ΑΞΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΤΟΥΣ

Posted on April 07, 2020, 10:01 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 9 secs

Η Αξιοσύνη και το πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο Κυβερνήτης ενός πολεμικού πλοίου, ο Διοικητής  μιας Μονάδος του Στρατού ή ενός αεροπορικού σχηματισμού δεν μπορεί να φανεί από τις αξιολογήσεις των προϊσταμένων του, έναντι των οποίων μπορεί να υιοθετήσει μια στάση κόλακα ή προσαρμογής στις επιταγές τους … αλλά κυρίως από την εμπιστοσύνη  και τον σεβασμό που τρέφουν για αυτόν οι συνεργάτες του και κυρίως οι κατώτεροι του σε βαθμό, τους οποίους αν χρειαστεί θα πρέπει να οδηγήσει στον πόλεμο με στόχο την νίκη, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Πολύ μεγάλο  παράδειγμα για όλους τους στρατιωτικούς αλλά και γενικότερα ομάδες ανθρώπων που συνεργάζονται κάτω από μια ιεραρχική εξάρτηση, αποτελεί αυτό που συνέβη με τον κυβερνήτη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Theodore Roosvelt» , πλοίαρχο  Μπρέτ Κροζίερ .

Ο Κυβερνήτης λοιπόν έφτασε, προφανώς μετά από μεγάλες προσπάθειες που είχε καταβάλλει προς τους προϊσταμένους του, να κοινοποιήσει έκκληση με επιστολή του σε δραματικό τόνο, προκειμένου να επιτύχει να απομακρυνθούν από το σκάφος του οι δεκάδες ναύτες που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Περιέγραφε δε στην τετρασέλιδη επιστολή του, την απελπιστική κατάσταση στο πλοίο, την έλλειψη μέσων προφύλαξης, και ζητούσε επείγουσα βοήθεια  και δραστικά μέτρα για τα μέλη του πλοίου που μαστίζονταν ήδη από την πανδημία.  Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά στην επιστολή του ότι : «δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο . Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πεθάνουν οι ναύτες». Μετά από αυτό περίπου 100 από τα 5000 μέλη του πληρώματος του αεροπλανοφόρου άρχισαν να αποβιβάζονται στο Γκουάμ στον Ειρηνικό.

Αυτή του η ενέργεια και κυρίως διότι η επιστολή του διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, αποτέλεσε και την αιτία να απαλλαχθεί από τα καθήκοντα του, όπως γνωστοποίησε ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ Τόμας Μόντλι .

Ο Υπουργός Ναυτικών δικαιολόγησε την απομάκρυνση του Κυβερνήτη λέγοντας ότι «μπορεί να μην είμαστε σε πόλεμο με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, αλλά δεν βρισκόμαστε ούτε σε περίοδο πλήρους ειρήνης», «απαιτούμε από τους κυβερνήτες μας να δείχνουν ορθή κρίση, ωριμότητα, ηγετική ικανότητα και ψυχραιμία υπό πίεση», «ο κυβερνήτης Κροζίερ επέδειξε πολύ κακή κρίση σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν επέδειξε το απαραίτητο επαγγελματισμό».

Έτσι παρότι ήταν συγκρουόμενες οι απόψεις εντός της διοίκησης του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, αποφασίστηκε τελικά η απομάκρυνση του από τον υπουργό άμυνας.

Σωστό ή λάθος ; ενήργησε όπως έπρεπε ο Κυβερνήτης ; ένα ερώτημα που από ότι φαίνεται την απάντηση την έδωσε το ίδιο το πλήρωμα του πολεμικού του πλοίου κατά την αναχώρηση του από αυτό μετά την αντικατάσταση του.

Ο Κοζίερ έγινε ήρωας στα μάτια του πληρώματος του αεροπλανοφόρου Ρούσβελτ, μόλις γνωστοποιήθηκε ότι απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του. Χαρακτηριστικός είναι ο αποχαιρετισμός που του επεφύλαξαν και αποθανατίστηκε σε βίντεο που σας παραθέτουμε παρακάτω και έκανε το γύρο του κόσμου.

 https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=B4r3aRnKKxo&feature=emb_logo

Θεωρούμε ότι το πλήρωμα έδωσε την απάντηση του για τον Άξιο Κυβερνήτη του και η όποια κρίση του υπουργού άμυνας ή του Προέδρου Τράμπ, που δικαιολόγησε την απόφαση του υπουργού του, φαίνονται ανίκανες για να μειώσουν την αξία και τον σεβασμό που κέρδισε από τα μέλη του πληρώματος του αυτός ο τεράστιος Πλοίαρχος.

Τέτοια παραδείγματα διοίκησης θα πρέπει να διδάσκονται σε όλες τις στρατιωτικές σχολές, ώστε να παράγονται ικανοί και άξιοι διοικητές που να κερδίζουν την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των συνεργατών τους.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)