ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ !!!

Posted on October 10, 2018, 4:47 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 2 secs

Το κυριότερο στοιχείο προκειμένου να υπάρξει σωστός σχεδιασμός για να εξασφαλισθεί η άμυνα και ασφάλεια κάθε χωράς είναι η διαμορφούμενη κάθε φορά εχθρική απειλή είτε σε Στρατηγικό είτε σε τακτικό επίπεδο.

Αυτή η αρχή φαίνεται ότι δεν ισχύει για την Κύπρο αν κρίνουμε από τις αποφάσεις του κυπριακού υπουργείου άμυνας. Ενώ οι Τούρκοι απειλούν και παραβιάζουν συνεχώς τις διεθνείς συνθήκες, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο, που η κυπριακή Δημοκρατία προχωρά στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στα οικόπεδα  της Κυπριακής ΑΟΖ, το υπουργείο άμυνας έρχεται να μειώσει την εφεδρεία και την εκπαίδευση της.

Στο σχέδιο αυτό βεβαίως βρέθηκε αντιμέτωπη με τις απόψεις του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς που απ’ ότι όμως φαίνεται δεν στάθηκε ικανός να αποτρέψει. Η μη βέβαια δυναμική αντίδραση του, και από την στιγμή που παραμένει στην θέση του, καθιστά και τον ίδιο συνυπεύθυνο σε τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην άμυνα και ασφάλεια της Κύπρου.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, με απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ουσιαστικά μειώνεται η εφεδρεία αλλά και η εκπαίδευση της, που στην πράξη αποτελεί τον  πλέον κρίσιμο παράγοντα για την άμυνα των μονάδων σε περίπτωση κρίσης.

Συγκεκριμένα  ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης, υπέγραψε τις εξής αποφάσεις:

– Καταργείται η 14ωρη πρόσκληση θερινής περιόδου

– Καταργείται η 24ωρη πρόσκληση Α’ εξαμήνου

– Καταργούνται οι ενδιάμεσες παρουσιάσεις εφέδρων αξιωματικών

– Από υποχρέωση 43 ωρών παρουσιάσεων των εφέδρων, οι ώρες μειώνονται σε 12.

Σε αντιστάθμισμα όλων αυτών θα εφαρμόζεται ο θεσμός του… «εθελοντή εφέδρου»!

Την ίδια στιγμή ο αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, Αρχηγός της Εθνοφρουράς, μιλώντας στο συνέδριο Χερσαίων Δυνάμεων του ΓΕΣ ανέφερε ότι «ο πόλεμος με τη Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει και είναι τόσο πολυχωρικός, όσο και υβριδικός», «Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του “Αν ποτέ χρειαστεί…” γιατί χρειάζεται σήμερα, χρειάζεται τώρα», «απαιτείται πολύ ισχυρή αεροναυτική παρουσία, για την ανάληψη και επιτυχή έκβαση  οποιονδήποτε επιχειρήσεων και ιδιαίτερα χερσαίων».

Διαφαίνεται συνεπώς ξεκάθαρα η αντίθετη άποψη του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς με τις κυβερνητικές επιλογές, αλλιώς δεν εξηγείται πώς συμβιβάζεται ο μεν Αρχηγός της Εθνοφρουράς να λέει ότι ο πόλεμος με την Τουρκία «έχει ήδη ξεκινήσει» και η κυπριακή κυβέρνηση να μειώνει την εφεδρεία.

Από την άλλη δεν έχουν τέλος οι απειλές που εξαπολύουν οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι σχετικά με την εκμετάλλευση από την Ελληνοκυπριακή πλευρά των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τελευταίο χτύπημα οι δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού των κατεχόμενων και ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος μιλώντας στο Anadolu, δήλωσε ότι το άνοιγμα των διαγωνισμών από την κυβέρνηση της Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας για τις ξένες εταιρείες ενέργειας στο «οικόπεδο 7» είναι «μια παράνομη πράξη, μια προσπάθεια να ληστέψουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων»!!!. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «η Δημοκρατία της Τουρκίας και οι Τ/Κ, δεν θα επιτρέψουμε στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να μπουν ξένες εταιρείες στην έβδομη μονάδα».

Θεωρούμε ότι αν «ο πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει», τότε δημιουργούνται ερωτήματα για αυτά που αποφασίζονται για την άμυνα της Κύπρου από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ενώ δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είπε ούτε μία λέξη για την τουρκική κατοχή από το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)