Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ! Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΔΕΑΣ»

Posted on February 25, 2019, 12:03 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 8 secs

Τι σκέφτεται κάποιος όταν ακούει το όνομα μιας χώρας ; Το κύριο χαρακτηριστικό, το σήμα κατατεθέν της Γερμανίας, π.χ., είναι τα ποιοτικά αυτοκίνητα και οι μηχανές για τη βιομηχανία, βεβαίως η μπύρα, το ποδόσφαιρο αλλά και η οργάνωση-αποτελεσματικότητα. Όσον αφορά στην Αμερική, ο κινηματογράφος, τα πανεπιστήμια και η τεχνολογία, καθώς επίσης τα μπέργκερ και  η cocacola.

Αυτά λοιπόν είναι σημαντικά χαρακτηριστικά μιας χώρας και θεωρούνται η «ήπια ισχύς» της. Η έννοια της ήπιας ισχύος (Soft Power) δημιουργήθηκε το 1990 από τον καθηγητή του Harvard κ. Joseph Nye. Η ήπια ισχύς καταδεικνύει την ικανότητα που διαθέτει μία χώρα να χρησιμοποιήσει την «ελκυστικότητά της» ως εργαλείο πειθούς και επίτευξης στόχων.

Για τη μέτρηση και κατάταξη των χωρών δημιουργήθηκε ένας δείκτης  από την εταιρεία Portland Communications σε συνεργασία με τη σχολή δημόσιας διπλωματίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Ο δείκτης, που ονομάζεται Soft Power 30, συνδυάζει δημοσκοπήσεις σε 25 χώρες και αντικειμενικά ψηφιακά δεδομένα για τη μέτρηση της επιρροής που ασκεί μια χώρα.

Σήμερα οι πρώτες πέντε χώρες του δείκτη είναι κατά σειρά η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και ο Καναδάς. Η Ιαπωνία και η Ελβετία κατέλαβαν την έκτη και την έβδομη θέση αντίστοιχα.

«Η ήπια ισχύς είναι η αγαπημένη λέξη όλων των διπλωματών», δήλωσε ο Ζακί Νουσέιμπε, υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τονίζοντας πως «δεν αρκεί πλέον να έχεις στρατιωτική ή οικονομική δύναμη εάν δεν είσαι σε θέση να μοιραστείς τις αξίες σου. Η ανταλλαγή  αυτή αποτελεί την ουσία της ήπιας ισχύος».

Ας έρθουμε λοιπόν στα δικά μας. Τι θα απαντούσε κάποιος στην ερώτηση : «τι σκέφτεστε όταν ακούτε Ελλάδα ;». Η άμεση απάντηση θα ήταν : ήλιος, θάλασσα, ανεμελιά. Δηλαδή «..λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου» που τραγουδούσε παλιότερα η Μαρινέλλα.

Όταν τα πράγματα σοβαρεύουν και οι ερωτώμενοι σκέφτονται ξανά, τότε βγαίνουν οι σωστές απαντήσεις, αυτές που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα μας. Ιστορία, πολιτισμός, γλώσσα, φιλοσοφία, ανδρεία και Ορθοδοξία !!! Βεβαίως η μεσογειακή κουζίνα και οι καταγάλανες θάλασσες.

Κι’ εμείς τι κάνουμε, πως αξιοποιούμε αυτά τα πλεονεκτήματα, την δική μας « Ήπια ισχύ » για να γίνουμε ελκυστικοί, προς επίτευξη εθνικών στόχων ; Η ερώτηση ρητορική, η απάντηση περιττή. Βρήκαμε κληρονομιά και την ξεκοκκαλίζουμε !!!

Η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει τον «πόλεμο», ένα πόλεμο  επιθετικό και να καταλάβει τα μυαλά και τις καρδιές όλων. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει διεθνές κέντρο κλασικών και θεολογικών σπουδών.

Η επικράτηση της τεχνολογίας και των θετικών σπουδών τείνει να μετατρέψει τους ανθρώπους σε άνοα άτομα, σε αριθμούς και αλγορίθμους, χωρίς συναισθήματα. Παρατηρείται τεράστια έλλειψη κοινής λογικής, αδυναμία έκφρασης, δυσκολία απλών καθημερινών σκέψεων, έλλειψη ελπίδας και ένα συνεχές κυνήγι να προλάβουμε τις ταχύτατες εξελίξεις. Αυτές τις εξελίξεις που πολλοί πιστεύουν ότι «γίνονται για τον άνθρωπο, και προετοιμάζουν ένα μέλλον χωρίς τον άνθρωπο».

Τα πανεπιστήμιά μας έχουν εκλεκτούς καθηγητές και φοιτητές. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με έμφαση και εξειδίκευση στις υπόψη σπουδές, θα ήταν ίσως σωτήρια και θα έδινε κίνητρα και στα δημόσια πανεπιστήμια.

Εκτιμώ ότι μεγάλος αριθμός ξένων φοιτητών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, θα επέλεγαν αυτές τις σχολές επειδή η δυνατότητα να σπουδάσουν στην κοιτίδα του πολιτισμού, έχοντας την ευκαιρία να επισκέπτονται όποτε θέλουν και να διαλογίζονται στους χώρους όπου αναπτύχθηκε ο Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός, θα αποτελούσε το μέγιστο κίνητρο γι’ αυτούς.

Η προσέλκυση επίσης διεθνούς φήμης καθηγητών και ερευνητών, θα σηματοδοτούσε την αρχή για ένα πιο ανθρώπινο κόσμο, που θα αναπτυσσόταν γύρω από τον φάρο της Ελληνικής σοφίας και της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης.

Την τελευταία εικοσαετία η μαζική μετανάστευση από χώρες της Αν. Ευρώπης, τη Ρωσία και τα Βαλκάνια, έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη δεξαμενή ελληνομαθών στις χώρες αυτές. Αυτό λοιπόν μπορεί να διευκολύνει  την εξάπλωση του πολιτισμού και της ιστορίας μας.

Και όλοι αυτοί θα ήταν οι καλύτεροι πρεσβευτές στις χώρες τους, προς όφελος των Ελληνικών συμφερόντων.

Ένα νέο κύμα «Φιλελληνισμού».

Μια καινούργια «Μεγάλη ιδέα» !!!

Ίσως έτσι αμβλυνθεί ο πόνος από τη συμφωνία των «Πρεσπών».

Του Απόστολου Τσιμογιάννη

* Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι ανώτατος αξκός (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

2 Comments to: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ! Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΔΕΑΣ»

 1. Θ.Γ.

  February 25th, 2019

  ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΘΑΥΜΑΖΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΩΣ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΒΕΒΑΙΩΣ ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤON ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ, ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ, ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ, Ο,ΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.!

  Reply
 2. Δημήτρης Δ.

  February 26th, 2019

  Επειδή πολλά λέγονται περί της δυνατότητας της Χώρα μας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών και να ακολουθήσει μια σταθερή πορεία ανάταξης που της εξασφαλίζει η συμμετοχή της στην ΕΕ, ας δούμε σε ποια κατάσταση ως λαός βρισκόμαστε,και φυσικά δεν εννοώ την οικονομική.
  Είμαστε ένας λαός ευκολόπιστος που ακολουθούμε τον κάθε αγύρτη αρκεί να μας τάζει ” λαγούς με πετραχίλια “. Τους έχοντες αντίθετες απόψεις και θέςεις από τις δικές μας, που φυσικά είναι κ οι μόνες σωστές, τους κατηγορούμε ως προσκυνημένους, φασίστες, μερκελιστές.Όταν τελικά προσχωρούμε στις θέσεις των “νενέκηδων” πάλι οι γερμανοτσολιάδες φταίνε για το κακό χάλι μας. Τσιτάτα και αριστερές παπάντζες είναι το καθημερινό λεξιλόγιο. Όταν αρνούμαστε τη δυνατότητα του Έλληνα να σπουδάσει στη Χώρα του, όχι σε δημόσιο πανεπιστήμιο κ τον ξαποστέλλουμε στο εξωτερικό για να πληρώσουν αδρά οι γονείς του. Από την άλλη τα δικά μας παιδιά είναι ελεύθερα κ να σπουδάσουν έξω αφού το κρατικό χρήμα ρέει και να κάψουν-κλέψουν-ληστέψουν γιατί όχι να σκοτώσουν για τις αριστερές ιδέες φυσικά, ως μέλη δημοκρατικών (τρομοκρατικών) ομάδων αφού είναι τα δικά μας παιδιά.Δεν είμαι δυςτυχώς στην πλευρά των αισιόδοξων ελλήνων !

  Reply

Leave a Reply

 • (not be published)