ΛΙΓΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Posted on June 07, 2020, 9:08 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 4 secs

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Real News 31-1-2020, ο υπουργός εξωτερικών κ. Δένδιας, αναφέρθηκε στα γεγονότα στον Έβρο, αλλά και στα υπόλοιπα θέματα που μας απασχολούν με τη Τουρκία.

«Ο φράχτης λοιπόν, θα ολοκληρωθεί» . Όπως τόνισε ο υπουργός, είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να λαμβάνουμε όποιο νόμιμο μέτρο κρίνουμε πρόσφορο για την προάσπιση της κυριαρχίας μας. Η Τουρκία ενοχλείται, γιατί γνωρίζει ότι η ολοκλήρωση μιας τέτοιας κατασκευής θα την εμποδίσει να προβεί σε ενέργειες όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ανοιχτής συνεννόησης και εποικοδομητικής συνεργασίας με την Τουρκία, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι οι συνομιλητές μας ασπάζονται, λόγω και έργω, τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας. Επεσήμανε ότι δυστυχώς η Τουρκία πολλές φορές δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Συνεπώς «διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία. Το γεγονός όμως ότι επιβάλλεται να λαμβάνουμε μέτρα, όπως η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, είναι ενδεικτικό του ότι, επί του παρόντος, το επίπεδο συνεννόησης υπολείπεται πολύ από το επιθυμητό».

Όσον αφορά στο τελευταίο συμβάν στον Έβρο, επισήμανε ότι η κοίτη του Έβρου, δεν ταυτίζεται σήμερα με τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι η κοίτη του Έβρου όπως ήταν το 1926, η οποία μπορεί να μεταβάλλει θέση, όμως το όριο παραμένει σταθερό, όπως και ο εθνικός χώρος. Αναφέρθηκε επίσης στην ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου κατά την απόρρητη διαδικασία, δόθηκαν εξηγήσεις και κανένας από τους  50 βουλευτές δεν εξέφρασε κάποια αντίρρηση, για τη δήλωσή του όταν τη διάβασε αυτολεξεί.  Επισήμανε με έμφαση ότι ο διαστρεβλωτικός ισχυρισμός που εν τω μεταξύ είχε επαναληφθεί, ακόμη και από έγκριτους δημοσιογράφους, κινδυνεύει να καταγραφεί έτσι στη συλλογική μνήμη.

Υπόψη για τους μη γνωρίζοντες, ότι επειδή η κοίτη του ποταμού αλλάζει, συγκροτούνται διμερείς τοπικές επιτροπές, οι οποίες ισοκατανέμουν τις εκτάσεις για καλλιέργεια, που προκύπτουν δίπλα και μέσα στο ποτάμι.

Σχετικά με την ενδεχόμενη προσπάθεια εισόδου μεταναστών, τόνισε ότι υπάρχει πλήρης προετοιμασία , όπως και το Φεβρουάριο και ευελπιστεί ο σχεδιασμός αυτός να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Τέλος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απόπειρας γεωτρήσεων, νότια της Κρήτης, υπογράμμισε ότι η πολιτική των κανονιοφόρων που εφαρμόζει η Τουρκία δεν πρόκειται να αποφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί. Τόνισε επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενισχύσει το διπλωματικό οπλοστάσιο της χώρας.

Στο ίδιο κλίμα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ότι οι Τούρκοι δεν μπήκαν ποτέ σε ελληνικό έδαφος, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σχετικά δημοσιεύματα, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία αντέδρασε στο έδαφός της και όχι σε ελληνικό έδαφος. Διερωτήθηκε δε με νόημα «Ποιος αμφισβητεί το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων αφήνοντας υπόνοιες ότι δεν υπερασπίστηκαν τα σύνορα;».

Ο δε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας κατά τη διάρκεια της Επιμνημόσυνης Δέησης υπέρ των πεσόντων Καταδρομέων, πως οι Έλληνες, είμαστε «έτοιμοι να συντρίψουμε οποιονδήποτε επιβολέα που θα κάνει το μοιραίο λάθος να μας υποτιμήσει».

Την ώρα που οι προσβολές και οι απειλές έχουν φτάσει στο κόκκινο, εμείς διευκολύνουμε το επικοινωνιακό παιχνίδι των Τούρκων, ανταλλάσσοντας κατηγορίες και αποδεικνύοντας ότι   είμαστε εύκολοι αντίπαλοι.  Αρκεί μια δήλωση του Ερντογάν για ν΄ αποδειχθεί πόσο σαθρά είναι τα θεμέλια της Ελληνικής κοινωνίας. Και το χειρότερο ότι δεν πειθόμαστε απ’  οποιαδήποτε εξήγηση, ενημέρωση των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, γιατί «εμείς είμαστε ενημερωμένοι και υποψιασμένοι πολίτες…». Να γνωρίζετε ότι σε μια αναμέτρηση, αυτό που μετράει ιδιαίτερα είναι η κοινωνική συνοχή.

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι ο διεθνής παράγοντας, πολιτικοί και διεθνής κοινή γνώμη, είναι σήμερα με το μέρος της Ελλάδος, σε αντίθεση με τη δεκαετία του 2000, όπου όλοι υποστήριζαν τον «φιλελεύθερο» και  πολλά υποσχόμενο, μουσουλμάνο Ερντογάν.

                                                                          Του Απόστολου Τσιμογιάννη

Υποστράτηγος ε.α, με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Leave a Reply

  • (not be published)