ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΕΕ-ΝΑΤΟ Η ΚΥΠΡΟΣ – ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ – Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ

Posted on March 12, 2019, 10:43 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 13 secs

Κινητικότητα στα ενεργειακά

Την ίδια ώρα, στο ενεργειακό πεδίο εκτιμάται πως θα υπάρξουν εξελίξεις. Εντός Μαρτίου αναμένεται να δοθεί για έρευνες στη γαλλική ΤOTAL το θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Το επόμενο βήμα από αυτό είναι πως η γαλλική εταιρεία θα αναλάβει μαζί με την Εni τα θαλασσοτεμάχια 2, 3, 9. Σημειώνεται πως αυτά τα τεμάχια έχουν δοθεί στην κοινοπραξία Eni-KOGAS και υπάρχει συμφωνία για συμμετοχή και των Γάλλων της TOTAL. Τούτο κρίθηκε αναγκαίο όταν τον Ιανουάριο του 2018 οι Τούρκοι εμπόδισαν το γεωτρύπανο της Εni να πλεύσει προς το θαλασσοτεμάχιο 3. Οι Ιταλοί δεν αντέδρασαν και αποχώρησαν. Οι Γάλλοι δεν λειτουργούν το ίδιο και το απέδειξαν στο θαλασσοτεμάχιο 6.

Παράλληλα με αυτή την κινητικότητα, η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil προχωρά και σε νέες δραστηριότητες. Η επόμενη γεώτρηση –πέραν από την επιβεβαιωτική στον «Γλαύκο»– θα είναι στον «Κρόνο». Αυτός ο στόχος δεν αφήνει αδιάφορη την κοινοπραξία Eni-TOTAL, που δραστηριοποιείται στο θαλασσοτεμάχιο 6. Κι αυτό γιατί η δομή του στόχου βρίσκεται στα όρια των θαλασσοτεμαχίων 10 (ExxonMobil-Qatar Petroleum) και 6 (TOTAL-Eni).

Περαιτέρω, η ExxonMobil έχει επιδείξει ενδιαφέρον και για το οικόπεδο 12. Πληροφορίες, που μετέδωσε ο ανταποκριτής του «Φ» στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, αναφέρουν πως η εταιρεία έχει αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα του 12 από τους Νορβηγούς (τα δικαιώματα έχουν η Noble και η Shell). Εικάζεται ότι για να προχωρήσει στην αγορά των σεισμικών δεδομένων, θα αγοράσει και μετοχές. Όπως σημειώνεται, η αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται περισσότερο για δύο συγκεκριμένα οικόπεδα, το 5 και το 12, τα οποία εάν περιέλθουν στην κατοχή της, θα αλλάξει το γεωπολιτικό παιγνίδι στην ανατολική Μεσόγειο και η πλάστιγγα θα γείρει προς τους Αμερικανούς.

Γερμανοί εμπειρογνώμονες έρχονται για τις υποδομές

Στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες θα στείλει η Γερμανία στην Κύπρο για να εξετάσουν τις υποδομές της χώρας. Αυτό προέκυψε από τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ursula Von Der Leyen. Η Γερμανία έχει παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω συμμετοχής της στην UNFIL (τη Δύναμη για τον Λίβανο), ενώ το ενδιαφέρον για την Κύπρο φαίνεται να περνά μέσα και από την PESCO (Permanent Structured Cooperation).

Το Βερολίνο θεωρεί πως η συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO είναι ένα σημείο εκκίνησης για εμπλοκή της και σε άλλους οργανισμούς ασφαλείας, όπως είναι το ΝΑΤΟ. Άλλωστε και δημόσια η Ursula Von Der Leyen, μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσε ο ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, με τίτλο «Η ασφάλεια στην Ευρώπη και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Γεωπολιτικές προκλήσεις και ευκαιρίες», ανέφερε ότι η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, έχει μεγάλες δυνατότητες. Σημείωσε δε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας τεράστιος κατακερματισμός των στρατιωτικών δυνάμεων στην ΕΕ και δαπανώνται πολλά χρήματα, και αυτό πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεπεραστεί.

Παράλληλα, με την άφιξη προσεχώς των Γερμανών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις από Λευκωσία και Παρίσι σε σχέση με τη συνεργασία στα θέματα της ασφάλειας. Σημειώνεται συναφώς ότι αυτό που δρομολογείται είναι η φόρμουλα για μόνιμη παρουσία ναυτικών δυνάμεων της Γαλλίας στην Κύπρο.

Δρ. Αθανάσιος Δρούγος

Διεθνολόγος – Στρατηγικός Αναλυτής

Ειδικός στα Θέματα Παγκόσμιας Ασφάλειας

Leave a Reply

  • (not be published)