ΤΑ ΤΡΙΑ «Μ», ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Posted on October 31, 2020, 10:23 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 4 secs

Η «Μ», η επικεφαλής της ΜΙ6, στις ταινίες του Τζέημς Μπόντ, θα μπορούσε να είναι μία από τα υπόψη πρόσωπα, αλλά στη παρούσα φάση της ιστορίας η Μ. Βρετανία παίζει δευτερεύοντα ρόλο, σε σχέση με το ρόλο της στις συμφωνίες Λονδίνου/Ζυρίχης για το Κυπριακό.

Σε επικοινωνία του με το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε στο τέλος Αυγούστου, τη θέσπιση μιας περιφερειακής διάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων, ώστε να βρεθεί «κοινά αποδεκτή φόρμουλα που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων». Μία πρόταση που προωθεί ο εν λόγω αξιωματούχος, καθώς ευνοεί τα συμφέροντα ορισμένων χωρών της ΕΕ, στην προσπάθεια κατευνασμού της Τουρκίας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος αρμοστής της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής , φαίνεται επίσης να αντιμετωπίζει φιλικά τη Τουρκία.

Η τρόïκα ολοκληρώνεται με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αφού πήρε τα καθρεφτάκια στη τελευταία επίσκεψη της στον Ερντογάν, προσέχει μη της τύχει καμμία «στραβή» στα τελευταία της.

Η Τουρκία με τη πρόταση της για διάσκεψη, επιδιώκει τα παρακάτω :

·         Να μειώσει τη σημασία της Μεσογειακής διάσκεψης, υπό τον Μακρόν.

·         Να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι επιθυμεί ειρηνική διευθέτηση, προβλημάτων, βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων κανόνων. Βέβαια εάν ενδιαφερόταν πράγματι για μια συμφωνημένη και ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων, θα ξεκινούσε ακριβώς από εκεί και δεν θα επέλεγε τον δρόμο της επίδειξης ισχύος.

·         Να περιορίσει τη συζήτηση σε θέματα Αν. Μεσογείου, εξαιρώντας τα θέματα του Αιγαίου και να απομονώσει το συγκρότημα Μεγίστης, που θεωρεί ότι  ανήκει στην Αν. Μεσόγειο .

·         Να προβάλει σ’ ένα διεθνές φόρουμ, τα απαράδεκτα αιτήματα της, καθώς οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές συνομιλίες περιορίζονται στις θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ, ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΊΔΑ).

·         Να αναβαθμίσει τη σημασία της μη αναγνωρισμένης ΤΔΒΚ, εις βάρος της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ. Στην αρχική πρόταση απέκλειε τη συμμετοχή της Κύπρου, ενώ πρόσφατα, πονηρά σκεπτόμενος, μετά και τις νικηφόρες για τον ίδιο εκλογές, ζήτησε και τη συμμετοχή της κατεχόμενης Κύπρου ως ξεχωριστής οντότητας.

·         Να προωθήσει, ήδη μιλούν γι’ αυτό, σε διεθνές επίπεδο την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών.

·         Να καθίσει και εδώ σε ένα τραπέζι συζητήσεων, ώστε να φανεί ως μέρος της επίλυσης των προβλημάτων που ο ίδιος δημιούργησε, αποκομίζοντας διεθνή αναγνώριση και οφέλη, μπαίνοντας από τη πίσω πόρτα. Το EAST MED GAS FORUM, όπου συμμετέχουν οι Μεσογειακές χώρες που διαθέτουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων καθώς επίσης η Γαλλία και οι ΗΠΑ ως παρατηρητές, είναι το κατάλληλο για τέτοια ζητήματα και μάλιστα έχει αφεθεί ανοικτό το θέμα συμμετοχής και της Τουρκίας. Αλλά όχι της ΤΔΒΚ.

Όπως τόνισε ο καθηγητής κ. Άγγελος Συρίγος, Ελλάδα και Κύπρος δεν θα πρέπει να ενδώσουν σε μια τέτοια πρόταση της Ευρωπαϊκής/Γερμανικής προεδρίας χωρίς σαφώς προκαθορισμένο πλαίσιο συζητήσεων.

Ανατρέχοντας 65 χρόνια πριν, στη πολιτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας καταγράφεται η λανθασμένη απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στις συζητήσεις του Λονδίνου/ συμφωνία Ζυρίχης. Ήταν μια τριμερής διάσκεψη για θέματα Ανατολικής Μεσογείου, τι σύμπτωση, όπου εντέχνως οι Βρετανοί επέβαλλαν τη συμμετοχή και της Τουρκίας, για να υπερκεράσουν το Ελληνικό αίτημα για αυτοδιάθεση της Κύπρου. Την έβαλλαν από τη πίσω πόρτα, δίνοντας της ρόλο εγγυητή, εκεί που δεν είχε κανένα ρόλο. Η υποστήριξη των ΗΠΑ, με το επιχείρημα της αποφυγής ρήγματος στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ήταν αποφασιστικής σημασίας.

Ας σημειώσουμε επίσης ότι πρόεδρος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ανέλαβε το Σεπτέμβριο ο Τούρκος πρέσβης Βολκάν Μπόζκιρ που θα παραμείνει σ΄ αυτή τη θέση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι συνθήκες και τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια, η τακτική όμως παραμένει ακριβώς η ίδια. Αντί της Μ. Βρετανίας , σήμερα πρωταρχικό ρόλο παίζει η επίσης σύμμαχος και εταίρος Γερμανία.

«Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, παρά μόνο αν κάνεις τα ίδια λάθη.» (Συμπέρασμα του αρθρογράφου)

Του Απόστολου Τσιμογιάννη

Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι ανώτατος αξκός (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος

Leave a Reply

  • (not be published)