ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ – ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

Posted on August 05, 2018, 8:58 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 7 secs

Οι Αλβανοί μας έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα, σε μια αλυτρωτική και αναθεωρητική πολιτική που όραμα της έχει την μεγάλη Αλβανία. Η Ελλάδα απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις δείχνει μια αδικαιολόγητα υποχωρητική στάση και κυρίως αναζητά συμφιλίωση με όρους αρνητικούς τόσο στα θέματα κυριαρχίας όσο και στην διαβίωση της ελληνικής μειονότητας.

Αυτή η στάση μας προβληματίζει ακόμα περισσότερο όταν για ανάλογα θέματα η Σερβία δείχνει ανυποχώρητη αν και αντιμετωπίζει πιο πολύπλοκα και υψηλής επικινδυνότητας καταστάσεις.

Δηλαδή ενώ το Κόσοβο όλοι το έχουν τελειωμένη υπόθεση, οι Σέρβοι αντιστέκονται χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες παραμένοντας αμετακίνητοι από τις συνταγματικές τους επιταγές. Δηλαδή ενώ η Αλβανία, προφανώς με την στήριξη των ΗΠΑ, δηλώνει ότι καταργεί τα σύνορα με το Κόσοβο, παρεμβαίνει άμεσα η Σερβία και απαγορεύει κάθε τέτοια κίνηση υπενθυμίζοντας ότι το Κόσοβο είναι ακόμα Σερβικό έδαφος και ότι η Αλβανία δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαπραγματεύεται για τα σύνορα του Κοσόβου με κανένα άλλο παρά μόνο με την Σερβία. Αυτή η στάση βέβαια όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε μια νέα κρίση στις σχέσεις Αλβανίας – Κοσόβου και Σερβίας, η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη, με απροσδιόριστες συνέπειες.

Έτσι, ο Αλβανός Υπουργός για θέματα διασποράς Pandeli Majko, ανέφερε σε δηλώσεις του, ότι «τα σύνορα ανάμεσα στην Αλβανία και το Κόσοβο θα ανοίξουν από την 01 Ιαν. του επόμενου έτους». Στην δήλωση αυτή αντέδρασε άμεσα ο Διευθυντής του Γραφείου για το Κόσοβο και Μετόχια Marko Djuric αναφέροντας ότι η δήλωση αυτή «στερείται σοβαρότητας και υπευθυνότητας» και ότι «με τον τρόπο αυτό επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο οι σχέσεις στην περιοχή», «ο Enver Hoxha πέθανε και η Μεγάλη Αλβανία δεν οδηγεί πουθενά. Το Κόσοβο και η Αλβανία δεν έχουν σύνορα, αντίθετα υπάρχουν σύνορα μόνο μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας και αυτά έχουν μήκος 111 χιλιόμετρα», «Σύμφωνα με την απόφαση 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ είμαστε οι μόνοι που έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε τα συνοριακά περάσματα των Cafa Prusit και Vrbnica και να έχουμε το δικό μας προσωπικό εκεί, αλλά φαίνεται ότι κανένας δεν νοιάζεται για αυτό πλέον. Όπως άλλωστε κανένας στην Διεθνή Κοινότητα δεν νοιάζεται για τις προκλητικές αυτές δηλώσεις και απειλές που προέρχονται από διαφορετικούς αντιπροσώπους του αλβανικού κράτους καθημερινά και μάλιστα παρουσία των κορυφαίων Αλβανών αντιπροσώπων του Κοσόβου και Μετοχίων Ramush Haradinaj και Hashim Thaci», «αναμένουμε και απαιτούμε από την διεθνή κοινότητα να αντιδράσει και να αντιληφθεί τι θα μπορούσε να συμβεί εάν κάποιοι Σέρβοι αντιπρόσωποι του Κοσόβου δηλώσουν ότι θα καταργηθεί η διοικητική γραμμή μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου», «τελικά τι περιμένουν από εμάς να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια μέχρι οι Αλβανοί να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους ;»

Θεωρούμε ότι η στάση της σερβικής κυβέρνησης αποτελεί μια αποφασιστική απάντηση στις προκλητικές προθέσεις της Αλβανίας, που δεν μένει μόνο στα λόγια αλλά προχωράει και σε αναθεωρητικές πράξεις, ίσως θέλοντας σε πρώτο χρόνο να δει τις αντιδράσεις.

Όσο οι γειτονικές της χώρες και κυρίως η Ελλάδα και η Σερβία το επιτρέψουν, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χάρτης των Βαλκανίων θα αλλάξει. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να διδαχθεί από το παράδειγμα και την αποφασιστικότητα των Σέρβων και να αφήσει στην άκρη επιτροπές και φιλίες που ουσιαστικά εξυπηρετούν τα αναθεωρητικά σχέδια της Αλβανίας και φυσικά όσων βρίσκονται πίσω από αυτά και δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ποιοι είναι αυτοί, σίγουρα πάντως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Τουρκία που θα θέλανε ένα πιστό υποτακτικό στην περιοχή.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)