ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΠΗΚΑΝΕ ΣΤΟ 2019 ΜΕ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ «ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ» – ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Posted on January 12, 2019, 6:56 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 8 secs

Το 2019 θα είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος χρόνος για τις διμερείς μας σχέσεις με την Άγκυρα, ενώ βάσει τάσεων, σχεδιασμού ως και “ειδικών” πληροφοριών, η πολιτική ως και η  στρατιωτική ηγεσία των Τούρκων δείχνει διατεθειμένη να προκαλέσει την χώρα μας και την Κύπρο πολυδιάστατα στο Αιγαίο και  στην Ανατολική Μεσόγειο, σε βαθμό που ένα “θερμό” επεισόδιο να .μην είναι μακριά.

Η. Άγκυρα με όλα τα μέσα και τρόπους (πολιτικούς ψυχολογικούς, ασύμμετρους, υβριδικούς αλλά και στρατιωτικούς) κάνει προβολή ισχύος απέναντι στην χώρα μας η οποία αντιδρά φοβικά, οριακά και  αδρανειακά.

Η παρουσία του νέου Υπουργού Άμυνας και πρώην Α/ΓΕΕΘΑ  στρατηγού εα Χουλουσί Ακάρ, έχει “καναλοποιήσει’ πολλές θέσεις ως και προκλητικές κινήσεις των Τούρκων. Η ανάληψη καθηκόντων ως Α/ΓΕΕΘΑ  του μέχρι πρότινος αρχηγού των Χερσαίων Δυνάμεων αλλά και της Στρατοχωροφυλακής στρατηγού Γιασάρ Γκιουρέλ ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο πολιτικο-στρατιωτική σύγκλιση, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στην ισχυρή  ενεργοποίηση του μετώπου αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις που βρίσκονται  ανατολικά του Ευφράτη στην Συρία.

Η Τουρκική ετοιμότητα και τοποθέτηση  εμφανίζεται ακόμα και στην έκφραση των διαφωνιών που έχουνε με τις  ΗΠΑ, σχετικά με την  ΒΑ  Συρία,  τις κυρώσεις στο Ιράν αλλά και στην περίπτωση του  αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήματος S-400 με την Ρωσία (όπου ξεκάθαρα ρισκάρουν τις στρατιωτικό-εξοπλιστικές τους σχέσεις με τους Αμερικανούς).

Τρία είναι τα θέματα που ανησυχούν  και προβληματίζουν περισσότερο:

Πρώτον, η Άγκυρα από τις πολεμικές εμπλοκές της σε Συρία και Ιράκ αποκτά μάχιμες εμπειρίες και LESSONS LEARNED.

Το δεύτερο αφορά τα φαραωνικών διαστάσεων εξοπλιστικά προγράμματα σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και κυβερνοχώρο, γεγονός που δίνει αυτοπεποίθηση στις δυνατότητες της εγχώριας  τους πολεμικής βιομηχανίας,

και το τρίτο είναι το λεγόμενο “δόγμα της γαλάζιας πατρίδας’  του ναυάρχου εα Τσεμ Γκουρντενίζ  του MARITIME FORUM της Κων/πόλης που επικεντρώνεται σε πρωτοφανείς αμφισβητήσεις σε θαλάσσιους χώρους εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας ως  και της Κυπριακής ΑΟΖ, στην ενίσχυση (ποσοτική-ποιοτική) του πολεμικού της ναυτικού, καθώς και στην διεξαγωγή πολλών ασκήσεων με επιθετικό προσανατολισμό και σχεδιασμό.

Ο Ακάρ ως και ο ναύαρχος Α.Οζμπάλ (ο  επικεφαλής των Ναυτικών Δυνάμεων), έχουνε παγιοποιήσει το δόγμα που σαφέστατα έχει επισκιάσει εκείνο το περισσότερο πολιτικό και γεωγραφικά ασαφές περί των ‘συνόρων της καρδιάς μας”, και διευρύνουν το φάσμα των θαλάσσιων και υποθαλάσσιων αμφισβητήσεων τους σε βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Απέναντι σε αυτές τις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας, η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση και δεν μπορεί να περιμένει πολλά πράγματα ( ρεαλιστικά  μιλώντας), από την  στρατιωτική συνεργασία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Επίσης δεν ισχύει  πρακτικά από το 2004  και με υπολογίσιμα σχέδια το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (που θα πρέπει να επανέλθει μέσω εξελιγμένων  ασκήσεων στα όρια του FIR Αθηνών/ FIR Λευκωσίας -Ενιαίου διακλαδικού  σχεδιασμού, ενώ  παράλληλα απαιτείται η καθολική αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς σε όλους τους επιμέρους τομείς). Επιπλέον δεν είναι καθόλου ικανοποιητική η τρέχουσα μορφή -διάταξη της Εθνικής Φρουράς, ενώ θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τα συστήματα κυβερνοάμυνας μας,  αλλά και να προχωρήσουμε σε πολύπλευρη ανανέωση των ξεπερασμένων ψυχολογικών μας επιχειρήσεων.

Οι Τούρκοι ετοιμάζουν πολλές αεροναυτικές ασκήσεις, έντονη παρουσία πολεμικών τους πλοίων μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ, γεωτρήσεις σε θαλάσσια  οικόπεδα που αυτοί κατονομάζουν ως “αμφισβητούμενα” με τα ερευνητικά  τους  πλοία ως και με σύγχρονα γεωτρύπανα, ναυτική παρουσία στο Λιβυκό πέλαγος, καθώς και ποσοτικά πιο πολλές αλλά παράλληλα  και ποιοτικά  αεροπορικές διεισδύσεις στον Εθνικό μας Εναέριο Χώρο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί ένα “θερμό’ επεισόδιο είτε από ατύχημα, είτε σχεδιασμένο  από την άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Λόγω των  όποιων ενεργειακών πόρων  στην Α. Μεσόγειο (αν και καλό θα ήταν να είμαστε πολύ συγκρατημένοι για το τι υπάρχει και σε πόση ποσότητα), η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να σκεφθούν πολύ και να συναποφασίσουν, τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν για την κάλυψη και προστασία ενεργειακών συστημάτων και εγκαταστάσεων  και όχι μόνο.

Τέλος η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την πολυδιάστατη αναβάθμιση της Θράκης και της προστασίας των πολιτών  μας, ειδικά εκεί, αφού ο Τούρκος πολιτικά, δημογραφικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά και υβριδικά μας προκαλεί, στοχεύοντας να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση ανατολικά του Νέστου,  με έμφαση την ορεινή ζώνη της Ξάνθης και Ροδόπης.

Δρ. Αθανάσιος Δρούγος

Διεθνολόγος – Στρατηγικός Αναλυτής

Ειδικός στα Θέματα Παγκόσμιας Ασφάλειας

Leave a Reply

  • (not be published)