ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ.

1)ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ Η ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ-ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ. ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ  ΑΝΑΛΥΘΕΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ 16 ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΦΗΣΑΝ.,ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΠΙΟ ΔΙΕΥΡΜΕΝΕΣ ΚΑΙ “ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ’ ΚΙΝΗΣΕΙΣ , ΑΦΟΥ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ,ΣΤΗ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ,ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ‘ΥΠΟΥΛΑ” ΚΑΙ ΑΟΡΑΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.’ΟΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ”.ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΤΑ.
2)ΑΣ ΜΗΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΝ ΟΙ ΕΔΩ ΕΣΧΑΤΩΣ  ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΚΙΝΕΖΟΦΙΛΟΙ, ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ-ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΓΑΛΛΩΝ/ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΔΙΑΖΟΥΣΑΣ ΦΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕΧΩΡΑΣ  ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ,ΗΔΗ ΣΕ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ  ΕΝΔΕΛΕΧΩΣ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΥΠΕΓΡΑΦΗΣΑΝ (ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ).ΑΡΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ-ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΕΣ ΚΛΠ.ΣΕ ΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΚΛΙΜΑ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ..ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ “ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΙΑΤΙΚΟ ΔΡΑΚΟ…’.ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟΣ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ.

3)ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ Η ΚΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.ΑΤΥΧΩΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ-ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1821-ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ!!!.ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!!!ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ. ΠΑΡΑ ΤΟ .ΤΑΧΑ ‘ΑΓΓΕΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΝΟΣ ΣΚΛΗΡΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ “.

4)ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΠΑΜΠΟΝΗΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ , ΕΧΕΙ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ ΤΩΝ ΤΡΙΣΑΘΛΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΚΙΜ ΙΛ ΣΟΥΝΓΚ, ΚΙΜ ΓΙΟΝΓ ΚΙΛ ,ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΩΡΙΝΟΥ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ.ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΤΡΙΜΕΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ(ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ-ΝΟΤΙΟΚΟΡΕΑΤΙΚΕΣ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΑΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΥΛΙΚΟ)).Η ΚΙΝΑ ΕΧΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ /ΘΙΒΕΤ.ΜΗΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΑ. ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ.

5)Η ΚΙΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΟ ΘΙΒΕΤ.

 Η ΚΙΝΑ ΑΣΚΕΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΚΕΣΤΑΝ/ΞΙΝΙΑΝΓΚ.

 Η ΚΙΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΤΡΙΣΑΘΛΙΕΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΑΝΜΑΡ/ΜΠΟΥΡΜΑ(ΒΙΡΜΑΝΙΑ)

.Η ΚΙΝΑ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΕΝΕΡΓΕΙ (ΟΠΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ) ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΟΛΛΩΝ  ΧΩΡΩΝ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΜΑΛΑΙΣΙΑ,ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ, Η ΤΑΙΒΑΝ, ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, ΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ , ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΝΕΙ.ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΕΚΒΙΑΖΕΙ-ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΝΗΣΙΔΩΝ-ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ.

 Η ΚΙΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΑΣΙΑΣ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ.

Η ΚΙΝΑ ΤΟ1978 ΕΙΣΕΒΑΛΛΕ ΣΟ ΕΝΙΑΙΟ ΒΙΕΤΝΑΜ.

Η ΚΙΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΕΠΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟ-ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΠΟΛΠΟΤ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΤΖΗ

.Η ΚΙΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΝ ΤΑΙΒΑΝ.

Η ΚΙΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ, ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ(ΕΠΙ ΑΝΑΤΡΑΠΕΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΟΡΑΛΕΣ) ΚΑΙ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ(ΕΠΙ ΤΣΑΒΕΣ ΚΑΙ ΜΑΔΟΥΡΟ)

.Η ΚΙΝΑ ΕΙΣΕΒΛΛΕ ΤΟ1962 ΣΤΑ ΙΜΑΛΑΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ.

Η ΚΙΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΥΛΙΚΟ,ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ.

.Η ΚΙΝΑ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ/ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΛΠ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ.

 Η ΚΙΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ.

 Η ΚΙΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ, ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ.ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ -ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ.

 Η ΚΙΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΙΜΙΑΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.

 Η ΚΙΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

.Η ΚΙΝΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΙΑΝΑΜΕΝ ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΙΛΕΥΘΕΡΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ

.Η ΚΙΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΓΙΑ ΤΑΧΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ!!!.

.ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.ΑΡΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ  ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ‘ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ”….ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ…..ΕΧΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ…ΠΟΛΥ
6)ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΥ, ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΦΗ/ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΥΠ ΑΡΙΘΜΟ10. ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΣΚΕΙ ΕΝΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ.ΕΝΕΡΓΕΙ ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ….ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ…. ΚΑΛΗ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ.ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ.

7)ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ 16 ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ.

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΟΡΘΑΝΟΙΚΤΑ.ΑΥΤΑ.

Δεκαέξι συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην Αθήνα.

Ειδικότερα, οι συμφωνίες που υπογράφηκαν είναι οι εξής:

1. Συνθήκη μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας περί εκδόσεως

Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και από κινεζικής πλευράς από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi (Mr. Wang Yi, Minister of Foreign Affairs).

Περιεχόμενο: Η Συνθήκη μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας περί εκδόσεως προωθεί την αποτελεσματική συνεργασία στον ποινικό τομέα μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών και αποσκοπεί στην καταστολή του εγκλήματος επί της βάσεως του αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχίας, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους. Η εν λόγω Συνθήκη περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τον σκοπό, τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες και άλλες σχετικές διατάξεις που διέπουν τη συνεργασία των συμβαλλομένων μερών για την έκδοση εκζητουμένων προσώπων.

2. Κατάλογος Βασικών Έργων εντός του Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022 σε Βασικούς Τομείς

Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη και από κινεζικής πλευράς από τον πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης He Lifeng (Mr. He Lifeng, Chairman of National Development and Reform Commission).

Περιεχόμενο: Πρόκειται για τα επενδυτικά σχέδια στα οποία οι δύο πλευρές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία. Η υπογραφή του καταλόγου αποτελεί οιονεί εντολή προς τις κινεζικές κρατικές εταιρείες να εξετάσουν τη συμμετοχή τους, επενδυτική ή άλλου είδους, σε αυτά.

3. Μνημόνιο Κατανοήσεως για την προώθηση της ανάπτυξης υψηλής ποιότητας της αμφίδρομης επενδυτικής συνεργασίας

μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη και από κινεζικής από τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας Zhong Shan (Mr. Zhong Shan, Minister of Commerce).

Περιεχόμενο: Με το Μνημόνιο Κατανόησης ενισχύεται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και ενθαρρύνεται περαιτέρω η διμερής συνεργασία, τόσο στον επενδυτικό τομέα, όσο και γενικότερα μεταξύ επιχειρήσεων των δύο μερών.

4. Πρωτόκολλο

μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επί των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων για την εξαγωγή σαφράν από την Ελλάδα στην Κίνα.

Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαυρουδή Βορίδη και από κινεζικής πλευράς από την πρέσβυ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zhang Qiyue.

Περιεχόμενο: Με το υπογραφέν πρωτόκολλο θα επιτραπεί πλέον η εξαγωγή στην κινεζική αγορά του Κρόκου Κοζάνης, ο οποίος αποτελεί προϊόν ΠΟΠ, ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική οικονομία. Την υπογραφή του πρωτοκόλλου επιδιώκαμε από ετών.

5. Πρωτόκολλο φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων για την εξαγωγή καρπών ακτινιδίων από την Ελληνική Δημοκρατία στην Κίνα

μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαυρουδή Βορίδη και από κινεζικής πλευράς από την πρέσβυ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zhang Qiyue.

Περιεχόμενο: Επεκτείνεται η δυνατότητα εξαγωγής ελληνικών ακτινιδίων από όλες τις περιοχές της χώρας προς την κινεζική αγορά. Έως τώρα, αυτή την δυνατότητα είχαν ορισμένες μόνον περιοχές.

6. Μνημόνιο Συνεργασίας στους τομείς ραδιοφώνου, τηλεόρασης και ηλεκτρονικών οπτικοακουστικών

μέσων μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Εθνικής Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στυλιανό Πέτσα και από κινεζικής πλευράς από τον κ. Nie Chenxi, Administrator of National Radio and Television Administration.

Περιεχόμενο: Το εν λόγω Μνημόνιο Συνεργασίας αποτελεί ένα κείμενο που έχει ως στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών οπτικοακουστικών μέσων και την ανάπτυξη πολιτιστικών και τεχνολογικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

7. Μνημόνιο Κατανοήσεως για τη συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κινεζικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υφυπουργό Αθλητισμού Ελευθέριο Αυγενάκη και από κινεζικής πλευράς από την πρέσβυη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zhang Qiyue.

Περιεχόμενο: Το εν λόγω Μνημόνιο συνετάχθη με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασίας, κατανοήσεως των φορέων των ατόμων με αναπηρία των δύο χωρών, τον συντονισμό της συνεργασίας τους στο διεθνές πλαίσιο και την προώθηση των πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών για την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης. Προτείνεται, επίσης, η ενίσχυση της συνεργασίας των ατόμων με αναπηρίες στο πλαίσιο των διεθνών Οργανισμών, για την προώθηση των σκοπών του Παραολυμπιακού κινήματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον χώρο του αθλητισμού.

8. Μνημόνιο Κατανοήσεως μεταξύ των Αεροπορικών Αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννη Κεφαλογιάννη και από κινεζικής πλευράς από τον Feng Zhenglin, Administrator of Civil Aviation Administration of China.

Περιεχόμενο: Το Μνημόνιο Κατανόησης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρόβλεψη περί πολλαπλού διορισμού αεροπορικών εταιρειών, καθώς και νέο Πίνακα Διαδρομών, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα σημεία προορισμού εκατέρωθεν, τη δυνατότητα εκτέλεσης πτήσεων charter, καθώς και μίσθωσης αεροσκαφών (leasing), κατά την εκτέλεση δρομολογίων στις συμφωνηθείσες διαδρομές.

9. Συμφωνία για την εγκαθίδρυση του Κέντρου Κινεζικών Σπουδών μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Πάνο Λασκαρίδη και από κινεζικής πλευράς από τον Xie Fuzhan, ορόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών.

Περιεχόμενο: Η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Σπουδών, δια μέσου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, πρόκειται να ιδρύσει Κέντρο Κινεζικών Σπουδών, για την διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας και την προώθηση του κινεζικού πολιτισμού.

10. Συμφωνία μεταξύ του Ινστιτούτου Κομφούκιος της Κίνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της Ελλάδας για την εγκαθίδρυση παραρτήματος του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη και από κινεζικής πλευράς από την πρέσβυ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zhang Qiyue.

Περιεχόμενο: Σύμπραξη του Ινστιτούτου Κομφούκιος της Κίνας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας της Ελλάδας για την εγκαθίδρυση παραρτήματος του εν λόγω Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

11. Μνημόνιο Κατανόησης για την επιτυχή υλοποίηση του Master Plan της COSCO

Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη και από κινεζικής πλευράς από τον πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου της COSCO Shipping Corporation Limited, Xu Lirong.

Περιεχόμενο: Δηλώνεται με επίσημο τρόπο η βούληση των δύο κυβερνήσεων να ξεπερασθούν τα όποια εμπόδια για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO στον Λιμένα Πειραιώς, το οποίο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα από Κινεζικής πλευράς.

12. Ανακοίνωση για την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα της Bank of China

Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρο Μητράκο και από κινεζικής πλευράς από τον πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου της Bank of China κ. Liu Liange.

Περιεχόμενο: Ανακοινώνεται η ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China στην Αθήνα, 4ης μεγαλύτερης Τράπεζας παγκοσμίως, με ενεργητικό ύψους $230 δισ.

13. Ανακοίνωση για την ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας στην Αθήνα της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας

Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Θεόδωρο Μητράκο και από κινεζικής πλευράς από τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της Industrial and Commercial Bank of China, Chen Siqing.

Περιεχόμενο: Ανακοινώνεται η ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας της ICBC στην Αθήνα, μεγαλύτερης Τράπεζας παγκοσμίως, με ενεργητικό ύψους $338 δισ.

14. Συμφωνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος επένδυσης στο έργο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας «ΑΡΙΑΔΝΗ»

Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σΣύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη και από κινεζικής πλευράς από τον πρόεδρο της State Grid Corporation of China, Kou Wei.

Περιεχόμενο: Εκδηλώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο το κινεζικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα για την ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη.

15. Συμφωνία συνεργασίας για την δημιουργία του έργου MINOS 50MW στην Κρήτη

Υπογράφεται από Ελληνικής πλευράς από τους (1) πρόεδρο NUR Energie, Kevin Sara και (2) διευθύνοντα σύμβουλο Prenecon-Green Energy Holdings Plc, Δημήτριο Μπούρα και από κινεζικής πλευράς από τους (1) πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της Industrial and Commercial Bank of China, Chen Siqing και (2) πρόεδρο του China Energy Engineering Group, Wang Jianping.

Περιεχόμενο: Επισφραγίζεται η συνεργασία των δύο χωρών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς με το συγκεκριμένο έργο εξασφαλίζεται η μεταφορά και χρήση προηγμένης κινεζικής τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά η ενεργειακή αυτονομία του νησιού.

16. Δέσμη συμβάσεων χρηματοδότησης για την κατασκευή έργων του Λιμένος Πειραιώς

Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τους (1) αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Andrew McDowell και (2) διευθυντή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. Αθανάσιο Λιάγκο και από κινεζικής πλευράς από τον πρόεδρο της Εxport-Import Bank of China, Xu Xiaolian.

Περιεχόμενο: Αφορά τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την παροχή εγγυήσεων από την κρατική Εxport-Import Bank of China. Έτσι εκδηλώνεται με άμεσο θετικό τρόπο η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και κατ’ επέκταση η υποστήριξη της ΕΕ στην εν λόγω επένδυση.

Η κοινή διακήρυξη

Η συνάντηση ΜητσοτάκηΣι Τζινπίνγκ κατέληξε σε συμφωνία σε σειρά θεμάτων. Σύμφωνα με κοινή διακήρυξη που δόθηκε στη δημοσιότητα :

 • Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων 47 χρόνια πριν. Υπό το φως πολύπλοκων και βαθιών αλλαγών που συντελούνται στο διεθνές γίγνεσθαι, οι δυο πλευρές, εμφορούμενες από τις αξίες του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος, έχουν εργαστεί για την εμβάθυνση της ελληνο-κινεζικής ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας, που υπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών και των λαών τους, και η οποία θα ευνοήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας, καθώς και την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και ευημερίας.
 • Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι οι στενές επαφές μεταξύ των ηγετών των δυο χωρών διαδραματίζουν ένα σημαντικό καθοδηγητικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Οι δυο πλευρές δεσμεύονται να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν την συνεργασία τους βάσει της σημαντικής ομοφωνίας στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των δυο χωρών. Τα υπουργεία Εξωτερικών των δυο χωρών θα ενισχύσουν περαιτέρω τις μεταξύ τους πολιτικές διαβουλεύσεις σύμφωνα με το Πρωτόκολλο για τις Πολιτικές Διαβουλεύσεις που υπεγράφη μεταξύ των ανωτέρω υπουργείων τον Φεβρουάριο του 2000.
 • Οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν το σεβασμό τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα αμφότερων, καθώς και την αμοιβαία κατανόηση και στήριξη για θέματα που αφορούν θεμελιώδη συμφέροντα και βασικές ανησυχίες εκάστου μέρους. Η Ελλάδα επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην αρχή της «μίας Κίνας», το σεβασμό της για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, καθώς και τη στήριξή της για το ενιαίο της Κίνας. Η Κίνα αναγνώρισε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
 • Η Κίνα επανέλαβε την υποστήριξή της στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας.
 • Οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην πολυμέρεια και σε ένα διεθνές σύστημα βασισμένο στο διεθνές δίκαιο, με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα του. Περαιτέρω, επανέλαβαν την δέσμευσή τους στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Επίσης, επαναβεβαιώνουν το σεβασμό τους στα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα των διεθνών σχέσεων. Οι δυο πλευρές θα ενισχύσουν το συντονισμό τους και τη συνεργασία τους στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και θα εργαστούν με στόχο να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή διεθνών σχέσεων, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό, σε όρους ισοτιμίας, στη δικαιοσύνη, και στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία.
 • Ελλάδα και Κίνα αποδίδουν σημασία στη βιώσιμη θαλάσσια ανάπτυξη. Οι δυο πλευρές είναι πρόθυμες να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις συνεργασίες στο θαλάσσιο τομέα και να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
 • Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να προάγουν την εξωστρέφεια και τη συμμετοχικότητα με σκοπό την οικοδόμηση μια ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας, να αντιταχθούν σε κάθε είδους προστατευτισμό και μονομέρεια, να στηρίξουν από κοινού ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα με επίκεντρό του τον ΠΟΕ, να προωθήσουν τη φιλελευθεροποίηση και διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων και να κάνουν την οικονομική παγκοσμιοποίηση περισσότερο ανοιχτή, συμπεριληπτική, ισορροπημένη και επωφελή για όλους.
 • Οι δυο πλευρές θα εργαστούν από κοινού με στόχο την προαγωγή και την εμβάθυνση της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ-Κίνας καθώς και τη σφυρηλάτηση συνεργειών για την ειρήνη, την ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση και τον πολιτισμό. Αμφότερες πλευρές συμφώνησαν ότι η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των Χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (XKAE/Πρωτοβουλία 17+1) αποτελεί επωφελές συμπλήρωμα στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Η Ελλάδα εκτιμά τη συμμετοχή της στο μηχανισμό συνεργασίας 17+1 και είναι έτοιμη να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στο πλαίσιο του εν λόγω μηχανισμού με στόχο την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας ΧΚΑΕ-Κίνας.
 • Οι δυο πλευρές θα εφαρμόσουν το Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία στο πλαίσιο της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού και της Πρωτοβουλίας του Θαλασσίου Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα, μέσω συνεργατικών έργων, όπως στο Λιμένα Πειραιώς, και μέσα από την υλοποίηση του Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022 σε καίριους τομείς, που υπεγράφη μεταξύ της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας το 2019. Οι δυο πλευρές θα ενδυναμώσουν την τελωνειακή συνεργασία σε θέματα εμπορικής διευκόλυνσης και ασφάλειας, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Σινο-Ευρωπαϊκής Χερσαίας και Θαλάσσιας Ταχείας Γραμμής (China-Europe Land-Sea Express Line).
 • Η Κίνα καλωσορίζει και εκτιμά την απόφαση της Ελλάδας να ιδρύσει Γενικό Προξενείο στο Τσενγκτού της Περιφέρειας Σετσουάν. Οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν ευρωπαϊκές και κινεζικές αεροπορικές εταιρείες για την έναρξη περισσότερων αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.
 • Οι δύο πλευρές θα καταβάλουν προσπάθειες για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, ακολουθώντας τους δικούς τους νόμους και κανονισμούς, τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και τις ποικίλες συμφωνίες μεταξύ Κίνας και ΕΕ, ενεργώντας βάσει της αρχής του αμοιβαίου συμφέροντος και χρησιμοποιώντας πλήρως τους μηχανισμούς διαλόγου και διαβουλεύσεων, όπως την Κοινή Επιτροπή Οικονομίας και Εμπορίου Ελλάδας-Κίνας.
 • Οι δύο πλευρές επιθυμούν να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η αγροτική πολιτική, η έρευνα και η ασφάλεια των τροφίμων, να διευκολύνουν το εμπόριο αγρο-διατροφικών προϊόντων, μέσω της επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών, καθώς και να προωθήσουν τις εξαγωγές ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων που πληρούν τις κινεζικές απαιτήσεις.
 • Οι δύο πλευρές, επ’ ευκαιρία της 40ής επετείου από τη σύναψη της συμφωνίας περί επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, θα εμβαθύνουν συνολικά τη συνεργασία τους στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογικής καινοτομίας και ανταλλαγής προσωπικού, με σκοπό το συντονισμό των στρατηγικών τους στην επιστήμη και την καινοτομία, στο πλαίσιο της Κοινής Επιτροπής για την Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία, της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος» (Belt and Road Initiative/BRI), του Πλαισίου Συνεργασίας για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο πλευρές θα στηρίξουν από κοινού χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, κοινά εργαστήρια, τη συνεργασία μεταξύ επιστημονικών πάρκων, τη μεταφορά τεχνολογίας και θα εργαστούν μαζί για την εφαρμογή του Εκτελεστικού Προγράμματος για την «Συνεργασία στον τομέα της Έρευνας και της Τεχνολογίας Ελλάδας-Κίνας, 2019-2021».
 • Οι δύο πλευρές θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα του χωροταξικού σχεδιασμού, της προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, της θαλάσσιας οικονομίας, της συνολικής θαλάσσιας διαχείρισης και της βασικής θαλάσσιας έρευνας.
 • Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Κίνα, δύο από τα σημαντικότερα λίκνα του πολιτισμού στην ιστορία της ανθρωπότητας, πρέπει να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αρχαιολογίας, της τέχνης, της εκπαίδευσης και του τουρισμού, να βελτιώσουν τις επαφές μεταξύ των λαών τους και τους ποικίλους δεσμούς τους σε μη κυβερνητικό επίπεδο, καθώς και να εργαστούν για την περαιτέρω εμπέδωση της παραδοσιακής φιλίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο λαών. Οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να εξετάσουν θετικά δραστηριότητες, όπως τη διοργάνωση Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού στην Ελλάδα και την Κίνα το 2021.
 • Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, τη σταθερή ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τουρισμό, μέσω της προώθησης του ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα και του κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα.

Τέλος ως συγκηδεμόνες του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, Ελλάδα και Κίνα δηλώνουν πρόθυμες να συνεργαστούν στο πλαίσιο αυτού του πολυμερούς σχήματος και να ενισχύσουν τη διεθνή προβολή και επιρροή του.

Leave a Reply

 • (not be published)