ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΦΟΒΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

Posted on February 29, 2020, 10:26 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 8 secs

Ενταγμένη σε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για κυριαρχία στον σουνιτικό μουσουλμανικό κόσμο, σε μια σύγχρονη ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να βάλει πόδι στη Λιβύη, παρέμβαση η οποία εξυπηρετεί και το φιλόδοξο σχέδιο της «Γαλάζιας Πατρίδας», της κυριαρχίας δηλαδή στις τρεις θάλασσες, Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η ίδρυση στρατιωτικών βάσεων σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου και της Αφρικής ακολουθούν συγκεκριμένο σχεδιασμό ο οποίος, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και οδηγεί στην «περικύκλωση» των μεγάλων αντιπάλων του αραβικού κόσμου.

Κατεχόμενα της Κύπρου, Συρία, Ιράκ, Κατάρ, Σομαλία, Σουδάν και τώρα Λιβύη κλείνουν αυτό το σχήμα που βάζει τους αντιπάλους της σε έναν φιλοτουρκικό κλοιό, όπου εκτός των στρατιωτικών βάσεων που δημιουργούνται εκεί, η Τουρκία με την άσκηση soft power προωθεί τα συμφέροντά της και ενισχύει το ιδεολογικό-θρησκευτικό ρεύμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικός κριός.

Ε

Οι μονάρχες της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, αλλά και της Ιορδανίας, που θεωρούν την Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση ανησυχούν, καθώς θεωρούν ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν ως στόχο, εκτός των άλλων να τερματίσουν τα μοναρχικά καθεστώτα στον ισλαμικό κόσμο.

Η προ μηνών δήλωση της Σαουδικής Αραβίας ότι υποστηρίζει την «πλήρη κυριαρχία της Κύπρου στην επικράτεια της», που συνιστά σοβαρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα, ίσως αποδειχθεί ο προάγγελος μιας σημαντικής αλλαγής στη στρατηγική ισορροπία της Ανατολικής Μεσογείου  ακόμη και της Μέσης Ανατολής, υποστηρίζει σε ανάλυσή του  στο ARAB news, ο καθηγητής Henri Barkey.

 Ήρθε εν μέσω αναταραχής της διπλωματικής δραστηριότητας που περιελάμβανε ανταλλαγή επισκέψεων, ΥΠΕΞ και πρωθυπουργού Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Η υπόσχεση μάλιστα της αποστολής συστοιχίας πυραύλων Patriot, θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα με μία ενδεχόμενη τέτοια κίνηση θα ενισχυθούν οι δεσμοί της χώρας μας  με τη Σαουδική Αραβία, θα αποτυπωθεί ο πολυδιάστατος χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής και θα ενδυναμωθούν οι ελληνικές  σχέσεις με τον αραβικό κόσμο.

Στις 30 Ιανουαρίου διεξήχθη μεγάλης κλίμακας ναυτική άσκηση Σαουδαραβικών και Αιγυπτιακών ναυτικών Μονάδων και τμημάτων ειδικών δυνάμεων. Μεταξύ άλλων διεξήχθη και άσκηση κατάληψης νήσου.

Οι ασκήσεις αυτές , καθώς και οι αντίστοιχες που διεξάγονται από Ελλάδα-Κύπρο-Αίγυπτο, με τη συμμετοχή της Γαλλίας (ΜΕΔΟΥΣΑ), όπως και οι ασκήσεις αεροπορικών δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ , έρχονται να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν τους αντιτουρκικούς άξονες στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.

Από τη άλλη η Τουρκία, με συμμάχους το Κατάρ, το Ιράν, (Πακιστάν και  Ινδονησία αρνήθηκαν τη συμμετοχή) αλλά και τη Μαλαισία, που διοργάνωσε το περασμένο Δεκέμβριο την ισλαμική διάσκεψη στη Κουάλα Λαμπούρ, προωθεί την αναμόρφωση του Οργανισμού ισλαμικής συνεργασίας, ίσως και τη διάλυσή του,  με τη δημιουργία ενός πυρήνα κρατών, που αντιτίθενται  στη Σαουδική Αραβία. Κύριο επιχείρημα ότι δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των μουσουλμάνων και των Αράβων όπως θα έπρεπε, ενώ ο μουσουλμανικός κόσμος δεν εκπροσωπείται στα  μόνιμα μέλη του ΟΗΕ, υπονοώντας ότι θα μπορούσε  η Τουρκία ν΄ αναλάβει αυτό το ρόλο.

Σχολιαστής του AlJazeera, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Ερντογάν, θεωρώντας τον προστάτη των μουσουλμάνων, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη διαμάχη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας, θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής και του μουσουλμανικού κόσμου, παίρνοντας τα σκήπτρα της ηγεμονίας αυτού.

Παρ’ όλα αυτά, οι κινήσεις του Ερντογάν αντιμετωπίζονται τουλάχιστον με επιφυλακτικότητα, από τις περισσότερες αραβικές χώρες και τις χώρες της Β. Αφρικής, Ασίας. Ταυτόχρονα δημιουργούνται αντισυσπειρώσεις και μέτωπα απέναντι στη επιθετική του πολιτική.  Οι απειλές και η δυναμική του παρουσιάζουν ήδη ρωγμές. Οι μέχρι σήμερα σημαντικοί σύμμαχοί του, θ’ αρχίσουν να τον εγκαταλείπουν διακριτικά στη αρχή (βλέπε Συρία).

Η επάνοδος στους παλιούς του φίλους, τις ΗΠΑ, θα είναι επίπονη, καθώς εκτιμώ ότι η αθώωση του Τράμπ από τη γερουσία και η ενδεχόμενη επανεκλογή του, θα τον κάνει λιγότερο υποχωρητικό και περισσότερο τιμωρητικό.

                                                                       Απόστολος Τσιμογιάννης

Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι Υποστράτηγος (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Leave a Reply

  • (not be published)