ΣΤΕΝΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ

Posted on August 11, 2019, 7:05 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 10 secs

«… Υπήρξαν επιθέσεις τον Μάιο, και τον Ιούνιο. Το Ιράν, εφόσον κρύβεται από πίσω, επιδιώκει να δείξει την ικανότητά του να επηρεάζει την μεταφορά της ενέργειας που βγαίνει από τα στενά του Ορμούζ. Ο αμερικανικός 5ος στόλος με έδρα στο Μπαχρέιν έχει μεγάλες δυνατότητες ενώ στην περιοχή υπάρχουν πλοία και από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Η κλιμάκωση θα έχει μεγάλες επιπτώσεις διότι το ένα τρίτο του μεταφερόμενου με τάνκερ πετρελαίου, διέρχεται από τα στενά του Ορμούζ. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη θεμελιώδη δυναμική της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή τον ανταγωνισμό μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας». Αυτά μεταξύ άλλων είχε επισημάνει σε συνέντευξή του, προ διμήνου, στο Liberal.gr o καθηγητής κ. Κ. Λάβδας.

Όπως αναφέρει επίσης, σε άρθρο του ο Καναδός κοινωνιολόγος-συγγραφέας, Mahdi Darius Nazemroaya , σχεδόν όλες οι είσοδοι στον Περσικό Κόλπο πραγματοποιούνται μέσω των ιρανικών χωρικών υδάτων και οι περισσότερες έξοδοι μέσω των χωρικών υδάτων του Ομάν. Η γεωγραφία δρα κυριολεκτικά ενάντια στην ισχύ του αμερικανικού ναυτικού στα Στενά του Ορμούζ και στον Περσικό Κόλπο. Η σχετική στενότητα του Περσικού Κόλπου το καθιστά σαν ένα κανάλι, τουλάχιστον σε στρατηγικό και στρατιωτικό πλαίσιο, όπου το ιρανικό οπλοστάσιο πυραύλων και τορπιλών θα είχαν σύντομο και εύκολο έργο. Αυτός είναι ο λόγος που ώθησε τις ΗΠΑ να ανεγείρουν ένα σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας στον Περσικό Κόλπο μέσα στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) τα τελευταία χρόνια.

Η σημασία των στενών του Ορμούζ είναι γνωστή , όπως επίσης είναι γνωστό ,ότι οι Ιρανοί μπορούν να τα κλείσουν στρατιωτικά για σημαντικό χρονικό διάστημα. Για αυτόν τον λόγο, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις χώρες του Κόλπου (GCC) – Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να επανασχεδιάσουν τη μεταφορά του πετρελαίου μέσω αγωγών, παρακάμπτοντας τα στενά του Ορμούζ και διοχετεύοντας το πετρέλαιο των χωρών του κόλπου GCC απευθείας στον Ινδικό Ωκεανό, την Ερυθρά Θάλασσα ή τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η Ουάσιγκτον έχει επίσης πιέσει το Ιράκ για την αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών με συνομιλίες με την Τουρκία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία.

Για να δώσουμε μια συνολική εικόνα της κρισιμότητας της μεταφοράς ενέργειας, παρουσιάζουμε συνοπτικά τα κυριότερα στενά διεθνούς ναυσιπλοΐας :

·        Σουέζ : συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο, έχει μήκος 193χλμ. Το στενότερο σημείο είναι 300μ. 700.000 βαρέλια πετρελαίου  μεταφέρονται ημερησίως.

·        Παναμάς : συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό ωκεανό, μέσω της θάλασσας της Καραϊβικής. Έχει μήκος 77χλμ. Το στενότερο σημείο είναι 33,5μ. Μεταφέρονται 755.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

·        Τα στενά της Δανίας : Βρίσκονται στη Βόρεια Θάλασσα-Βαλτική Έχουν μήκος 50χλμ.Το στενότερο σημείο είναι 4χλμ. Μεταφέρονται ημερησίως 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου  .

·        Τα Στενά : συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν μήκος 27χλμ (Βόσπορος) και 65 χλμ (Δαρδανέλια). Το στενότερο σημείο είναι 760μ. Μεταφέρονται ημερησίως 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

·        Μπαμπ ελ-Μαντέμπ: βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα-Κόλπος του Άντεν (Σομαλία – Υεμένη). Έχει μήκος 130χλμ. Το στενότερο σημείο είναι 29χλμ. Αναγκαστική δίοδος για όσα πλοία κατευθύνονται προς Σουέζ. Μεταφέρονται ημερησίως 3,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου .

·        Στενά της Μάλακα : συνδέουν τον Ινδικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχουν μήκος 1.000χλμ και στο στενότερο σημείο πλάτος 2,7χλμ .  Μεταφέρονται 15 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως .

·        Στενά Ορμούζ : Βρίσκονται στο κόλπο του Ομάν και  είναι η είσοδος στο Περσικό Κόλπο. Έχουν μήκος 280χλμ. Το στενότερο σημείο είναι 34χλμ. Μεταφέρονται 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Όπως είχα γράψει σε προηγούμενο άρθρο, η αβεβαιότητα στα στενά του Ορμούζ, μπορεί να αμβλυνθεί από τη «παραγωγική» λεκάνη της Ν.Α. Μεσογείου.

Απόστολος Τσιμογιάννης

Υποστράτηγος (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Leave a Reply

  • (not be published)