ΠΕΡΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΉΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ

Posted on July 29, 2018, 2:01 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 4 secs

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

Εδώ και μια εβδομάδα σχεδόν βιώνουμε το πιο ειδεχθές και αποτρόπαιο έγκλημα που έγινε, στην ανατολική Αττική. Μια σύγχρονη Πομπηία με την εκατόμβη των νεκρών να έχει φτάσει τους 88, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλος αριθμός τραυματιών αλλά κυρίως και αγνοουμένων που όσο περνούν οι μέρες και δεν βρίσκονται ίχνη τους, τόσο οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί, ολοένα και λιγοστεύουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σε κάθε τέτοιου είδους έκτασης καταστροφή, οι αρμόδιοι φορείς αποποιούνται των όποιων ευθυνών τους, τις οποίες επιρρίπτουν στους…. Άλλους. Κορυφαία στιγμή ήταν το «αλάθητο του Πάπα» της ελληνικής κυβέρνησης και η επίρριψη των ευθυνών στους πολίτες της χώρας που σίγουρα κάποιοι εξ αυτών να ανήκουν στην εκλογική της βάση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν τα μαχαίρια πάνω από τις καμένες σάρκες, όπως έγινε και στο όχι και τόσο μακρινό 2007 με τις φωτιές στην Ηλεία και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο γενικότερα. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάχονται επικοινωνιακά για το ποιος θα επικρατήσει, ενώ η κρισιμότητα της κατάστασης χτυπάει κόκκινο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ποτέ δεν θα μαθευτεί η αλήθεια και δεν θα συλληφθούν και οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι εμπρηστές, για να τιμωρηθούν με το μέγιστο της ποινής που προβλέπει ο νόμος, παρά θα ακούμε πάντα για «ασύμμετρους» σχεδιασμούς και απειλές ξένων κέντρων, για «στρατηγούς ανέμους» κλπ κλπ.

Δεν είναι η στιγμή κατάλληλη για περαιτέρω επίρριψη ευθυνών. Οι ευθύνες υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το θέμα είναι αποκλειστικά της πολιτείας αλλά και της δικαιοσύνης και δεν υπάρχει πρόθεση παρέμβασης. Ίσως ο νομοθέτης να αναθεωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ισχύοντες νόμους, γιατί αν ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά δεν μπορεί να γίνει.

Θα σταθώ όμως στη διαχρονική έλλειψη βούλησης των εκάστοτε κυβερνήσεων για την αποκόμιση «lessons learned». Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά για την ανασυγκρότηση των δομών και την αναθεώρηση και επικαιροποίηση του κρατικού σχεδιασμού, την αναδιοργάνωση και την αναδιάταξη του κρατικού μηχανισμού σε ότι αφορά την πρόβλεψη, αποτροπή αλλά και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών.

Προ ολίγων ημερών αναρτήθηκαν κάποιες προτάσεις με τις οποίες γινόταν καταμερισμός του έργου σε επιτελικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Καμία όμως σχεδίαση, καμία προετοιμασία και καμία οργάνωση δεν θα μπορέσει να σταθεί εάν δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό και ο κατάλληλος εξοπλισμός. Και αναφερόμαστε στην αντικατάσταση του παλαιού υλικού με σύγχρονο και την ανανέωση του πυροσβεστικού στόλου επίγειου και εναέριου και φυσικά στην ενίσχυση του δυναμικού του ΠΣ με εποχικούς δασοπυροσβέστες.

Οι προτάσεις:

α. Πρόσληψη από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο κάθε έτους εποχικών δασοπυροσβεστών, για την κάλυψη των υψηλών αναγκών και απαιτήσεων του ΠΣ. Οι προσλήψεις να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ΠΣ, όπως πχ πρόσληψη ατόμων με προηγούμενη εμπειρία ή εκπαίδευση σε κατάσβεση πυρκαγιών, συμμετοχή σε αποστολές έρευνας και διάσωσης και αν είναι σε καλή σωματική κατάσταση. Γιατί γίνονται διάφορα στους διαγωνισμούς και προσλήψεις…

β. Ανανέωση των πτητικών μέσων. Τα παλαιά πλέον CL-215 έχουν υπερβεί το όριο πτήσεων κι αν όχι το έχουν πλησιάσει αρκετά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έμειναν από μηχανική βλάβη προσθαλασσωμένα την ώρα του ανεφοδιασμού τους ή ακόμα σε μοιραίες πτώσεις με θύματα τους 2 πιλότους. Τα νεότερά τους CL-415 δεν επαρκούν από μόνα τους για αν καλύψουν τις ανάγκες, ενώ τα μικρής ικανότητας PZL χρειάζονται ανεφοδιασμό με νερό επί εδάφους μιας και δεν είναι υδροπλάνα. Η προμήθεια νέων ή ελαφρώς μεταχειρισμένων CL-415 όπως και Βe-200 θα προσδώσει πολλαπλασιαστική ισχύ στην καταπολέμηση των πυρκαγιών. Υπόψη ότι και οι 2 τύποι αεροσκαφών μπορούν να ανεφοδιαστούν από θάλασσα ή λίμνη.

γ. Προμήθεια ειδικοποιημένων οχημάτων. Εκμετάλλευση όλων των παλαιών ερπυστριοφόρων του στρατού και διασκευή τους δε υδροφόρα ρίψης νερού. Τα ερπυστριοφόρα έχουν το πλεονέκτημα της κίνησης σε εδάφη που δεν κινούνται τα συμβατικά τροχοφόρα του ΠΣ. Προσεγγίζουν πιο εύκολα απρόσιτες περιοχές σε σχέση με τα τροχοφόρα και λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε συνδυασμό με τις ρίψεις από αέρα. Ήδη έχουν εκπονηθεί σχετικές μελέτες από το ΓΕΣ(είναι σε γνώση μου…) και τροποποιήθηκε μικρός αριθμός παλαιών αρμάτων μάχης σε πυροσβεστικά. Επίσης τα παλαιά ερπυστριοφόρα μεταφοράς προσωπικού μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να μπορούν να διασώζουν πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο ή να τροποποιηθούν κι αυτά με υδροφόρα ρίψης νερού με μικρότερες δυνατότητες χωρητικότητας.

Σε κάθε περίπτωση η «ελληνική πατέντα» αξιοποίησης παλαιού αρματικού δυναμικού των ΕΔ και η αγορά νέων αεροσκαφών πυρόσβεσης να δώσει σημαντική ανάσα στην καταστολή των πυρκαγιών που μαστίζουν τη χώρα μας κάθε καλοκαίρι.

Leave a Reply

  • (not be published)