ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ Δ. ΒΑΛΚΑΝΙΑ-ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Posted on August 23, 2018, 7:22 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 2 secs

Μια περιοχή με μεγάλη γεωπολιτική σημασία τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για την Ρωσία αποτελεί η περιοχή των Δ. Βαλκανίων. Οι προσπάθειες χειραγώγησης της περιοχής είναι συνεχείς και από τους δύο, όμως είναι ολοφάνερο ότι μετά τους βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και την διάσπαση της σε εθνικά κράτη, οι ΗΠΑ απέκτησαν τεράστιο προβάδισμα στην περιοχή.

Αυτό το προβάδισμα μάλιστα συνεχώς το επαυξάνουν, με τις διαδοχικές προσαρτήσεις των κρατών των Δ. Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, παρά τις προσπάθειες για το αντίθετο από την ρωσική πλευρά. Τελευταία προσαρτήθηκε το Μαυροβούνιο ενώ με την συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται να ανοίγει και ο δρόμος για την ΠΓΔΜ.

Όμως παράλληλα με τις προσαρτήσεις έχουμε δημιουργία και νέων βάσεων των ΗΠΑ στην περιοχή με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο της, έναντι των ρωσικών συμφερόντων.

Έτσι, στις 04 Αυγ. 2018 ο Αλβανός Πρωθυπουργός Edi Rama, ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να κατασκευάσει την πρώτη του αεροπορική βάση στα Δυτικά Βαλκάνια, κοντά στον Δήμο του Kucove στην νότια και κεντρική Αλβανία. Οι εργασίες θα ξεκινήσουνε το τρέχον έτος. Η νέα βάση θα χρησιμοποιείται για αεροπορικό ανεφοδιασμό, διοικητική υποστήριξη, εναέριες περιπολίες και εκπαίδευση. Η βάση επίσης θα χρησιμοποιείται και από την αλβανική αεροπορία. Η υπάρχουσα αμερικανική βάση του Bondsteel στο Κόσοβο ως γνωστό χρησιμοποιείται από την KFOR και δεν έχει αεροδιάδρομο για προσγειώσεις αεροσκαφών.

Η Ατλαντική Συμμαχία σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Αλβανίας, θα επενδύσει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για την πρώτη φάση του έργου για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης Κουτσόβε.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα έργο ενδεικτικό των προθέσεων των αμερικανών για πλήρη έλεγχο της περιοχής αλλά και βοήθειας των Αλβανών στα σχέδια τους. Η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τέτοιες εξελίξεις, στο πλαίσιο στήριξης των συμφερόντων της. Άραγε ένα τέτοιο έργο πόσο θα επηρεάσει την αναλογία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας και τι προοπτική υπάρχει εφόσον η Βάση εξελιχθεί στο μέλλον με νέα μέσα και δυνατότητες …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)