Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος


Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
 
1. Oi HΠΑ δέχθηκαν ότι η Τουρκία μπορεί να εγκαταστήσει “ζώνη ασφαλείας” στη Συρία, αλλά, σύμφωνα με το άρθρο 8 (της συμφωνίας), πάντα με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας! Ως προς το βάθος της ζώνης, ο Πενς προφορικά συμφώνησε με τα 30 χλμ (περίπου 20 μίλια) που ζητούσε η Άγκυρα. Συμφώνησε δηλαδή με την πλέον σημαντική απαίτηση της Άγκυρας που αφορούσε ακριβώς το βάθος της ζώνης που αποτελεί βαριά ήττα των Κούρδων.

2. Τη ζώνη αυτή θα εξασφαλίζει κυρίως (primarily) ο Τουρκικός στρατός. Άρα δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των Τούρκων από πλευράς ΗΠΑ.Συνεπώς θα ενεργούν όπως αυτοί κρίνουν….

3. Η κατάπαυση του πυρός διαρκείας 120 ωρών γίνεται για να αποχωρήσουν οι μαχητές του YPG (η συμφωνία δεν αφορά το SDF). Οι Κούρδοι είχαν ζητήσει από το πρωί τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου στο Ρας-Αλ-Αϊν, το οποίο έχει περικυκλωθεί. Όμως το απόγευμα εξαπέλυσαν δριμύτατες αντεπιθέσεις εκατέρωθεν της Τουρκικής εισέχουσας. Είναι πιθανόν, ειδικά αν τυγχάνουν της συνδρομής των δυνάμεων του Άσσαντ (πχ με βαρέα όπλα), να μην δεχθούν τη συμφωνία και να συνεχίσουν να μάχονται. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμούνται την κατάληξη παρόμοιας συμφωνίας στο Ιλοβάισκ  της Ανατολικής Ουκρανίας /Αζοφική πριν μερικά χρόνια, όπου είχε προκύψει παρεξήγηση σχετικά με το αν οι αποχωρούντες μπρούσαν να πάρουν μαζί τους τον οπλισμό τους.

4. Για το βαρύ οπλισμό του YPG η συμφωνία προβλέπει την παράδοσή του, χωρίς όμως να διευκρινίζεται σε ποιόν και με ποιά διαδικασία. Περαιτέρω θα καταστραφούν οι οχυρώσεις και τα τούνελ.

5 Οι Κούρδοι, με τη σειρά τους, αντιλαμβάνονται τη συμφωνία με το δικό τους τρόπο! Θεωρούν ότι αφορά μόνο τις περιοχές από το Τελ-Αμπιάντ μέχρι το Ράς-Αλ-Αϊν, δηλαδή τις περιοχές όπου εκτείνεται το μήκους 120χλμ Τουρκικό προγεφύρωμα καιοιοποίες είναι σχεδόν υπό τον έλεγχο της Άγκυρας.. Οι Κούρδοι έχουν περιέλθει σε  μεγάλη δυσκολία στις περιοχές αυτές και επιζητουν τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου.

 
6)Βλέπουν λοιπόν τη συμφωνία ακριβώς έτσι, ως επικεντρωμένη  στον ανθρωπιστικό διάδρομο και δηλώνουν ότι στις υπόλοιπες περιοχές οι δυνάμεις τους δεν θα αποχωρήσουν.
 
Προφανώς υπάρχει μεγάλο περιθώριο για παρεξηγήσεις.
 
 
7)Θα πρέπει να προσεχθεί το ότι οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο τα πράγματα που συζήτησαν, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πχ ο Πενς είπε ότι η Τουρκία δεσμεύτηκε να μην επιτεθεί στο Κομπάνι, ο Τσαβούσογλου όμως είπε ότι η Τουρκία δεν συμφώνησε κάτι τέτοιο.

8)Αύριο πλήρης ανάλυση 18 πολύ κρίμων σημείων.

Leave a Reply

  • (not be published)