ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ; ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ;

Posted on November 11, 2020, 1:23 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 7 secs

Ο Μπόμπι Γκός, είχε αναφέρει σε άρθρο του στο BLOOMBERG, ότι ο Μπάïντεν έχει πολλές αόριστες και απερίσκεπτες ιδέες για τη Μέση Ανατολή, αλλά καμία δεν είναι χειρότερη από την πρόταση του το 2006 για μια διάσπαση του Ιράκ επί τη βάσει θρησκευτικών και εθνολογικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με ανάλυση που παρουσίασε το Ισραηλινό Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS), υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τη στάση Μπάïντεν προς Αίγυπτο και Ιράν, γεγονός που επηρεάζει πολύ τα θέματα ασφαλείας του Ισραήλ και ενδεχομένως τις τριμερείς συμφωνίες που στηρίζουν το πυλώνα ασφαλείας Μ. Ανατολή-Βαλκάνια-Αν. Ευρώπη, αλλά και τα σχέδια του EAST MED.

Το Κάïρο  ανησυχεί, καθώς ο Μπάïντεν έχει δηλώσει ότι δεν θα αγνοήσει την αιγυπτιακή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο Κάιρο περιγράφεται ως κάποιος που μπορεί να διορίσει ανθρώπους που  συμπαθούν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, σε βασικές θέσεις της διοίκησής του και είναι πιθανό να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, οι ηγέτες των δύο χωρών απολάμβαναν καλές σχέσεις και η στρατιωτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ τους αναβαθμίστηκε. Ο Μπάïντεν απεικονίζεται ως κάποιος που θα συνεχίσει την πολιτική του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και θα είναι για άλλη μια φορά σε θέση να επιδιώξει συμφιλίωση με τους ριζοσπαστικούς ισλαμιστές και Ιρανικούς άξονες, σε αντίθεση με την ισχύουσα πραγματιστική πολιτική.

Σ’ ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Foreign Policy τον Ιανουάριο του 2020 που παρουσίαζε το πολιτικό του δόγμα,  ο Μπάïντεν δήλωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με καθεστώτα που δεν σέβονται τους δυτικούς κανόνες. Πρόσφατα άρθρα που γράφτηκαν στο Ινστιτούτο Brookings υποστήριξαν ότι οι σχέσεις με την Αίγυπτο δεν εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα και ότι η συμπεριφορά του καθεστώτος Σίσι, αυξάνει την αστάθεια στην Αίγυπτο και στην περιοχή.

Ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να παγώσει τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου είναι μια πιθανή αλλαγή στην αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράν και επάνοδο στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εάν αυτό επανέλθει στην εκπλήρωση των όρων του. Η Αίγυπτος θεωρεί το Ιράν ως απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και τάξη και φοβάται ένα σενάριο του Ιράν να συμμαχεί με μέλη του ισλαμικού άξονα – Τουρκία, Κατάρ και Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η Αίγυπτος πιθανότατα θα προσεγγίσει μια κυβέρνηση Μπάïντεν σε τέσσερις άξονες :

Μαζί με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα προσπαθήσουν να πείσουν την Ουάσιγκτον να μην επιστρέψει σε αυτά που θεωρούν τα προηγούμενα λάθη της κυβέρνησης Ομπάμα, δηλαδή την ενίσχυση του πολιτικού ισλάμ.

Θα τονίσει την εικόνα της ως πλεονέκτημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή η Αίγυπτος συμβάλλει στα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή σε μια σειρά θεμάτων (διατήρηση της ειρήνης,  περιφερειακή σταθερότητα,  πόλεμος κατά της τρομοκρατίας).

Η Αίγυπτος μπορεί να απειλήσει στενότερες σχέσεις με ανταγωνιστικές παγκόσμιες δυνάμεις, με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να καταστήσει σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να την θεωρούν ως δεδομένη.

Τέλος λαμβάνει  μέτρα για τη μείωση της πίεσης των ΗΠΑ σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων συμβιβαστικών χειρονομιών προς την Ουάσιγκτον, προωθώντας τη θρησκευτική ανοχή και τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Εικόνα 1 Συμφωνια Ειρήνης Καμπ Ντειβιντ 1978

Η αναταραχή στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να οδηγήσει την Αίγυπτο να ζητήσει τη βοήθεια του Ισραήλ όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, όταν το Ισραήλ και το ισραηλινό λόμπι στην Ουάσιγκτον εργάστηκαν για λογαριασμό του Καΐρου.

Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση του Ισραήλ θα επιδεινωθεί σε περίπτωση σοβαρού ρήγματος μεταξύ της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για τη συνέχιση των μακροχρόνιων στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Ουάσιγκτον. Το Ισραήλ μπορεί επίσης να βοηθήσει να πειστεί η Ουάσιγκτον να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες της για προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο δεν ενισχύουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

                                                                  Του Απόστολου Τσιμογιάννη

Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι Υποστράτηγος (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Leave a Reply

  • (not be published)