Κατακόρυφη κλιμάκωση των Τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Αυξάνει επικίνδυνα η ένταση στα Ελληνοτουρκικά με γεωγραφική έμφαση στην ανατολική Μεσόγειο ,με το Τουρκικό ερευνητικό /υδρογραφικό σκάφος Ορούτς Ρέις να πλέει στην περιοχή της NAVTEX 1262/20 της 11ης Οκτωβρίου,, ενώ κατά διαστήματα να διατηρεί κλειστό το σύστημα προσδιορισμού θέσης ενισχύοντας τον ήδη διεξαγόμενο “πόλεμο νεύρων”. Την ίδια στιγμή -σύμφωνα με το REUTERS -φέρεται το Παρίσι και το Βερολίνο, να καλούν και να προειδοποιούν την Άγκυρα να αποκλιμακώσει την ένταση , με την Γαλλία δια στόματος του υπεξ Ζαν Υβ Λεντριάν να είναι πιο πιεστική και σκληρή στις προειδοποιήσεις της ενώ το Βερολίνο να επιδιώκει την οπαία αποκλιμάκωση με υιοθέτηση διάλογου, βάσει των θέσεων ,που εξέφρασε ο Γερμανός υπεξ Χαικο Μάας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τους ομολόγους της Γαλλίας και της Πολωνίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρεται ότι έχει δοθεί διορία μιας εβδομάδας στην Άγκυρα να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της και να επιστρέψει σε διαδικασίες διαλόγου με την Αθήνα.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ-χωρίς πάντως να το διευκρινίσει- δήλωσε ότι “η ΕΕ είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος” ενώ ο Γερμανός ομόλογός του χαρακτήρισε ως “απαράδεκτη κίνηση” την εκ νέου αποστολή του Τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην περιοχή. Πάντως για μία ακόμα φορά ο Μάας απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία. Χαρακτηριστικά΄ είπε ότι «Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», προσθέτοντας ότι «Πρέπει να περιμένουμε για να εκτιμήσουμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ».

Ο Λεντριάν συνέχισε την επικριτική του στάση απέναντι στην Άγκυρα αναφορικά με την εμπλοκή της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέρ των Αζέρων, λέγοντας ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί στρατιωτική επικράτηση στη σύγκρουση , και είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί κατάπαυση πυρός, προσθέτοντας ότι η μόνη χώρα που δεν καλεί για να υιοθετηθεί μία τέτοια επιλογή είναι η Τουρκία.

Στο μεταξύ και εν όψει πιθανών νέων ανακοινώσεων από πλευράς Ερντογάν για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Μαύρη Θάλασσα (μέσα στις επόμενες ημέρες), το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο “Κανούνι”( της κρατικής εταιρείας πετρελαίων TRAO )απέπλευσε το βράδυ της Τετάρτης από το λιμάνι της Σελεύκειας/Τασούτσου με τελικό προορισμό την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για υπερσύγχρονο πλωτό γεωτρύπανο(έκτης γενιάς) , το οποίο πραγματοποίει πολύ βαθιές γεωτρήσεις. Το συγκεκριμένο σκάφος πέρασε ανοικτά του συμπλέγματος Μεγίστης/Καστελόριζου ,μέσω Ρόδου και Καρπάθου με πορεία προς τα βόρεια. Επίσης κατά διαστήματα είχε κλείσει τον πομπό και δεν εντοπίζονταν.

Το ερευνητικό Ορούτς Ρέις συνοδεύεται από 5 πλοία του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού και συγκεκριμένα από μία φρεγάτα και τέσσερα ταχέα σκάφη (αρκετά παλιάς τεχνολογίας).

Οι ενέργειες της Άγκυρας επικεντρώνονται κυρίως στην αμφισβήτηση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας (και ειδικά σε υποστήριξη στην πάγιας θέσης της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα), ενώ παράλληλα στο να θέσει σε αμφισβήτηση το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 νμ (από τα 6νμ που είναι σήμερα).Άλλωστε από το 1995 η Άγκυρα απειλεί την χώρα μας να μην επεκτείνει τα εθνικά χωρικά ύδατα στα 12νμ , γιατί μία τέτοια ενέργεια θα είναι αιτία πολέμου (βάσει απόφασης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης)

Η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει το δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12νμ, και παράλληλα επισημαίνει ότι η Μόσχα από την υπογραφή της Συνθήκης του Μοντένγκο Μπέι στην δεκαετία του 80 ,έχει ταχθεί υπέρ των 12νμ ,και ότι την θέση αυτή υποστήριξε και υποστηρίζει ως μόνιμο μέλος του ΣΑ/ΟΗΕ.(πάντως κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί η Ρωσία αλλά και ως Σοβιετική Ένωση δεν υποστήριζε τις Ελληνικές θέσεις και τα νόμιμα δικαιώματά μας που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας εξ αιτίας των αγκυροβόλιων που είχε και έχει σε Κύθηρα, Αστυπάλαια και Λήμνο)

Πέραν της συγκεκριμένης NAVTEX για την περιοχή του Καστελόριζου ,σε διπλωματικούς μας κύκλους επικρατεί ανησυχία για τα επόμενα βήματα της Άγκυρας. Ορισμένοι εκτιμούν ότι θα αποσταλεί το πλωτό γεωτρύπανο “Γιαβούζ”(είναι σε φάση συντήρησης και ανεφοδιασμού) στην συγκεκριμένη περιοχή ή να ενεργήσει η Άγκυρα δυτικά του 28ου μεσημβρινού δηλαδή σε περιοχή δυτικά της Ρόδου και σε ενεργοποίηση του προβληματικού Τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Στο μεταξύ αφωνία επικρατεί στο ΝΑΤΟ , το οποίο δεν έχει σχολιάσει καθόλου τη νέα NAVTEX , προκαλώντας εύλογο προβληματισμό.

Leave a Reply

  • (not be published)