ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ – ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ

Posted on June 09, 2018, 7:05 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 5 secs

Πλησιάζουμε άλλη μια φορά στην έναρξη ενός Μουντιάλ ποδοσφαίρου που αποτελεί την πλέον λαοφιλή αθλητική διοργάνωση στο πλανήτη. Η διοργανώτρια Ρωσία έχει μια μεγάλη πρόκληση τόσο αθλητική όσο και ασφάλειας. Συνεπώς αποτελεί μεγάλη ευθύνη η ασφάλεια των αθλητών και θεατών ειδικά σε ένα προβληματικό περιβάλλον που διανύει η παγκόσμια κοινότητα με όλες αυτές τις τρομοκρατικές δράσεις από φανατικούς ισλαμιστές.

Όμως η Ρωσία έχει να ανησυχεί και από ένα άλλο μέτωπο, που δεν είναι άλλο από αυτό της Ουκρανίας. Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πληροφορίες η Ουκρανία θα μπορούσε να αιφνιδιάσει την Ρωσία με επιθετικές ενέργειες στην Ανατολική Ουκρανία κατά την διάρκεια του Μουντιάλ.

Έτσι στις 07 Ιουνίου 2018 ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν κατά την διάρκεια της ετήσιας διοργάνωσης τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ρώσου Προέδρου με Ρώσους πολίτες (αφορά ανοικτή απευθείας επικοινωνία με Ρώσους πολίτες με τηλέφωνα, μηνύματα, διαδίκτυο), δέχθηκε την «αυθόρμητη» ερώτηση για την πιθανότητα μιας επιθετικής ενέργειας της Ουκρανίας εναντίον των μονομερώς αυτονομηθέντων περιοχών Donetsk People’s Republic  (DPR) και Lugansk People’s Republic (LPR), στην Ανατολική Ουκρανία, την στιγμή που η Ρωσία θα φιλοξενεί από 14 Ιουνίου μέχρι 15 Ιουλίου το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Η Απάντηση του Πούτιν περιλάμβανε μια αυστηρή προειδοποίηση, συγκεκριμένα ανέφερε ότι, «μια τέτοια επιθετική ενέργεια θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την  Ουκρανία», «ελπίζω ότι δεν θα γίνουν τέτοιες προβοκάτσιες, όμως εάν συμβούν θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες συνολικά κατά της Ουκρανικής επικράτειας», «αυτό βεβαίως που συμβαίνει σήμερα σε αυτές τις περιοχές (εννοεί Donetsk  και Lugansk), είναι φυσικά λυπηρό, όμως ταυτόχρονα καταδεικνύει ότι η Ουκρανική ηγεσία δεν μπορεί να το επιλύσει καθόσον θεωρεί αυτές τις περιοχές δικές της ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να τις απομονώσει».

Μια ερώτηση καλά στημένη, για να ασκήσει ο Πούτιν ψυχολογικό πόλεμο και την προπαγάνδα του …

Θεωρούμε ότι η υπάρχουσα ανησυχία, γενικότερα είναι φυσιολογική και η Ρωσία θα πρέπει να εφαρμόσει ένα σχέδιο ασφαλείας που να ανταποκρίνεται στους υπαρκτούς και μεγάλους κινδύνους από τρομοκρατικά χτυπήματα, καθόσον είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους τρομοκράτες να δώσουν το αιματηρό τους παρόν. Όσον αφορά την Ουκρανία, που είναι βεβαίως ακρωτηριασμένη από την ρωσική παρέμβαση, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, το μουντιάλ, για να επιλύσει τα προβλήματα της με την Ρωσία. Ίσως μια τέτοια ενέργεια να προκαλούσε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)