Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΦΛΕΓΕΤΑΙ (Νο 2)

Posted on September 26, 2020, 10:59 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 14 secs

Σε προηγούμενο άρθρο μας, το Δεκ 2018, με ανάλογο τίτλο, είχαμε αναδείξει τα τεκταινόμενα στη Μεσόγειο με αφορμή τη διεξαγωγή της 7ης αεροναυτικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ», συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Η άσκηση αυτή επαναλαμβάνεται κατ’ έτος, υπό το παρασκηνιακό τότε ρόλο της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Στην ανάλυσή μας, είχαμε εκτιμήσει τα εξής :

·         Η Γαλλία στο εγγύς μέλλον θα παίξει σημαίνοντα ρόλο στη Μεσόγειο, συμμετάσχοντας και στο East med forum.

·         Η συνεργασία Exxon Mobil και TOTAL, στη εξόρυξη υδρογονανθράκων, αντικατοπτρίζει τα κοινά οικονομικά και κατ’ επέκταση γεωπολιτικά συμφέροντα ΗΠΑ – Γαλλίας.

·         Η Γαλλία πρόκειται να αντικαταστήσει, την Αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο, αποτελώντας κυρίαρχη δύναμη στο νέο πυλώνα ασφαλείας στη περιοχή.

·         Η Γαλλία με την παροχή στρατιωτικής και διπλωματικής υποστήριξης αλλά και εξοπλισμού σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο, θα εξασφαλίσει τα συμφέροντά της στη περιοχή MENA (Middle East North Africa).

·         Η Ελλάδα και η Κύπρος, όντας χώρες μέλη της ΕΕ, θα έχουν σημαίνοντα ρόλο στη νέα δομή του άξονα : Μ. Ανατολή- Ελλάδα-Βαλκάνια – Ουκρανία.

Δύο χρόνια μετά, διαπιστώνουμε τον ευρύτερο ρόλο της Γαλλίας, που αναλαμβάνει ως «leading Power», να εξισορροπήσει τη Τουρκική υπερεπέκταση σε συνδυασμό με τη σταδιακή, αποχώρηση των ΗΠΑ και την ανυπαρξία της Μ. Βρετανίας.

Η Μεσόγειος  είναι η γέφυρα που ενώνει τη Γαλλία με την Αφρική όπου έχει μεγάλη παρουσία και σημαντικά γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, αλλά και με τη Μ. Ανατολή (βλέπε παρέμβαση στο Λίβανο).

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του ο καθηγητής Κ. Υφαντής «Η Γαλλία επιβεβαιώνει κάθε ημέρα που περνά ότι είναι η μόνη που μπορεί να αναλύσει και να κατανοήσει το τι επιχειρεί να κάνει η Τουρκία στην Μεσόγειο. Εφαρμόζει μια στρατηγική ανάσχεσης και στόχος της είναι να κάνει τους Τούρκους να το σκεφτούν δύο και τρεις φορές. Υπό αυτές τις εξελίξεις και με δεδομένο ότι η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα που δείχνει διατεθειμένη να παίξει ρόλο και να διαμορφώσει τις εξελίξεις, η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό της.»

Η υπόψη πολιτική, υποστηρίζεται από Αμερικανικής πλευράς, καθώς εξελίσσεται ως σφήνα, όχι μόνο στη τουρκική επεκτατικότητα, αλλά και στη οπορτουνιστική Ρωσική εξάπλωση. Βεβαίως αναβαθμίζει το ρόλο της Γαλλίας, ως αντίπαλο δέος στη Γερμανική πρωτοκαθεδρία και στη διαχρονικά επιλεκτική σχέση της με Ρωσία και Τουρκία. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η παρεμπόδιση έργων όπως ο East med, εξυπηρετούν τα Ρωσογερμανικά σχέδια.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των εξελίξεων, καθώς από το 2009, το Ισραήλ αναζητούσε αφ’ ενός μεν διέξοδο για πώληση του φυσικού αερίου στην ΕΕ, αφετέρου δε το αναγκαίο στρατηγικό βάθος, που απώλεσε μετά τη αλλαγή τουρκικής στρατηγικής και της εγκατάλειψης του σχεδιασμού Κουρδικής αυτονομίας/ανεξαρτησίας.

Οι ενεργειακές (FSRUTAP,IGB), μεταφορικές (οδική και σιδηροδρομική ΕΓΝΑΤΙΑ, υποδομές Logistics, λιμενικές εγκαταστάσεις) και στρατιωτικές υποδομές που δημιουργούνται στην Αλεξανδρούπολη και δευτερευόντως στη Καβάλα, επιτρέπουν την ταχεία προώθηση και υποστήριξη νατοϊκών δυνάμεων στην Μαύρη Θάλασσα/ Ουκρανία, παρακάμπτοντας το Βόσπορο.

Σε συνδυασμό με τις αμερικανικές επενδύσεις στα ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας, τις στρατιωτικές υποδομές σε Λάρισα και Βόλο και το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους Αμερικανικών μέσων και δραστηριοτήτων (ακόμα και από το Ιντσιρλίκ), από την επαμφοτερίζουσα Τουρκία, η Ελλάδα με την Κύπρο αναδεικνύονται σε μείζονος σημασίας συμμάχους και πυλώνες του προωθούμενου νέου άξονα ασφάλειας του NATO.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τόσο το Ισραήλ, όσο και η Σαουδική Αραβία, ασκούν πιέσεις στις ΗΠΑ, για τη ανάληψη ενεργειών προστασίας της Κύπρου από οποιεσδήποτε ενέργειες επέκτασης της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου .

Οι πρόσφατες επισκέψεις του κ. Πομπέο στην Κύπρο, ή μερική άρση του εμπάργκο, αλλά και η αναμενόμενη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και Σούδα, προμηνύουν σειρά θετικών εξελίξεων, καθώς έχει ληφθεί απόφαση στήριξης και ανάδειξης της Ελλάδας και της Κύπρου , όπως προαναφέρθηκε. Η γεωπολιτική παράκαμψη της Τουρκίας, θα είναι το τίμημα για την στάση της, υλοποιώντας έτσι ένα εναλλακτικό σχέδιο των ΗΠΑ. Και όπως είχε πει σε παλαιότερη δήλωση του, ο γερουσιαστής κ. Μενέντεζ «όλα τα’ αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί στον ουρανό…».

                                                                         Του Απόστολου Τσιμογιάννη

Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι ανώτατος αξκός (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Leave a Reply

  • (not be published)