ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΜΥΑΛΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΤΑ ΤΡΕΛΑ ΑΛΛΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Posted on April 03, 2018, 1:22 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 5 secs

Η μεγάλη κίνηση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας που σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες του Κοσόβου, κατόρθωσαν να συλλάβουν και στη συνέχεια να απελάσουν στην Τουρκία έξι Τούρκους πολίτες οπαδούς του Γκιουλέν, βάζει σε μεγάλη ανησυχία για τις χρησιμοποιούμενες τακτικές Ερντογάν προκειμένου να συλλαμβάνει αυτούς που θέλει στο εξωτερικό. Βεβαίως στην προκειμένη περίπτωση βρήκε πρόθυμους συνεργάτες στο Κόσοβο που παρά τις θεσμικές τους θέσεις, δεν είπαν όχι στην τουρκική αποζημίωση …

Είναι συνεπώς μέσα στους σχεδιασμούς του Ερντογάν οι επεμβάσεις του  σε ξένες χώρες, είτε με στρατιωτικές εισβολές, όπως στην Συρία και το Ιράκ, αλλά και με μυστικά χτυπήματα σε στόχους που τον ενδιαφέρουν, όπως στην προκειμένη περίπτωση του Κοσόβου.

Έτσι, την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε έξι Τούρκους πολίτες, ένα γιατρό και πέντε εκπαιδευτικούς, που εργαζόντουσαν σε ένα συγκρότημα σχολείων που υποστηρίζεται από την κίνηση του Γκιουλέν. Μετά την σύλληψη τους, απελάθηκαν και οδηγήθηκαν αυθημερόν στην Τουρκία.

Η σύλληψη αυτή προκάλεσε μεγάλη πολιτική κρίση στο Κόσοβο. Ο Πρωθυπουργός Haradinaj απέπεμψε των καθηκόντων τους τον υπουργό εσωτερικών και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση και συνεργάστηκαν με τους Τούρκους, χωρίς να είναι ενήμερος ο ίδιος.

Ο μεγάλος Ερντογάν βεβαίως δεν ανέχθηκε αυτή την κίνηση Haradinaj, και τον απείλησε, δηλώνοντας : «ερωτώ τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου : ποιος σου έδωσε αυτές τις εντολές να κάνεις κάτι τέτοιο ;(εννοεί την αποπομπή των θεσμικών του οργάνων). Από πότε εσύ προστατεύεις αυτούς που προσπάθησαν να κάνουν ένα πραξικόπημα κατά της Τουρκίας. Εσύ θα πληρώσεις για αυτό» .

Στην πρόκληση αυτή του Ερντογάν ο κ. Haradinaj απάντησε ότι, «αυτοί που κάνουν κριτική από μακριά δεν ξέρουν τους Αλβανούς πολύ καλά. Εμείς ποτέ δεν παρεμβαίνουμε στις δουλειές των άλλων. Το Κόσοβο και εγώ προσωπικά, ποτέ δεν ανακατευθήκαμε στα εσωτερικά της Τουρκίας και κανένας δεν θα ανακατευτεί στα δικά μας. Εμείς θα κάνουμε ότι νομίζουμε και αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο καθένας», ενώ σε δημόσια δήλωση του ανέφερε «η όλη επιχείρηση, ανάκληση των αδειών παραμονής, κράτηση, άμεση απέλαση και η μυστική παράδοση στην Τουρκία των έξι Τούρκων πολιτών, μέσα από την επικράτεια του Κοσόβου, πραγματοποιήθηκε χωρίς την ενημέρωση μου και συνεπώς χωρίς την άδεια μου».

Ο Πρόεδρος του Κοσόβου κ. Hashim Thaci επίσης ανέφερε ότι και ο ίδιος δεν γνώριζε το συμβάν επισημαίνοντας ότι «είμαι πολύ απογοητευμένος διότι οι υπηρεσίες του Κοσόβου για λόγους που θα διερευνηθούν σε βάθος δεν προστάτεψαν τις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων για ξένους υπηκόους που διαμένουν και εργάζονται στην χώρα μας. Ενημερώθηκα από τις αρμόδιες αρχές μετά το συμβάν της απέλασης των έξι στην Τουρκία, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν μόνιμη κατοικία στο Κόσοβο». Όμως εκ των υστέρων κράτησε ύποπτες αποστάσεις λέγοντας ότι «είχε ενημερωθεί από τις μυστικές υπηρεσίες ότι η σύλληψη και η απέλαση τους έχει σχέση με παράνομες και επικίνδυνες δραστηριότητες τους στο Κόσοβο και δεν είναι ευχαριστημένος από την απομάκρυνση του υπουργού εσωτερικών και του Αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών από τον Πρωθυπουργό».

Θεωρούμε ότι όσα συνέβησαν στο Κόσοβο πρέπει να αποτελέσουν «Lessons Learned» και για τις Ελληνικές πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές. Ο Ερντογάν έχει πολύ βρώμικο, ραδιούργο μυαλό και είναι αδίστακτος. Συνεπώς αφενός οι Ελληνικές Αρχές θα πρέπει να προσέξουν πολύ τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς σε ότι αφορά την ασφάλεια τους, αλλά και τυχόν καλοθελητές στο εσωτερικό τους. Σε ότι αφορά τους Έλληνες στρατιωτικούς κρατούμενους στην Τουρκία, τα σενάρια μεθοδευμένης σύλληψης τους, φαίνεται να έχουν βάση κρίνοντας από τις τουρκικές πρακτικές. Τελικά τα τρελά σενάρια του Δρ. κ. Αθ. Δρούγου που δημοσιεύσαμε στους ambassadors at large, δεν φαίνεται να είναι και τόσο τρελά …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)