ΗΡΩΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΡΩΣΟΥ ΠΙΛΟΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ-ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΦΕΡΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ (ΒΙΝΤΕΟ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ)

Posted on February 11, 2018, 1:48 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 15 secs

Μπορεί η Συρία να είναι λίγο μακριά από την Ελλάδα αλλά οι σελίδες ηρωισμού που γράφονται σε ορισμένες περιπτώσεις εκμηδενίζουν τις αποστάσεις και αποτελούν παράδειγμα για όλους Αξιωματικούς και οπλίτες, μόνιμους ή έφεδρους. Φυσικά η Ελλάδα έχει αναδείξει εκατοντάδες ηρώων στα πεδία των μαχών, οπότε τέτοιες πράξεις ηρωισμού όπως του Ρώσου πιλότου, που πολέμησε μέχρι το τέλος εναντίον των τρομοκρατών, μας αγγίζουν ιδιαίτερα και αποτελούν παράδειγμα αξιοπρέπειας ενός σύγχρονου πολεμιστή.

Έτσι, ηρωικός υπήρξε ο θάνατος του Ρώσου πιλότου του καταρριφθέντος SU-25 στις επιχειρήσεις στο IDLIB της Συρίας. Συγκεκριμένα στις 03 Φεβ. οι τρομοκράτες της Hayat Tahrir alSham (πρώην Jabhat alNusra), κατέρριψαν ένα ρωσικό μαχητό επιθετικό αεροσκάφος Su-25 με την χρήση φορητού αντιαεροπορικού όπλου (MANPAD), πάνω από το χωριόKhan alSabil, που βρίσκεται στην περιοχή του  Idlib. Το αεροσκάφος ήταν σε αποστολή προσβολής εγκαταστάσεων των τρομοκρατών στην περιοχή της  Saraqib.

Ο πιλότος του μαχητικού, επισμηναγός Roman Filipov, εκτοξεύθηκε μετά την προσβολή και πριν το αεροσκάφος συγκρουσθεί στο έδαφος. Κατά την πτώση του τραυματίσθηκε και περικυκλώθηκε από αντάρτες τους οποίους πολέμησε στο έδαφος. Κατά την διάρκεια της μάχης έβαλε τουλάχιστον 40 σφαίρες με το πιστόλι του, τύπου Stechkin, κατά των τρομοκρατών.  Στην συνέχεια ο Filipov επέτρεψε στους τρομοκράτες να τον πλησιάσουν και τότε φώναξε δυνατά «αυτό είναι για εσάς αγόρια μου» και ανατινάχθηκε χρησιμοποιώντας μια χειροβομβίδα. Από αυτή την έκρηξη μαζί με τον ίδιο πολλοί τρομοκράτες σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν.

Με την βοήθεια της Τουρκίας, που βρίσκεται στην περιοχή ως δύναμη που επιβλέπει την ζώνη αποκλιμάκωσης, στην οποία οι Ρώσοι κατηγορούν τους Τούρκους ότι δεν εκτελούν σωστά  αποστολή τους,  το πτώμα του Filipov παραδόθηκε στους Ρώσους και μεταφέρθηκε στην πατρίδα του στις 06 Φεβ. Ο Ρώσος πιλότος τιμήθηκε με τον τίτλο του ήρωα πολέμου που είναι η μεγαλύτερη διάκριση που μπορεί να απονεμηθεί από το Ρωσικό κράτος.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, μετά την κατάρριψη του Su-25 η Ρωσία αυξάνει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή επιχειρήσεων του  Idlib και σε συνοριακές περιοχές της Συρίας.

Θεωρούμε ότι όσο και αν έχει εξελιχθεί τεχνολογικά ο πόλεμος και παρά την προσπάθεια  των προηγμένων τεχνολογικά κρατών να προκαλούν πλήγματα και να εξουδετερώνουν τους αντιπάλους από μεγάλες αποστάσεις ώστε να μειώνονται οι απώλειες, οι μάχες στο έδαφος θα συνεχίσουν να αποτελούν τον κυρίαρχο παράγοντα και εκεί τον πρώτο λόγο θα εξακολουθήσουν να έχουν η γενναιότητα και ο ηρωισμός πάνω στα οποία θα πρέπει να γαλουχούνται και οι νεότερες γενιές στρατιωτικών.

Όσον αφορά την Τουρκία φέρει τεράστιες ευθύνες για όσα διαδραματίζονται στην Idlib και απότι φαίνεται η Ρωσία θέλει να ελέγξει προσωπικά την κατάσταση στην περιοχή που η Τουρκία φαίνεται ότι παίζει διπλό παιχνίδι.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)