Mυστικές συμφωνίες της Άγκυρας  με διάφορα κράτη για απαγωγές αντικαθεστωτικών.

Turkish President Tayyip Erdogan, with a picture of Hagia Sophia or Ayasofya in the background, delivers a televised address to the nation in Ankara, Turkey, July 10, 2020. Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE


Η Άγκυρα έχει εξασφαλίσει  την υποστήριξη αρκετών κρατών για ενέργειες στο εσωτερικό τους από την μυστική υπηρεσία  ΜΙΤ με στόχο τον εντοπισμό και την απαγωγή αντιφρονούντων  ως και την μεταφορά τους στην Τουρκία για να δικαστούν ,φυλακιστούν ή ακόμα σε ορισμένες περιπτώσεις  ‘εξαφανιστούν”..


Σύμφωνα με 15σελίδων Έκθεση ειδικών υπηρεσιών του ΟΗΕ  για θέματα προσφύγων, μεταναστών ,ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κα(που είναι στην διάθεση του υπογράφοντα) η Άγκυρα έχει -τα τελευταία 2 χρόνια-υπογράψει μυστικές συμφωνίες με σκοπό την απέλαση Τούρκων αντιφρονούντων (που έχουν καταφύγει για πολιτικούς λόγους ) αφού διώκονται  από το καθεστώς Ερντογάν ως επί το πλείστο για σχέσεις με ριζοσπαστικά Κουρδικά “στοιχεία” (ειδικά στην Ασία),αλλά και για επαφές-διασυνδέσεις με Γκιουλενιστές,που ζούνε στο εξωτερικό.(Αφρική-Βαλκάνια)


Η μυστική υπηρεσία πληροφοριών είχε  πέρυσι διαθέσιμο το ποσό των 5  εκατ δολλαρίων για τέτοιες αποστολές σε εδάφη ξένων κρατών ,ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει για τις αποστολές  τις διάφορες διπλωματικές εγκαταστάσεις στις συγκεκριμένες χώρες(πρεσβείες-προξενεία και όχι μόνο)..Μάλιστα η κοινή Έκθεση των επιμέρους υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών εκφράζει την ανησυχία της αναφορικά με την ασφάλεια και την προστασία της ατομικής  ακεραιότητας δεκάδων προσώπων   που έχουν στοχοποιηθεί από την Άγκυρα.


Μέχρι στιγμής τέτοιες επιχειρήσεις έχει διεξάγει η ΜΙΤ  σε Αφγανιστάν, Αλβανία, Αζερμπαιτζάν  Γκαμπόν,(δυτική Αφρική) Καμπότζη, Καζακστάν , Πακιστάν ,Λίβανο και Κόσοβο, ενώ πάνω από 100 άντικαθεστωτικοί από τις ανωτέρω χώρες έχουν βίαια μεταφερθεί στην Τουρκία, ενώ ορισμένοι από αυτους έχουν  χαθεί τα ίχνη τους.Η πιο γνωστή επιχείρηση ήταν  το 2018 στην Πρίστινα του Κοσόβου που προκάλεσε σφοδρή εσωτερική κρίση στην τότε Κοσοβρική κυβέρνηση.


Πέραν  των ανωτέρω κρατών μυστικές συμφωνίες φέρεται να έχουν γίνει με την Μογγολία, το Σουδάν ,την Ουκρανία,το Ιράκ,την Μολδαβία, τη Μιανμάρ, το Κατάρ και την Ουκρανία.


Στο μεταξύ έφθασαν χθες στο Μπακού του Αζερμπαιτζάν Τουρκικά αεροσκάφη F-16  για τις ετήσιες δεκαήμερες κοινές ασκήσεις με την επωνυμία  TURAZ QARTΑLI 2020.. Πέραν της αεροπορικής παρουσίας η Άγκυρα έχει μεταφέρει  τις τελευταίες 5 ημέρες ελικόπτερα και Ειδικές δυνάμεις στο “αδελφό ” κράτος. Οι ασκήσεις θα λάβουν χώρα  από αύριο μέχρι  τις 7 Αυγούστου σε Μπακού,Κουρντεμίρ, Γιεβλάκ, Γκάντζια και Ναχιτσεβάν


Χθες το πρωί ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Αζερμπαιτζάν Αλίεφ ως και με τον Εμίρη του Κατάρ Αλ Θανί   και  αντάλλαξαν ευχές για την γιορτή΄του ΕID /Μπαιράμι.των Μουσουλμάνων.

Δρ Αθανάσιος Δρούγος

Leave a Reply

  • (not be published)