ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ


1)Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΕΝΣ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ /ΑΓΚΥΡΑ 17-10-2019 ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 13 ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΑΤΗ, ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΧΕΡΣΑΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΩΝ YPD/PYG/SDF  ΔΥΝΑΜΕΩΝ. (ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ)


2)Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΕΥΝΟΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ,ΚΑΙ ΩΣ ΕΝΑ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ  ΠΟΣΟΣΤΟ “ΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΕΙ”ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ , ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΚΟΥΡΔΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΖΩΝΗ ΒΑΘΟΥΣ 30-32 ΧΙΛΙΟΜ,ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΣΥΡΙΑΣ.Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΜΕ ΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ , ΑΟΠ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

3)ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ “ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ” ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ.(ΜΣΑ ΣΕ ΔΥΟ  ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ)

4)Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΦΑΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΡΗ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ, ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ.


5)ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ,ΟΤΙ ΑΝ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΓΙΑ 5 ΗΜΕΡΕΣ, ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ   ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΟΠΙΣΘΕΝ. ΑΦΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.


6)ΓΙΑ ΤΑ  ΕΔΑΦΗ ΕΚΤΟΣ ΖΩΝΗΣ , ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΡΑΚΑ, ΧΑΣΑΚΑ, ΑΙΝ ΙΣΣΑ, ΣΑΝΤΑΝΤΙ ΚΑ. ΕΚΕΙ ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ .ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΜΕ ΡΩΣΟΥΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΡΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ;


7)Η ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΟΡΙΟΥ ΓΡΑΜΜΗΣ/ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΠΟΥ 480ΧΛΜ,Ή ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΚΕΙΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΧΕΔΟΝ ΥΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΕΘΟΡΙΑΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΑΛ ΜΠΙΑΝΤ ΚΑΙ ΡΑΣ Ε ΛΕΙΝ..ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΤΕΙ. ΑΛΛΟ 480 ΧΙΛΙΜ,ΚΑΙ ΑΛΛΟ 100. ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΝΝΟΕΙ ,ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΡΙΟ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΙ ΒΑΘΟΣ 30-32 ΧΙΛΙΟΜ.


8)ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ 5 ΗΜΕΡΩΝ ΕΚΕΓΧΕΙΡΙΑΣ , Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΑ ΔΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥΤΙΝ-ΛΑΒΡΩΦ-ΣΟΙΓΚΟΥ,ΣΤΟ ΣΟΤΣΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ , ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ .


9)ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣΑΓΚΥΡΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ “Ή ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Ή ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ”, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΟΧΕΡΣΑΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ  ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

10)ΔΕΝ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ. ΜΗΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ , ΟΙ ΗΠΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ;ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ  ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ;

11)ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ,ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΡΙΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΖΑΡΑΜΠΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΡΑΣ Ε ΛΕΙΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΤΑΜΠΑΣΙΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ  ΤΡΙΕΘΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΚ, ΘΑ ΑΦΕΘΕΙ  ΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ  “ΥΠΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ”.ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ/ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΗ ;ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ.

12)ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΝΜΠΙΤΖ/ΙΕΡΑΠΟΛΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ, ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥΕΥΦΡΑΤΗ  ΤΕ ΧΕΙΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΜΙΚΡΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΥΜΑΜΗ ,ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΤΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.

13)ΠΟΣΟ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ  ΔΥΤΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΙΝΤΛΙΜΠ.


14)ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΘΕΙ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ  ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ. ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΛΑΤΕΙΑΣ;ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ/ΕΠΙΛΕΚΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΡΑΤΟΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ Ή ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ FSA;

15)ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΙΚΩΝ ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ.ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΤΟΥΝΕΛ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ Ο ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 3ΕΤΙΑ


16)Η ΖΩΝΗ ΘΑ ΕΠΙΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ  ΑΠΟ ΤΟ AIR COMPONENT ΤΗΣ CENTRAL COMMAND ;


17)ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ; ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΒΑΡΕΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ. ΘΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΝΟΤΙΟΤΕΡΑ ;

18)ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΑ 4 ΑΠΟ ΤΑ 13 ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΝΑΤΟΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΣΜΥΡΝΗΣ(ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΕΡΣΑΙΟ)Ή Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΡΟΛΟ.

19)ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ,ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.ΥΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΔΙΑΦΑΙΝΤΕΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ‘ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ” ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ,ΠΧ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ F35.  Ή ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΙΑΤΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ.


20)ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ  ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ.ΤΑ  ΟΣΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ.

21)ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ./ΑΝΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΤΙΣ  ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑ ΣΥΡΙΑΣ.


22)ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΧΑΛΙΦΑΤΟΥ./ISIS/DAESH


23)ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑΕΙΝΑΙ  ΜΟΝΙΜΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ.ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ;Η ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ, ΤΟ ΑΦΡΙΝ , Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΓΙΑΡΑΜΠΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ,ΟΤΙ ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΣΟΥΝΙΤΙΚΕΣ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.


24)ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΙΡΟΝΤΑΙ .ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΕΜΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΗ ΘΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ.

25)ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΕΙΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΠΟ ΕΥΦΛΕΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΑΣ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ(1994-1995), ΓΙΑ  ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΧΕΡΣΑΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΗΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΝΤΟΝΕΤΣΚ ΣΤΗΝ ΑΖΟΦΙΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΟΥΚΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΡΩΣΩΝ ΚΑ.


26)ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ-ΒΡΕΤΑΝΩΝ-ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΑΛΩΝ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΠΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ.

Αναλυτικά τα 13 σημεία της συμφωνίας

Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, που επικαλείται πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, το κοινό ανακοινωθέν Τουρκίας – ΗΠΑ για τη βορειοανατολική Συρία περιγράφει σε 13 σημεία τις επόμενες κινήσεις των δύο χωρών.

1. Τουρκία και ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν τις σχέσεις τους ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στα νότια σύνορά της.

2. Τουρκία και ΗΠΑ συμφωνούν πως οι ιδιαίτερες συνθήκες, ιδιαίτερα στη βορειοανατολική Συρία, απαιτούν στενότερη συνεργασία στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων.

3. Τουρκία και ΗΠΑ εμμένουν στις δεσμεύσεις τους για την προστασία των εδαφών και των πληθυσμών του ΝΑΤΟ ενάντια σε κάθε απειλή, με κοινό αίσθημα «Ένας για όλους και όλοι για έναν».

4. Οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων.

5. Τουρκία και ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην μάχη εναντίον των δραστηριοτήτων του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία. Αυτή περιλαμβάνει τη συνεργασία αναφορικά με τις εγκαταστάσεις κράτησης των τζιχαντιστών αλλά και των προσφύγων από τις περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχο του ISIS.

6. Τουρκία και ΗΠΑ συμφωνούν πως οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις πρέπει να στοχεύουν αποκλειστικά τρομοκράτες και τα κρησφύγετα τους, αλλά και καταφύγια, οχήματα, όπλα και εξοπλισμό που οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν.

7. Η τουρκική πλευρά εξέφρασε τη δέσμευσή της να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των κατοίκων όλων των πόλεων και οικισμών που βρίσκονται στην Ασφαλή Ζώνη, η οποία ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις. Η Τουρκία επανέλαβε τη δέσμευσή της να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να μην υποστούν πλήγματα πολίτες και οι εγκαταστάσεις τους.

8. Και οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για πολιτική ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και (τη δέσμευσή τους) στην πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

9. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σημασία και τη λειτουργικότητα της δημιουργίας Ασφαλούς Ζώνης με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας για την εθνική της ασφάλεια, τη συλλογή των βαρέων όπλων των YPG και τη διάλυση των οχυρωματικών έργων και των πολεμικών θέσεών τους.

10. Η Ασφαλής Ζώνη αρχικά θα φρουρείται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν σε όλες τις πτυχές της εφαρμογής της.

11. Η Τουρκία θα παύσει την Επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» με στόχο να επιτραπεί η απόσυρση των YPG από την Ασφαλή Ζώνη μέσα σε 120 ώρες. Η Επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» θα σταματήσει μέχρι την ολοκλήρωση της υποχώρησης.

12. Μόλις η Επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» σταματήσει, οι ΗΠΑ συμφωνούν να μην προχωρήσουν στην περαιτέρω επιβολή κυρώσεων με βάση το Εκτελεστικό Διάταγμα της 14ης Οκτωβρίου 2019 και θα εργαστούν μαζί με το Κογκρέσο ώστε να υπογραμμιστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις ειρηνευτικές διαδικασίας στη Συρία, σε συνέχεια της Απόφασης 2254 του ΟΗΕ. Όταν σταματήσει η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 11, οι κυρώσεις που είναι σε ισχύ, σύμφωνα το προαναφερθέν Εκτελεστικό Διάταγμα, θα αρθούν.

13. Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνεργαστούν για την επίτευξη όλων των στόχων που περιλαμβάνονται στην παρούσα δήλωση.

H ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΥ ΣΤΕΛΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΤΟΙΚΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΑ-ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗ ΕΕ-ΣΕ 78 ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΚΡΑΤΩΝ ΣΕ 29 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΗΣ -ΚΑ/ΣΕΑΓΓΛΙΚΗ
 


Leave a Reply

  • (not be published)