Μπαράζ προκλήσεων από Ερντογάν και υπουργούς του

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής


Το γνωστό χάρτη του Τουρκικού ναυτικού επεκτατισμού της “Γαλάζιας Πατρίδας” πρόβαλε για μία ακόμα φορά χθες ο Ερντογάν ως και ο υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησής του Αιντίν , Καρισμαίνογλου σχεδόν ένα χρόνο μετά την δημοσίευση της φωτογραφίας του με τον συγκεκριμένο χάρτη στην διάρκεια της ομιλίας του στη Ναυτική Σχολή Πολέμου , ως και λίγο αργότερα στο πανεπιστήμιο εθνικής άμυνας. Την ίδια στιγμή με ισχύ από σήμερα μέχρι τις 23 Οκτωβρίου ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε τρεις νέες NAVTEX για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Μεταφορών σε ανάρτησή του στο TWITTER υποστήριξε ότι η Άγκυρα επέκτεινε “τις περιοχές έρευνας και διάσωσης για να καλύπτει τους χώρους στους οποίους πραγματοποιούν έρευνες τα πλοία μας στην ανατολική Μεσόγειο!!!”, ενώ έστειλε τα χαιρετίσματά του στα πληρώματα των πλωτών γεωτρύπανων Φατίχ, Γιαβούζ και Κανούνι , που έχουν καταστήσει την χώρα του πρωτοπόρα .

Άμεση ήταν η αντίδραση -απάντηση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία κάνει λόγο για παράνομο καθορισμό υποστηρίζοντας αναλυτικά τις πάγιες Ελληνικές θέσεις με εμπεριστατωμένη τοποθέτηση ,ενώ μεταξύ άλλων τονίζεται ότι

«Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» προσθέτοντας ότι «η συγκεκριμένη ενέργεια προστίθεται ” στον μακρύ κατάλογο Τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας ππεριόδου»

Ερντογάν-Φατίχ

Στο μεταξύ ο Ερντογάν από το κατάστρωμα του πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ στην Μάυρη Θάλασα ασκήσε με τον γνωστό τρόπο δριμεία κριτική στην Ελλάδα , την Κύπρο και την ΕΕ, ενώ τόνισε ότι η Άγκυρα θα είναι ανυποχώρητη στην ανατολική Μεσόγειο και θα διατηρήσει συνεχή παρουσία και εμπλοκή .,ενώ έκανε λόγο για στημένα παιχνίδια Χαρακτηριστικά είπε :

“Επαναλαμβάνω από εδώ, ότι δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα κανενός ιδιαίτερα τα εδάφη κανενός. Προασπιζόμαστε μόνο τα δικά μας δικαιώματα (…) Προκειμένου να επιτύχουμε σε αυτόν τον αγώνα είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη δύναμή μας μαζί με όλα τα μέσα τις διπλωματίας. Ο τρόπος για να εγκαθιδρύσουμε ειρήνη, ηρεμία, και σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο είναι μέσα από το σεβασμό, την αναγνώριση και αποδοχή των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και

Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε οποιαδήποτε φοβέρα και στήσιμο παιχνιδιών που καταλήγουν να μοιάζουν με κωμωδία”

Αμέσως μετά πέρασε σε σφοδρή επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας ότι «το γεγονός ότι η ΕΕ έχει γίνει όμηρος της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης, βλάπτει κυρίως την ίδια την ΕΕ .Τα διπλά μέτρα και σταθμά που έχει εφαρμόσει η ΕΕ εναντίον της χώρας μας ως σήμερα αγνοώντας όλες τις αξίες της, έχει ήδη μειώσει την αξιοπιστία της ΕΕ» ενώ προχώρησε και σε απειλητική προειδοποίηση για τους Ευρωπαίους , αναφέροντας ότι «Εάν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπαράθεσης η ΕΕ δεν υιοθετήσει μια δίκαιη στάση, αυτό θα δείξει ότι ήρθε το τέλος της!!!»,
Μετά το κρεσέντο των απειλών -όπως αναμενόταν και για το οπαίο είχε γράψει εδώ και μέρες ο “ΕΤ”- ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι κατά τις συνεχιζόμενες εργασίες γεώτρησης, το γεωτρητικό πλοίο Φάτιχ εντόπισε και νέο κοίτασμα φυσικού αερίου 85 δισ. κυβ. μέτρων που θα προστεθεί στο κοίτασμα που εντοπίστηκε πρόσφατα 320 δισ.κυβ. μέτρων ενώ με βεβαιότητα πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες οι εργασίες γεώτρησης θα επεκταθούν στο οικόπεδο Αλί 1 από όπου «αναμένονται επίσης καλά νέα»
Δεν παρέλειψε στο τέλος να επισημάνει ότι «σταδιακά το ποσό που πληρώνουμε στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μειώνεται, και η Τουρκία θα είναι σε θέση να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες στο έθνος μας με έναν καλύτερο και πιο οικονομικό τρόπο. Αυτή η ανακάλυψη ανύψωσε το ηθικό του έθνους μας!!»
Τέλος, ο Ερντογάν ευχαρίστησε το προσωπικό των ερευνητικών και γεωτρητικών πλοίων, Barbaros, Oruc Reis, Yavuz και Kanuni και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις αποστολές τους την οποία θεωρεί ως δεδομένη.

Πρωτοφανείς προκλήσεις με αφορμή τις δηλώσεις Δένδια για το πόλεμο στην Υπερκαυκασία

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αναφέρει -παρερμηνεύοντας και αντιστρέφοντας την ιστορική πραγματικότητα – ότι

«Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα ή στηρίζει αυτούς που τα προκαλούν», ισχυρίζεται το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επικρίνοντας τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια που έκανε στη διάρκεια της επίσκεψης του στο Γερεβάν στην Αρμενία, με τις οποίες ο χαρακτήρισε ως ανησυχητική την Τουρκική παρέμβαση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατέδειξε την παραβατική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας στην ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας πως όλες οι εντάσεις στην περιοχή, έχουν κοινό παρονομαστή: την Τουρκία.
Παράλληλα στη η θρασύτατη ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών τονίζεται ότι ο κοινός παρονομαστής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή είναι η Τουρκία, ενώ η Ελλάδα είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα. Χαρακτηριστικά σε εκτενή δήλωση -μεταξύ άλλων -υποστηρίζει ότι “είναι η Ελλάδα που στηρίζει το τυραννικό καθεστώς Άσαντ στη Συρία , τον πραξικοπηματία Χαφτάρ στη Λιβύη , την Αρμενία που κατέχει το Ναγκόρνο Καραμπάχ, και έχει ανοίξει τις πόρτες σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εναντίον της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των PKK, PYD, FETO, ενώ μετέτρεψε το Αιγαίο σε τάφο μεταναστών(!) και ακολουθεί πολιτικές επεκτατισμού στο Αιγαίο και την Μεσόγειο”.
Δεν παραλείπει να προβεί (!) και σε συστάσεις προς την Αθήνα σχετικά΄ με την Αζερο-Αρμενική διένεξη και πολεμική αντιπαράθεση στο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο νότιο Καύκασο λέγοντας ότι “ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, πρέπει να διαχωρίσει ποια είναι η κατοχική δύναμη του Ναγκόρνο Καραμπάχ και των εφτά περιοχών γύρω από αυτό και ποια είναι τα θύματα. Πρέπει να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την παράνομη κατοχή από την Αρμενίας που συνεχίζεται για 28 χρόνια παρά τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ που την καλεί να αποχωρήσει από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν άμεσα και χωρίς όρους. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις πολιτικές και να διαβάσει καλά τις πραγματικότητες της περιοχής και του κόσμου”.
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα κάποιες από αυτές τις περιοχές έχουν καταληφθεί τα τελευταία 24ωρα -‘όπως το Φουζούλι-από τους Αζέρους μετά από σφοδρές μάχες με Αρμένιους αυτονομιστές.
Τέλος μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζουστίν Τριντό στον οποίο διαμαρτυρήθηκε γιατί ή Οτάβα -λόγω των επιχειρήσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ-διέκοψε την αποστολή ορισμένων ανταλλακτικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μη-επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης. Μάλιστα του υπενθύμισε (!) ότι “αυτό δεν είναι σωστό γιατί οι δύο χώρες είναι σύμμαχες στο ΝΑΤΟ!!”

Leave a Reply

  • (not be published)