεωρούμε ότι η Ουκρανική πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί, μόνο ανησυχία και αστάθεια προκαλεί. Άλλο ένα έργο της κάκιστης στρατηγικής των ΗΠΑ, που για άλλη μια φορά υποτιμήσανε τον παράγοντα Ρωσία, αλλά και της αλαζονικής στρατηγικής Πούτιν που στρέφεται κατά της ελευθερίας και αυτοδιάθεσης των δημοκρατιών της πρώην σοβιετικής ένωσης. Η Ουκρανία από την πλευρά της είναι πλέον μια άλλη χώρα, που δεν πρόκειται ποτέ να ανακτήσει κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες τα εδάφη που έχασε καθόσον και εκείνη διάβασε λάθος τις εξελίξεις.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

One Comment to: ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

    Leave a Reply

    • (not be published)