ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ

Posted on July 27, 2020, 10:15 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 10 secs

Σύμφωνα με την έννοια που  δίνεται από το άρθρο 7 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και κυρίως, από το διεθνές εθιμικό δίκαιο παρέχεται στην Ελλάδα, η δυνατότητα να αναγνωρίσει το Αιγαίο ως «Αρχιπέλαγος» που έχει ως συνέπεια να θεωρείται ο χώρος αυτός ενιαίος επειδή ηπειρωτική και νησιωτική περιοχή γειτνιάζουν. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σε σχετικό άρθρο του κ. Καρυώτη στο SLpress.

Με την αναγνώριση του Αιγαίου ως «παρακτίου αρχιπελάγους» τα νερά μεταξύ των νησιών θεωρούνται εσωτερικά. Το κάθε νησί δεν αποτελεί αυθύπαρκτη οντότητα, αλλά ενώνεται άρρηκτα με το διπλανό του και δημιουργείται μία ενιαία αρχιπελαγική κυριαρχική αλυσίδα. Ο κανόνας των 6 ή 12 νμ δεν εφαρμόζεται σε Αρχιπελάγη, και ιδιαίτερα σε παράκτια, γιατί έτσι διασπάται η κυριαρχική συνέχεια και γεωγραφική ενότητα. Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Σύμβασης και το διεθνές εθιμικό δίκαιο, το Αιγαίο Αρχιπέλαγος πρέπει να περικλειστεί με ευθείες γραμμές βάσης, κατά το παράδειγμα του νορβηγικού και του καναδικού.

Ο Τούρκος διεθνολόγος Yucel Acer (The Aegean Maritime Disputes and International Law), γράφει σε μια υποσημείωσή του ότι η Τουρκία ενεργεί ώστε να αποτρέψει την Ελλάδα από το να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται για τα Παράκτια Αρχιπελάγη. Η Τουρκία υιοθέτησε ευθείες γραμμές βάσης με το Νόμο Υπ’ Αριθ. 476 της 15ης Μαΐου 1964. Ωστόσο ο νόμος εκείνος ανακλήθηκε με την Πράξη Υπ’ Αριθ. 2674 του Υπουργικού Συμβουλίου στις 20 Μαΐου 1982 και η Τουρκία επέστρεψε στη φυσική ακτογραμμή, προφανώς για να μη αξιοποιηθεί από εμάς.

Με τον νόμο 3922/2011 (Φ.Ε.Κ. 35) το Λιμενικό Σώμα μετονομάζεται σε Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή και υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ως αποστολή του προσδιορίζεται η εφαρμογή του νόμου στο θαλάσσιο χώρο ευθύνης του, στα εμπορικά πλοία και στα πάσης φύσεως πλωτά ναυπηγήματα, τα λιμάνια και τη χερσαία ζώνη αυτών.

Είναι λοιπόν απορίας άξιο γιατί άργησε να συγκροτηθεί η Ακτοφυλακή ώστε να αναλάβει τη φύλαξη του Αιγαίου, απαλλάσσοντας το ΠΝ, που θα απέφευγε την καταπόνηση μεγάλων πολεμικών σκαφών, το αυξημένο κόστος συντήρησης ή αντικατάστασης και τον αποπροσανατολισμό από το κύριο έργο του.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», 28-6-2020, ο Δημήτρης Μουτσόπουλος, το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, έχει ξεκινήσει μια ταχεία προσπάθεια εκσυγχρονισμού και προμήθειας καινούργιων μέσων, όπως παρακάτω :

Τη προηγούμενη 5ετία εντάχθηκαν στο σώμα το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) «ΓΑΥΔΟΣ» και δύο παράκτια περιπολικά (ΠΠ), που συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών συνόρων, σε ποσοστό 75-82,5%.

Κατόπιν δωρεάς αδελφών Λασκαρίδη και άλλων εταιρειών (ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Σ. ΝΙΑΡΧΟΣ, ΜΥΚΗΝΑΙ Α.Ε), επισκευάστηκαν και επανεντάχθηκαν στη δύναμη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, το ΠΑΘ «ΑΡΚΟΙ» και πολλά μικρότερα σκάφη.

Μέχρι το 2024, έχει ανακοινωθεί η προσθήκη 54 νέων υπερσύγχρονων σκαφών, ενώ ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις για 32 εξ’ αυτών. Επίσης έχουν ανακοινωθεί διαγωνισμοί για 16. Η προμήθεια συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά ταμεία και προγράμματα.. Μεταξύ άλλων αναμένονται από ιταλικά ναυπηγεία 4 ΠΠ , 37,5 μέτρων μήκους και άλλα 15, μήκους 16 μέτρων, Τα πρώτα θα φέρουν δύο τηλεχειριζόμενους σταθμούς βαρέων πολυβόλων και θα υποστηρίζουν τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, με δωρεά της εξασφάλισε τη προμήθεια 11 ακόμα περιπολικών σκαφών, ελληνικής κατασκευής .

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η παραλαβή 3 πλωτών ασθενοφόρων σκαφών, ελληνικής κατασκευής, που θα φέρουν εξοπλισμό αντίστοιχο με μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και σε αυτά θα επιβαίνουν γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ.

Αντίστοιχα ο τουρκικός στόλος αποτελείται από 40 μεγάλα περιπολικά σκάφη και 4 ΠΑΘ, τα περισσότερα των οποίων διαθέτουν τηλεχειριζόμενα πολυβόλα και σύγχρονα ηλεκτροοπτικά συστήματα.

Αναμένεται επίσης η διάκριση αρμοδιοτήτων μεταξύ Πολεμικού Ναυτικού και ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ώστε να παροπλισθούν παλαιά παράκτια περιπολικά του ναυτικού και να επιταχυνθεί η ουσιαστική ανάληψη καθηκόντων από την ακτοφυλακή  και η απεμπλοκή του ΠΝ, ώστε να ασχοληθεί με το κύριο επιχειρησιακό/πολεμικό έργο του, στη ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και του Αιγαίου.

Το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, λοιπόν πρέπει να φυλάσσεται από Ελληνικές δυνάμεις και οι Τούρκοι να νιώθουν συνεχώς την ανάσα μας!

                                                                

                                                               Του Απόστολου Τσιμογιάννη

Υποστράτηγος ε.α, με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Leave a Reply

  • (not be published)