ΣΤΟ «ΜΑΤΙ» ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ – ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΑΠΟΤΥΧΑΝ (ΒΙΝΤΕΟ ΗΡΩΩΝ)

Posted on July 29, 2018, 6:56 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 17 secs

Πριν από πολλά χρόνια, νεαρός αξιωματικός τότε, είχα οριστεί επικεφαλής διμοιρίας πυρασφαλείας. Πήραμε εντολή να συνδράμουμε την πυροσβεστική σε κάποια περιοχή της Πελοποννήσου. Όταν φτάσαμε στο κοντινότερο χωριό διαπιστώσαμε ότι αρκετοί κάτοικοι, οι περισσότεροι κάτω των 50 ετών, κάθονταν αμέριμνοι στα καφενεία της πλατείας. Δεν λέω, μας υπέδειξαν το δρόμο προς την καιόμενη περιοχή και μας ευχήθηκαν καλή τύχη !!!

Αυτός είναι ο νεοέλληνας σε μεγάλο ποσοστό. Απαίδευτος, ατομιστής, αδιάφορος και απείθαρχος. Έχουμε δει πολλές καταστροφές σε στεριά και θάλασσα, αλλά μυαλό δεν βάζουμε.

Το 1998, η Πολιτεία, κόντρα σε κάθε λογική, σε κάθε τεκμηριωμένη επιστημονική και εμπειρική άποψη και γνώμη, αποφάσισε την αφαίρεση της αρμοδιότητας της Δασοπυρόσβεσης από την Δασική Υπηρεσία και την ανάθεσή της στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα υπάρχουν 9 αρμοδιότητες κατανεμημένες σε 45 διαφορετικούς φορείς. Αποκέντρωση χωρίς εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων, πόρων και προσωπικού. Διάχυση και εξαφάνιση των ευθυνών. 

Τα μπάνια του λαού και οι διακοπές είναι ιερός θεσμός. Τότε τα πάντα εναπόκεινται στη θεά τύχη.

Άνθρωποι αναξιοκρατικά επιλεγμένοι, πρώην πολιτευτές, αυλικοί, άκαπνοι γραφειοκράτες, τοποθετημένοι σε καίρια πόστα.

Ήταν Δευτέρα 23/7/2018, ο κόσμος καιγόταν και οι εκλεγμένοι άρχοντες περίμεναν τον «βραβευμένο» να έρθει για να δώσουν άλλη μία παράσταση του τύπου: «Zoran do you know Prespes ?».

 « Alexis do you know that there are burned people at Mati?»

Οι υπουργοί  ανταγωνίζονται : Ο Καμένος άκουσα πρότεινε να στείλει το Αβέρωφ να βομβαρδίσει με βόμβες νερού, ο Κουρουπλής αμφισβητούσε τους αγνοούμενους, την ώρα που το λιμεναρχείο έψαχνε διαθέσιμους ψαράδες και ιδιοκτήτες σκαφών, ο Πολάκης αναζητούσε ευθύνες για τον Άδωνι και ο Τόσκας μας ενημέρωνε ότι οι ΡοΥβΙκΩνΕς δεν μπορούν να συνδράμουν, γιατί είναι πολιτικά μωρά. Ο δε πρωθυπουργός ρωτούσε και συμπλήρωνε check list !!!

Δεν θα αναφερθώ καν στην περιφέρεια Αττικής. Δεν μας ενόχλησαν άλλωστε οι άνθρωποι …..

Η ευθύνη ανήκει σε μεγάλο βαθμό στην Πυροσβεστική. Είναι γνωστό στους « παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» ότι οι εισηγήσεις της ηγεσίας δεν εισακούγονται πάντα. Έχουν πολιτικό κόστος, υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις, είναι δύσκολη η επικοινωνιακή διαχείριση, να δούμε εναλλακτικές κλπ, είναι μερικές συνήθεις απαντήσεις των πολιτικών προϊσταμένων.

Ίσως δεν τους εμπιστεύονται. Ας  πρόσεχαν αμφότεροι με ποιόν συνεργάζονται !!! Αν οι επιλογές δεν γίνονται αξιοκρατικά τότε στη κρίσιμη ώρα αυτό θα φανεί !!!

Διαφωνείς και τι να κάνεις ; Να παραιτηθείς ; Θα  πούνε ότι εγκαταλείπεις στη δύσκολη ώρα. Να παραιτηθείς σε επόμενο χρόνο ; Θα σου φορτώσουν όλες τις ευθύνες για την καταστροφή, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν νεκροί. Τι μπορείς να κάνεις ; Ότι σου επιτρέπει η αξιοπρέπειά  και σου επιβάλλει η συνείδησή σου.

Οι πολιτικοί να θυμίσω έχουν ασυλίες που τους προστατεύουν. Οι ηγεσίες όχι. Πολλές φορές όμως φθάνουν σε αδιέξοδα . Θυμίζω δύο περιπτώσεις :

          Κρίση ΙΜΙΩΝ 1996, όπου ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ δεν εισακούσθηκε και βρέθηκε «κατηγορούμενος» για έλλειψη συντονισμού και αδυναμίες των ΕΔ.

       Κύπρος 2011, έκρηξη πυρομαχικών  13 νεκροί, τεράστιες ζημιές. Από τον Μάιο του 2009, ο τότε Αρχηγός  μόλις ανέλαβε την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, είχε ζητήσει, με επιστολή του προς το ΥΠΑΜ, να παρθεί απόφαση για το επικίνδυνο φορτίο. Επανήλθε, τον Νοέμβριο του 2009, κρούοντας και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου, για να πάρει εκ νέου την απάντηση ότι οι πολιτικοί λόγοι που επέβαλαν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά των κυπριακών αρχών απέναντι στο θανατηφόρο φορτίο, δεν έχουν αλλάξει και επομένως δεν δικαιολογείται, αλλαγή στον τρόπο χειρισμού του θέματος. Η ενέργειά του,  να ειδοποιήσει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου για τον κίνδυνο παραμονής των εμπορευματοκιβωτίων εκεί ήταν ορθή, αλλά το δικαστήριο έκρινε πως έπρεπε να επιμείνει στη θέση του, αφού διέβλεπε σοβαρό κίνδυνο. Καταδικάστηκε πρωτόδικα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας .

Κλείνοντας προτείνω τα παρακάτω :

            Άμεση δημιουργία Ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα είναι υπεράνω υπουργών και θα λειτουργεί με στρατιωτικού τύπου διαδικασίες. Ένας φορέας κατάλληλα στελεχωμένος με πλήρεις αρμοδιότητες απόφασης και υλοποίησης. Τέλος στις αποκεντρώσεις.

     Δημιουργία Γενικής γραμματείας ή υφυπουργείου εθελοντισμού. Αξιοποίηση της πετυχημένης εμπειρίας των ΟΑ του 2004, ότι έχει απομείνει. Καταγραφή, συντονισμό και αξιοποίηση όλων όσων θέλουν να προσφέρουν, αλλά βλέπουν τις προσπάθειές τους να πέφτουν στο κενό ή να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και γενικά κάνουν μόνοι τους ότι μπορούν. Οι συμμετέχοντες θα τιμώνται με μετάλλιο  του «ΑΡΙΣΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ». Ο εθελοντισμός δεν πληρώνεται.

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας.

Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία γι’ άλλα λάθη, ούτε χρόνος για να διορθωθούν.

 

Απόστολος Τσιμογιάννης

Υποστράτηγος (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

One Comment to: ΣΤΟ «ΜΑΤΙ» ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ – ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΑΠΟΤΥΧΑΝ (ΒΙΝΤΕΟ ΗΡΩΩΝ)

  1. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΙΜΟΓΙΑΝΝΗΣ

    July 29th, 2018

    Σ’ αυτούς τους άριστους απλούς αστυνομικούς, πυροσβέστες,στρατιώτες,εθελοντές,ΟΥΚΑΔΕΣ, αξιζουν ΑΡΙΣΤΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ. Θλίβομαι και οργίζομαι ταυτόχρονα γιατί έχουμε καταντήσει γραφιάδες πολυτελε’ιας. Κάτι τέτοιο συνέβη και με τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών. ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ-ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΤΟΥΣ ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΙΡΆΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΎΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΕΊΧΑΝ ΚΑΤΑΦΈΡΕΙ!!!

    Reply

Leave a Reply

  • (not be published)