«ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ !»

Posted on October 27, 2020, 10:57 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 4 secs

Ήταν η τρίτη και τελευταία φάση του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, που είχε ξεκινήσει στις 28 Οκτωβρίου 1940 με την ιταλική εισβολή στα ελληνοαλβανικά σύνορα (πρώτη φάση). Από τις 14 Νοεμβρίου ο ελληνικός στρατός είχε περάσει στην αντεπίθεση και στα τέλη του 1940 είχε καταλάβει σχεδόν όλη τη Βόρειο Ήπειρο (δεύτερη φάση).

Τότε ήταν ο αλαζόνας Μουσολίνι, που έθαψε τα όνειρα του στα βουνά της Ηπείρου, …

Στις 6:30 π.μ. της 9ης Μαρτίου 1941 οι Ιταλοί εξαπολύουν την «Εαρινή επίθεση». Δυόμιση ώρες κράτησε η προπαρασκευή του πυροβολικού και στο διάστημα αυτό έπεσαν επάνω στις ελληνικές θέσεις περίπου 100.000 βλήματα. Το μανιακό σφυροκόπημα  συγκεντρωνόταν στα υψώματα 717 και 731.

Τρεις ώρες αργότερα αρχίζουν οι καθαυτό επιχειρήσεις, με την προσβολή των ελληνικών θέσεων στη διάβαση της Κλεισούρας. Σε ένα μέτωπο μόλις πέντε χιλιομέτρων, οι Ιταλοί επιτέθηκαν με 7 μεραρχίες και 156 τηλεβόλα, ενώ είχαν στη διάθεση τους 400 αεροπλάνα.

Ιδιαίτερες στιγμές ηρωισμού, αλλά και φρίκης καταγράφηκαν στο ύψωμα 731, του όρους Τρεμπεσίνα, καθώς και στα γειτονικά υψώματα. Εκεί πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της I Μεραρχίας, που κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, με διοικητή τον Τχη Δημήτριο Κασλά.

«Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρι εσχάτων. Προμηνύεται λυσσώδης επίθεσις του εχθρού, η οποία οπωσδήποτε θα αποκρουσθή και θα συντριβή. Τότε μόνον θα διέλθη ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεων μας. Ουδείς θα κινηθή προς τα οπίσω. Πάντες θα αποθάνωσι επί των θέσεων των». Αυτή τη διαταγή δίνει στους άνδρες του, ο ηρωικός ταγματάρχης.

Το Ύψωμα 731 βρίσκεται περί τα 20 χλμ. βόρεια της Κλεισούρας, στην Αλβανία. Ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τις μάχες της περιόδου 6-11 Ιανουαρίου 1941 και κλειδί της όλης τοποθεσίας, στον κεντρικό τομέα του αλβανικού μετώπου. Οι συγκρούσεις κράτησαν 15 μέρες, δηλαδή από τις 9-24 Μαρτίου 1941 και θεωρείται μια από τις πιο κρίσιμες μάχες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, που έληξαν με επικράτηση των Ελλήνων.

Από τις 9 έως τις 19 Μαρτίου οι υπερασπιστές του  δέχθηκαν πάνω από 18 επιθέσεις. Η τρίτη μέρα βρίσκει το 5° Σύνταγμα Τρικάλων να έχει 586 άνδρες νεκρούς και τραυματίες, περίπου την μισή του δύναμη. Το βουνό, γεμάτο καστανιές, στην κυριολεξία ανασκάφηκε από τους βομβαρδισμούς και έγινε «κρανίου τόπος». Οι μαχητές του αναγκάστηκαν να καλύπτονται πίσω από πτώματα Ιταλών στρατιωτών.

Στο τέλος, με την κραυγή «ΑΕΡΑ» και εφ’ όπλου λόγχη, οι Έλληνες φαντάροι απώθησαν τους επιτιθέμενους Ιταλούς, γράφοντας σελίδες δόξας και μεγαλείου.

Ήταν τόσα πολλά τα πυρά των Ιταλών, που το ύψωμα μετά τις μάχες, μειώθηκε κατά 5 μέτρα και σήμερα αναφέρεται στους χάρτες σαν ύψωμα 726 και όχι 731, καθώς το υψόμετρο καθορίζει την ονομασία τους. Το ύψωμα 731, έγινε θρύλος και αναγράφεται στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.

Ο ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς, ο οποίος είχε πολεμήσει και στη Μικρά Ασία, επέστρεψε από το μέτωπο και λίγο αργότερα ανέλαβε τη διοίκηση του 52ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στο Λιανοκλάδι. Μετά την απελευθέρωση γνώρισε την εξορία και πέθανε τον Φεβρουάριο του 1966, με τον βαθμό του απλού στρατιώτη μιας και οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις δεν του αναγνώρισαν ούτε καν την εποποιΐα του 731, επειδή είχε πολεμήσει στο πλευρό των κομμουνιστών του ΕΛΑΣ.

Μερικές φορές, η μοίρα παίζει παράξενα παιχνίδια.

Ο λογοτέχνης και ακαδημαϊκός Άγγελος Τερζάκης, πολεμιστής του 1940, γράφει: «Εκείνοι που στέκονταν τώρα γαντζωμένοι εκεί, μέσα στη νύχτα δεν έμοιαζαν πια με στρατό, δεν έμοιαζαν με πλάσματα ανθρώπινα. Ήτανε κάτι σκέλεθρα, φαντάσματα μαυριδερά κι’ αγριεμένα, μάτι γυαλιστερό από τη πείνα, την αγωνία, τη πάλη με το Χάρο…».

… σήμερα είναι ο αλαζόνας Ερντογάν, που θα πνίξει τα οράματα του στο Αιγαίο !!!

Ούτε σπιθαμή λοιπόν, κυρίες και κύριοι, της Ελληνικής κυβέρνησης !

Αφύπνιση εθνική και ετοιμότητα πατριωτική νέοι και νέες της Ελλάδας!

                                                                 Του Απόστολου Τσιμογιάννη

Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι Υπτγός (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Leave a Reply

  • (not be published)