Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ : ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Posted on April 12, 2020, 9:33 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 0 secs

Μέσα στην δύνη των μέτρων που ζούμε καθημερινά εξαιτίας του Κορωνοϊού και που βεβαίως αποτελούν, όπως φαίνεται εκ του μέχρι τώρα αποτελέσματος, μονόδρομο προστασίας της υγείας μας, υπάρχει μια διάσταση που χρειάζεται ιδιαίτερης προσοχής και αυτή είναι τα αποτελέσματα της συνήθειας που θα προκληθούν από αυτά …

Έτσι ο εξαιρετικός και διακεκριμένος επιστήμων της ψυχολογίας κ. Γεράσιμος Σαλτός  (Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής) εξηγεί :

«Αν σκέφτεσαι ότι τα πράγματα πάνε περίφημα, παρόλο που δεν κάνεις κάτι δημιουργικό και απλά περιμένεις, υπό καθεστώς φόβου, άγνοιας και ανασφάλειας, κλειδαμπαρωμένος, μες το σπίτι σου, να σου πουν πότε να βγεις, αν πρέπει να βγεις  και πόση ώρα θα βγεις, περίμενε τα χειρότερα…

Και ποια είναι αυτά τα χειρότερα ;

Το εξής ένα …

Αγαπητέ μου φίλε και φίλη μου, στοχάσου ότι, ελλοχεύει ο κίνδυνος, να συνηθίσεις στην ιδέα ότι για να ζεις, θα πρέπει από κάπου να πάρεις άδεια, κι αν δεν σου τη δώσουν, θα συνεχίσεις να μη ζεις…

Μπορεί να ακούγεται εφιαλτικό αυτό το σενάριο, αλλά σκέψου, ότι ήδη το ζεις …

Η «ιδέα» βεβαίως, δεν είναι να μην συμμορφωθείς και να βγεις απ’ το σπίτι σου, σκορπώντας αθέλητα στους συνανθρώπους σου, ως εν δυνάμει φορέας ιού, αρρώστιες και θάνατο. Η «ιδέα» είναι να μη συνηθίσεις στην ιδέα, ότι και «μέσα στο σπίτι» σου, τα πράγματα…. κυλάνε ρολόι.

Γιατί ούτε ποτέ θα κυλήσουν ως «ρολόι», αλλά και δεν θα περνάει ευχάριστα και εύκολα η ώρα σου.

Και όπως όλοι γνωρίζουμε, η ώρα δεν “κυλάει” εύκολα, όταν περνάς δύσκολες καταστάσεις, όταν κάνεις βαρετά πράγματα ή είσαι άπραγος και όταν σου έχουν στερήσει την ελευθερία σου (σε έχουν «φυλακίσει»).

Πάντως, υπό κανονικές συνθήκες, η «προετοιμασία» των ανθρώπων να στερηθούν κάποιων ελευθεριών τους, καθίσταται χρονοβόρος, δυσχερέστατη και προβληματική, ενώ σε καταστάσεις “εκτάκτου ανάγκης”, οι αποφάσεις, λαμβάνονται άμεσα και εντός ολίγων ωρών, καταλύεται κάθε έννοια της ιδιωτικότητάς τους.

Κάτι που ευλόγως γεννά πολλούς προβληματισμούς, τόσο για την από εδώ και πέρα τύχη των ανθρώπων, όσο και για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η «αντίσταση» στη συνήθεια της συμμόρφωσης, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος προστασίας της ψυχής σου, όχι από τον «Κορωνοϊό», αλλά από τον «ιό» της υποτακτικότητας και υποταγής.

Μη το ξεχάσεις ποτέ… όσο μένεις μες το σπίτι, περιμένοντας να σου πουν, πότε θα βγεις… για να “ζήσεις”!»

Θεωρούμε ότι οι απόψεις του κ. καθηγητού Γεράσιμου Σαλτού αποτελούν ένα συναγερμό για την διατήρηση της ισορροπίας του νου και της ψυχής μας, στην πολύ δύσκολη εποχή που διανύουμε, « ναι μένουμε στο σπίτι αλλά δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για να ζήσουμε …»

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)