ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Posted on June 09, 2020, 12:02 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 1 sec

Aποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο ότι η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία βρίσκεται σε υψηλό βαθμό. Καθημερινά πλέον οι πολίτες βομβαρδίζονται με αναλύσεις ειδικών για το πόσο κοντά είμαστε σε θερμό επεισόδιο ή πόλεμο. Βεβαίως όλα αυτά δεν γίνονται μόνο για την τηλεθέαση αλλά είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις Ε/Τ σχέσεις, χωρίς να φαίνεται επί του παρόντος τουλάχιστον, να έρχεται κάποια ύφεση.

Όποιος πάντως από τους εκάστοτε κυβερνώντες ισχυρισθεί ότι αιφνιδιάστηκε με την εξέλιξη των πραγμάτων, τότε μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί ακατάλληλος για την πολιτική και την στρατηγική και αυτό διότι δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις επί αναλύσεων. Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει να προκαλεί και κάποια στιγμή, που θα έρθει πολύ σύντομα, η λέξη προκαλεί θα δώσει την σειρά της σε πράξεις. Η Τουρκία ακολουθεί συστηματικά την ίδια τακτική : « διαρρέει πληροφορίες,  στη συνέχεια ανακοινώνει και μετά ακολουθούν οι πράξεις και πάντα υλοποιεί ότι προαναγγέλλει.

Η Τουρκία εισέβαλε παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία «κατεβαίνει» τώρα προς τη Ρόδο και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, και οι δύο χώρες δεν είναι οχυρωμένες. Διότι, ειδικά η Αθήνα, κυριαρχείται από το φοβικό σύνδρομο προς την Τουρκία, με το οποίο έχει μπολιαστεί η πλειοψηφία των πολιτικών. Τουλάχιστον η Κύπρος τόλμησε και διευθέτησε τα της ΑΟΖ της. Η Ελλάδα ακόμα φοβάται.

Πόσες φορές ακούσαμε, σε τοποθετήσεις από επώνυμους πολιτικούς μας, τη φράση «τι θέλετε, να τα βάλουμε με την Τουρκία» ή «τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο;». Και η αμέσως επόμενη φράση κυριαρχείται από το συμβιβασμό. Και τι σημαίνει συμβιβασμός; Να δώσουμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Πρόκειται περί αρρωστημένης, στην κυριολεξία, προσέγγισης της δυσάρεστης κατάστασης που δημιουργεί η Τουρκία.

Γεγονός είναι ότι στην τελευταία προσπάθεια εισβολής λαθρομεταναστών στον Έβρο, η Ελλάδα απάντησε κατάλληλα και βγήκε κερδισμένη. Ήταν ένα καλό τεστ και το πέρασε θαυμάσια. Σε ότι αφορά το Αιγαίο, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές μειώθηκαν. Βοήθησε σε αυτό και η πανδημία του κορωναϊού, που κτύπησε και την Τουρκία. Ο Αλλάχ δεν βοήθησε τον κ. Ερντογάν, όπως ήλπιζε.

Πάντα υπήρχε η πεποίθηση ότι η Τουρκία δύσκολα θα τολμήσει ποτέ να επιτεθεί στην Ελλάδα λόγω της σχέσης των δύο χωρών με το ΝΑΤΟ. Πια στην Τουρκία χάθηκε η λογική και η ηγεσία της κυριαρχείται από σχιζοφρένεια. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν μία πολύ δυσάρεστη και πρωτόγνωρη κατάσταση, όταν η Άγκυρα ξεκινήσει έρευνες και γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του συμβιβασμού διότι θα χάσει έδαφος. Άρα οι επιλογές του Πρωθυπουργού είναι σχεδόν μηδενικές, εκτός μίας… Είναι υποχρεωμένος να προστατεύσει την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό. Όπως το έκανε τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, όπως το έπραξε με την πανδημία.

Θεωρούμε ότι η αντίδραση της Ελλάδας, εφόσον απαιτηθεί, με στρατιωτικές επιλογές με τον κίνδυνο να προκληθεί κάποιο θερμό επεισόδιο δεν θα πρέπει να μείνει στο συρτάρι των επιλογών, κάτω από τα μέχρι τώρα διαχρονικά φοβικά σύνδρομα. Χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια μεθοδολογία με την Τουρκία έτσι και η Ελλάδα θα πρέπει ξεκάθαρα να κοινοποιήσει τις προθέσεις της ότι δηλαδή θα αντιδράσει στρατιωτικά σε περίπτωση τουρκικής εισβολής στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και για αυτή της την πρωτοβουλία θα πρέπει να ενημερώσει όχι μόνο την Τουρκία αλλά και όλους τους διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις κρατών.

Ο πόλεμος είναι η χειρότερη εξέλιξη, όχι μόνο για την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο, αλλά για όλο τον κόσμο. Αν είχαμε ένα λογικό γείτονα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε. Όμως, λόγω της σχιζοφρένειας του Ερντογάν, όλα είναι πιθανά. Στην περίπτωση των τουρκικών προκλήσεων όμως , δεν είναι τι επιθυμούμε εμείς, αλλά τι σχεδιάζουν οι Τούρκοι … Άρα θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε σύγκρουση, επειδή έτσι …επιλέγει  ο Τούρκος παράφρων  … Εάν η απόφαση είναι η ορθή και πατριωτική, ο λαός θα ακολουθήσει οπωσδήποτε

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

Leave a Reply

  • (not be published)