Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ – ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Posted on September 06, 2018, 5:09 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 1 sec

Η Τουρκία αποτελεί δυναμικό μέλος της Ρωσικής Συμμαχίας που διαχειρίζεται την κατάσταση στην Συρία, μαζί με την Ρωσία, την Συρία και το Ιράν.

Τελευταία όμως παρουσιάζεται διαφοροποιημένη σε σημαντικές αποφάσεις της Ρωσίας που αφορούν την σπουδαιότερη μάχη που ετοιμάζει ο Συριακός στρατός στην Ιντλίπ.

Η Τουρκία που είχε αναλάβει την επιτήρηση της περιοχής διαφωνεί με την επιχείρηση που η Ρωσική συμμαχία θέλει να αναλάβει για καταστροφή των τζιχαντιστών εκεί. Δεν γνωρίζουμε βεβαίως εάν είναι αυτόνομη η απόφαση της προκειμένου να προστατέψει δικούς της τζιχαντιστές που ενεργοποιούνται στην περιοχή ή θέλει να δείξει ένα καλό πρόσωπο στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προβεί σε ένα ανελέητο οικονομικό πόλεμο εναντίον της, που κινδυνεύει να οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση την Τουρκία.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ενισχύσει σημαντικά την ναυτική πολεμική τους παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο βλέπουν ότι η μάχη στην  Idlib της Συρίας προπαρασκευάζεται έντονα από τους Ρώσους «εταίρους» της.

Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 25 πολεμικά πλοία και υποστηρικτικά σκάφη και περίπου 30 μαχητικά αεροσκάφη, καταδιωκτικά και στρατηγικού βομβαρδισμού θα λάβουν μέρος σε ασκήσεις στην Μεσόγειο το διάστημα 1 με 8 Σεπ. 2018.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις η Τουρκία που μέχρι τώρα είχε 10 πολεμικά πλοία στην περιοχή, ανέπτυξε και άλλα χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός τους.

Η Τουρκία πολλές φορές έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της σε μια επίθεση στην Idlib, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια τραγωδία και λαμβάνει κάθε προφύλαξη για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα ενδιαφέροντα της στα διεθνή ύδατα, όπως αναφέρθηκε στον Τουρκικό τύπο.

Την ίδια στιγμή η ρωσική πλευρά έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν μια δύναμη κρούσης για να επιτεθεί σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις στην Συρία, σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων στην επιχείρηση της Idlib !!!!

Θεωρούμε ότι αναμένεται να ξεκινήσει μια πολεμική επιχείρηση εκ μέρους της ρωσικής συμμαχίας με συμμετοχή της Συρίας, Ιράν και Ρωσίας, χωρίς δηλαδή την συμμετοχή της Τουρκίας για πρώτη φορά. Αυτό βεβαίως μπορεί να εξηγηθεί από την άρνηση των Τούρκων να επιτεθούν σε φίλους τζιχαντιστές στην περιοχή αλλά κυρίως είναι και μια ευκαιρία ο Ερντογάν μπροστά στην οικονομική κατάρρευση να δείξει ένα καλό πρόσωπο στις ΗΠΑ, που είναι εξαιρετικά αντίθετες στην προετοιμαζόμενη επιχείρηση.

Βεβαίως η μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων στην περιοχή θα πρέπει να απασχολεί έντονα Ελλάδα και Κύπρο καθόσον μια κλιμάκωση δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)