Κρίσιμη εβδομάδα σε όλα τα επίπεδα πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ  για την Τουρκία. Επισημάνσεις μου .

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος


Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Εντείνονται οι διπλωματικές ενέργειες της Ελλάδος  με Ευρωπαίους παράγοντες ,ενώ πλησιάζουμε  χρονικά στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ  στις Βρυξέλλες , όπου θα συζητηθεί το όλο πλαίσιο των σχέσεων με την Τουρκία, αν και σκληρές (οι λεγόμενες εξοντωτικές ή παραλυτικές ) κυρώσεις δεν δείχνουν ότι υπάρχει περίπτωση  να υιοθετηθούν  απέναντι στην Άγκυρα ενώ  το Βερολίνο πιέζει για  διπλωματικό διάλογο το συντομότερο δυνατό.

Ορισμένες επισημάνσεις μου  σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση  εκτιμώ  ότι  έχουν ενδιαφέρον :


* Αν και προσωρινά ο Ερντογάν απέσυρε το ερευνητικό-υδρογραφικό πλοίο ORUC REIS  από την ανατολική Μεσόγειο, εν τούτοις στην “γραμμή Τσαβούσογλου” οι απέναντι εμμένουν ότι ελλιμενίστηκε για μερικές εβδομάδες για λόγους συντήρησης, αλλά σύντομα θα επιστρέψει για να ολοκληρώσει το έργο του στα υπόλοιπα 11.500 χλμ , και θα παραμείνει με νέα NAVTEX  στην ευρύτερη περιοχή για 2 μήνες. Μάλιστα η Γενί Σαφάκ-η κορυφαία Ερντογανική εφημερίδα (που συνήθως δεν πέφτει έξω)- τονίζει ότι η ευρύτερη περιοχή ερευνών θα είναι  λίγο έξω από τα 6 νμ του συμπλέγματος Καστελόριζου/Μεγίστης.


*Την ίδια στιγμή άλλες εφημερίδες,όπως η επίσης σκληροπυρηνική “Τουρκίγιε” , διατηρούν τις φιλοπολεμικές ιαχές  και γράφει στο πρωτοσέλιδο ότι η Άγκυρα θα πρέπει να προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό νησιών  μας από το Θρακικό πέλαγος μέχρι το Καστελόριζο,και να απαιτήσει να αποστρατικοποιηθούν από την Ελλάδα!!!.Κάτι που είδαμε προχθές με την αντι-NAVTEX  έναντι Χίου που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης.


*Ενώ απέσυραν το ερευνητκό σκάφος  από την επίμαχη περιοχή προχώρησαν χθες οι Τούρκοι (μέσω του σταθμού της Αττάλειας) στην έκδοση νέας προκλητικής  NΑVTEX   για την περίπτωση του πλωτού γεωτρύπανου “Γιαβούζ” που ενεργεί παράνομα εδώ και σχεδόν 6 εβδομάδες νοτιοδυτικά της επαρχίας Πάφου  της Κύπρου ,στα θαλασσοτεμάχια 6 και 7 μαζί με τα βοηθητικά πλοία “Ορχάν Μπέι’, “Οσμάν Μπέι’ και “Ερτογρούλ Μπέί”.. Η Άγκυρα στοχεύει  να προκαλέσει “ρήγματα” στις θέσεις Ελλάδος-Κύπρου. Η νέα NAVTEX προσεγγίζει χρονικά τα μέσα Οκτωβρίου.

*Πληθαίνουν οι επαφές σε διάφορα επίπεδα και πλαίσια μεταξύ της Τουρκίας με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Λιβύης. Τις τελευταίες ημέρες επισκέφθηκαν  την Άγκυρα ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίων , ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, ο αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων , μέλη του προεδρικού συμβουλίου ως και οι υπουργοί οικονομικών-εμπορίου κα. Όλες αυτές οι επισκέψεις -ειδικά την χρονική στιγμή που λαμβάνουν χώρα σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες σε Ελβετία και Μαρόκο για το μέλλον της χώρας -θα πρέπει να μας προβληματίσουν για τα ζητήματα Τουρκίας-Λιβύης.


*Ενώ διεξάγονται Ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση.Την ίδια στιγμή στην Άγκυρα λαμβάνουν χώρα Τουρκο-Ρωσικές συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο για τα  στρατιωτικά θέματα της Συρίας και ειδικά του Ιντλίμπ.


*Δεν δόθηκαν προς τα έξω λεπτομέρειες αναφορικά με τις τεχνικού επιπέδου συζητήσεις στο ΝΑΤΟ  μεταξύ των ανώτατων εκπροσώπων των δύο χωρών στην Στρατιωτική Επιτροπή της συμμαχίας ως και Αμερικανο-βρετανών ανώτατων αξιωματικών επί των ‘ιδεών” του ΓΓ/ΝΑΤΟ  Γενς Στόλντεμπεργκ για την αποφυγή-αποτροπή ναυτικών επεισοδίων.Ας μην παραβλέπουμε  το  γεγονός  ότι η Άγκυρα θεωρεί το ΝΑΤΟ ως πιο ελκυστικό  και προσφιλή οργανισμό  αφού τυγχάνει πιο αποδεκτής  ακρόασης και επιρροής.Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών  αύριο Παρασκευή.

*Μετά την απόσυρση του Τουρκικού ερευνητικού σκάφους από την περιοχή νότια του Καστελόριζου   προσωπικά -μέχρι σήμερα-από τον Ερντογάν δεν είχαμε το κρεσέντο της σκληρής ρητορικής , ενώ στράφηκε  πιο πολύ μέσω των επιτελών του   στο να επικρίνει την περίπτωση των Γαλλικών ενεργείων στην ανατολική Μεσόγειο. Εμφανίστηκε όμως πολύ στους εορτασμούς για την 102η επέτειο της κατάληψης της πρωτεύουσας Μπακού του Αζερμπαιτζάν από τις ενωμένες τότε Τουρκο-αζερικές στρατιωτικές δυνάμεις.Για πολλοστή φορά εμμένει στις τιμητικές διαχρονικές ιστορικές εκδηλώσεις  των Οθωμανών (Ματζικέρτ-εισβολή στην Κύπρο–Μπακού -Λωζάνη-Σεβρές  κα).
*Τέλος δεν έχει γίνει κάποια αναφορά στο στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μάλι της δυτικής Αφρικής που ανέτρεψε τον Γαλλόφιλο πρόεδρο Κειτά.Δύο από τα τέσσερα  κρυφαία  στελέχη του στρατιωτικού καθεστώτος έχουν στενή σχέση με την Άγκυρα και τους Αμερικανούς.Δεν είναι τυχαίο ότι προ εβδομάδος ο Τσαβούσογλου στην επίσκεψή του στην Αφρικανική χώρα ,ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος δυτικής χώρας που συναντήθηκε  με τους στρατιωτικούς , αλλά και με τον ανώτατο ιμάμη στην πρωτεύουσα Μπαμάκο.(ο οποίος  διατηρεί στενές σχέσεις με το κυβερνόν κόμμα AKP στην Τουρκία)

Leave a Reply

  • (not be published)