Tουρκία-Ελλάδα-ΕΕ-κυρώσεις -ΝΑΤΟ-S400

 

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος .Ε. Δρούγος

Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Παρά την επιβεβαίωση και από την προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες της τελευταίας απόφασης της 2ας Οκτωβρίου από τους 27 ηγέτες της ΕΕ σχετικά με την προκλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι στην χώρα μας και στην Κυπριακή Δημοκρατία, τα πράγματα παραμένουν δύσκολα για την επιβολή των όποιων (ειδικά “σκληρών”) κυρώσεων στην Ερντογανική Τουρκία. Η Γερμανία η οποία τον Δεκέμβριο τελειώνει με την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ , μαζί με ορισμένες άλλες χώρες δυσανασχετεί με την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην Τουρκία, αφού τα συμφέροντά της είναι τεράστια σε εμπορικό-οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Μάλιστα αρκετά κράτη με προεξέχουσες τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία δεν είδαν-σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μου από την Βελγική πρωτεύουσα – με καθόλου “καλό μάτι ‘ την δυναμική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή καθολικού εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το φθινόπωρο του 2019 , λόγω της τρίτης εισβολής της Τουρκίας ανατολικά του Ευφράτη στο μέτωπο “Ταλ Αμπιάντ-Ρας ε Λέιν”, είχαν συζητηθεί κυρώσεις στην ΕΕ , ενώ για κάποιες υπήρξε συμφωνία, αλλά τελικά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Ειδικά το Βερολίνο και η Μαδρίτη δεν θέλουν καν να ακούσουν για τέτοιες , αν και υπάρχουν στο Γερμανικό Κοινοβούλιο γνωστοί βουλευτές των Πρασίνων και της Αριστεράς(linke) που επίμονα ζητάνε να σταματήσει η ιδιαίτερα επωφελής πώληση πολεμικού υλικού στην Άγκυρα, η οποία το χρησιμοποιεί κατά των Κούρδων σε Ιράκ και Συρία. Επιπλέον οι Γερμανοί και οι Ισπανοί είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι σε τεράστια ναυτικά εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας(υποβρύχια 214 και μίνι-αεροπλανοφόρο/σκάφος ειδικών επιχειρήσεων), ενώ το Βερολίνο για δεκαετίες συνεργάζεται με την Άγκυρα στο αρματικό δυναμικό της (διάφορα άρματα μάχης τύπου LEOPARD).

Βάσει έρευνας μου το 2019 πάνω από το 1/3 των Γερμανικών εξοπλιστικών προγραμμάτων (σε παγκόσμια βάση) είναι με κατεύθυνση/παραλήπτη την Άγκυρα. Μόνο το 2019 οι συνολικές πωλήσεις Γερμανικών όπλων στην Τουρκία επέφεραν κέρδη ύψους 389 εκατ δολ.Κυρίαρχο είναι το πρόγραμμα κατασκευής των υποβρυχίων (του ιδίου τύπου με τα δικά μας) σε συνεργασία με την ThyssenKrupp.Επιπρόσθετα το Βερολίνο έχει παραβιάσει κατά καιρούς περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε διάφορα κράτη για την εσωτερική και εξωτερική συμπεριφορά τους.(δύο πολύ πρόσφατες μελέτες που έλαβα από κορυφαίες “δεξαμενές σκέψης’ από Γερμανία περίτρανα το επιβεβαιώνουν).Επίσης η Γερμανία δεν επέκρινε ποτέ την προμήθεια του Ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400 της Τουρκίας από την Μόσχα. Η Τουρκία όταν υπεγράφη η Συνθήκη για τον περιορισμό των Συμβατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (γνωστή ως CFE) -στην οποία προβλέπονταν η δημιουργία μίας εξαιρούμενης ζώνης στην περιοχή της Μερσίνας , η Άγκυρα μετέφερε εκεί ένα μεγάλο μέρος μηχανοκίνητων και αρματικών δυνάμεων -Γερμανικής προέλευσης-για να διατεθούν στην 2η(βασικά) και 3η Στρατιά για επιχειρήσεις κατά των Κούρδων κλπ . Παρά τις επικρίσεις από διάφορους διεθνείς παράγοντες η συσσώρευση Γερμανικού πολεμικού υλικού συνεχιζόταν κανονικά.

Αν και το Κείμενο της Συνόδου Κορυφής και αυτή την φορά περιλαμβάνει παράγραφο για την θρασύτατη συμπεριφορά της Άγκυρας στα θέματα του ανοίγματος του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια ,καθώς και την εκ νέου παρουσία του ερευνητικού σκάφους της στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου/Μεγίστης η Άγκυρα την ώρα που δίδονταν στην δημοσιότητα, προχώρησε σε δοκιμαστική βολή S400 στο πεδίο βολής Σινώπης στην Μαύρη Θάλασσα, αδιαφορώντας για τις Αμερικανικές και δυτικές πιέσεις να μην ενεργοποιήσει το ραντάρ γιατί είναι γνωστό ότι περιπλέκει κατά πολύ τους αεροπορικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Όλες οι πληροφορίες και οι αναφορές του ειδησεογραφικού πρακτορείου REUTERS αναφέρονταν στο εν λόγω πυραυλικό σύστημα. Σε μια προκαταρκτική εκτίμηση βάσει έντασης, κατεύθυνσης, γωνιακών συντεταγμένων, χρώματος καπνού και ύψος στόχου ,προς τα εκεί συγκλίνουν όλα.

Στο ΝΑΤΟ το θέμα των Τουρκικών προκλητικών ενεργειών (στη νέα φάση με την προ εβδομάδος NAVTEX 1262/20) δεν φαίνεται να το απασχολούν πολύ και ειδικά τον Νορβηγό ΓΓ Γενς Στόλντεμπεργκ. Όπως πληροφορήθηκα ο Στόλντεμπεργκ ήταν το τελευταίο διήμερο στη νότιο Ολλανδία παρακολουθώντας την τελική φάση της ετήσιας και κορυφαίας πυρηνικής άσκησης της Συμμαχίας STEADFAST NOON στην οποία συμμετέχουν 50 αεροσκάφη από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που φιλοξενούν στο έδαφος τους τακτικού επιπέδου θερμοπυρηνικές βόμβες Β-61 12 (μεταξύ των οπαίων και η Τουρκία στη βάση Ιντσιρλίκ/Αδάνων.). Φέτος η άσκηση έλαβε χώρα στην Ολλανδική αεροπορική βάση VOLKEL στην οποία είναι αποθηκευμένες 20 τέτοιες βόμβες. Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην συγκεκριμένη άσκηση που δοκιμάζει στην πράξη , όλα τα ενδεχόμενα του δόγματος της πυρηνικής αποτροπής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Τα δικά μας όπως φαίνεται δεν τους απασχολούν ιδιαίτερα….

Leave a Reply

  • (not be published)