Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ

Posted on August 06, 2017, 1:28 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 3 secs

Είναι γεγονός ότι τα οικονομικά και διπλωματικά μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες της δύσης εναντίον της Ρωσίας, Ιράν και Β. Κορέας αποτελούν ένα μέσο τιμωρίας, που όμως θα λέγαμε ότι δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Θα λέγαμε μάλιστα το αντίθετο καθόσον τα ρωσικά κυρίως αντίμετρα επηρεάζουν κατά πολύ τις οικονομίες της δύσης και κυρίως αυτές που εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό ενεργειακά από την Ρωσία. Για τον λόγο αυτό άλλωστε βλέπουμε τόσο την Γερμανία αλλά και την Γαλλία να έχουν εκφράσει τις μεγάλες επιφυλάξεις τους για τα αμερικανικά μέτρα και δεν σπεύδουν να συμμορφωθούν με αυτή την πολιτική των ΗΠΑ.

Πλέον όμως αυτών, βλέπουμε ότι τα μέτρα υπήρξαν αφορμή να έρθουν πιο κοντά χώρες που θα είχαν πολλούς λόγους να είναι σε αντίθετα στρατόπεδα. Όμως ο κοινός αντίπαλος τους ενώνει. Βλέπουμε λοιπόν μια στρατιωτική όσο και τεχνολογική σύγκληση Ρωσίας – Ιράν σαν μια απάντηση στα μέτρα που πρόσφατα υιοθετήθηκαν από τους αμερικανούς, παρά τις πολλές επιφυλάξεις Τράμπ.

Έτσι, η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν να ενισχύσουν την στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία τους μετά τις αμερικανικές κυρώσεις. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Rogozin θα συζητήσει με τον ομόλογο του Ιράν, κ. Hossein Dehghan την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, κατά την συνάντηση τους στην Τεχεράνη. Αυτή η συνάντηση τους θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια επίσκεψης για την τιμητική τελετή επανεκλογής του Hassan Rouhani, ως Προέδρου του Ιράν.

Στο ίδιο πλαίσιο ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον Ιρανό αντιπρόεδρο, υπεύθυνο για επιστήμες και τεχνολογία κ. Sorena Sattari, για να συζητήσουν την μεταφορά προχωρημένων τεχνολογιών και εκπαίδευσης Ιρανών εξειδικευμένων επιστημόνων στην Ρωσία.

Θεωρούμε ότι ο Τράμπ κουβαλάει αμαρτίες του παρελθόντος ώστε να μην μπορεί πλέον να ασκεί μια πολιτική συγκλήσεων με την Ρωσία. Όμως στο συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να γνωρίζουμε τις πραγματικές προθέσεις του, θα συμφωνούσαμε ότι τα μέτρα δεν οδηγούν πουθενά τουλάχιστον με την Ρωσία και μάλιστα δεν είναι σωστό να μπαίνει η Ρωσία στο ίδιο τσουβάλι με το Ιράν και την Β. Κορέα. Δεν μπορεί δηλαδή να επιδιώκεται ένα κοινό μέτωπο εναντίον περιφερειακών ταραξιών και οι ΗΠΑ να στέλνουν την Ρωσία στο αντίπαλο στρατόπεδο. Οδηγούμαστε δηλαδή πάλι σε μια περίοδο ψυχρού πολέμου, πολύ πιο επικίνδυνη όμως, καθόσον οι επιμέρους σύμμαχοι δεν αποτελούν απόλυτους εκφραστές των αντιλήψεων ΗΠΑ και Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα είναι αρκετά ανεξέλεγκτα για την παγκόσμια ασφάλεια.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)