ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Posted on July 04, 2018, 6:31 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 0 secs

Μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, περίεργα πράγματα φαίνεται να ετοιμάζονται για την Βόρεια Ήπειρο. Και ενώ στην περίπτωση της Μακεδονίας είχαμε εκχώρηση του ονόματος, στην περίπτωση της Β. Ηπείρου έχουμε εξαφάνιση του νομιμότατου αυτού ονόματος.

Φήμες που κυκλοφορούν και ελπίζουμε να αποτελούν τέτοιες, μιλάνε για άνοιγμα του ανύπαρκτου θέματος της «Τσαμουριάς» και των αλυτρωτικών διαθέσεων των Τσάμηδων.

Πολύ πρόσφατα είχαμε συναντήσεις του Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογο του Ντιτμίρ Μπουσάτι όπου συζητήθηκαν πλειάδα θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται οι δύο ΥΠΕΞ να συζητούν πολλά θέματα που δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Έτσι συζητιούνται μεταξύ άλλων θέματα όπως η απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών από τα αλβανικά βιβλία, η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, η διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, το θέμα «Τσαμουριάς» κ.α.

Ειδικά για το θέμα της Β. Ηπείρου πριν μερικές ημέρες, σύμφωνα με τον τύπο, είχε αποκαλυφθεί το περιεχόμενο των συζητήσεων. Σύμφωνα μ’ αυτές, υπάρχει μια δέσμευση Ελλάδας – Αλβανίας για την αποφυγή αναφορών και γεωγραφικών προσδιορισμών οι οποίοι «μπορούν δυνητικά να διεγείρουν τα πάθη μεταξύ των δύο λαών». Πίσω από αυτή την αναφορά, προφανώς βρίσκεται η εγκατάλειψη, και επισήμως, από την Ελλάδα της «Βόρειας Ηπείρου», αλλά και αντιστοίχως από πλευράς Αλβανίας της «Τσιμερία», της λεγόμενης Τσαμουριάς!

Με τον τρόπο αυτό δηλαδή θα επιδιωχθεί να κλείσουν οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις που από τη δική μας πλευρά, υποτίθεται ότι υποκρύπτουν οι αναφορές στη Βόρεια Ήπειρο, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε ελληνική κυβέρνηση είχε διανοηθεί να παραγνωρίσει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 που καθόριζε την αυτονομία ως κρατικής οντότητας της Βόρειας Ηπείρου.

Από την άλλη πλευρά, θα είναι η πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που ελληνική κυβέρνηση θα θέτει σε ίδια μοίρα με την Βόρεια Ήπειρο τις ανιστόρητες διεκδικήσεις διαφόρων αλβανικών κυβερνήσεων σε μία περιοχή της Ηπείρου, στη Θεσπρωτία κυρίως, την οποία προσδιορίζουν ως «Τσαμουριά».

Θεωρούμε ότι μια τέτοια κίνηση που θα εξισώνει το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου και τους Βορειοηπειρώτες με το αποκαλούμενο τσάμικο και στα πλαίσια της οποίας θα απαγορευθεί να χρησιμοποιείται ο όρος Β. Ήπειρος, αποτελεί μια πράξη που μειώνει τα εθνικά συμφέροντα και προσφέρει αμαχητί ένα κομμάτι Ελληνισμού σε εχθρικά συμφέροντα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)