Ελληνικό ενδιαφέρον(;) για τα  F35…Λόγια….σκέψεις…δύσκολα…

Γράφει  Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος 
 
Δειθνολόγος -Γεωστρατηγικός Αναλυτής 
 
 
Η Ελλάδα εξέφρασε μέσω αποστολής LOR  το ενδιαφέρον της για την αγορά αεροσκαφών 5ης γενιάς F35  από τις ΗΠΑ. Στα όσα  είδαν το φως της δημοσιότητας αρχικά έγινε λόγος   για 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη F35 της USAF ,ενώ  αργότερα για προμήθεια  18-24 F35.
 
Η συγκεκριμένη κίνηση που ασφαλώς απαιτεί τεράστια οικονομικά ποσά για την αγορά ενός τέτοιου αεροσκάφους  γίνεται αφού πρώτα από όλα έχει  συμφωνηθεί  ο εκσυγχρονισμός σε VIBΕR  84 αεροσκαφών  F-16 (που αργεί και προβληματίζει…) ενώ προ δύο μηνών , βάσει των όσων ανέφερε  ο  ίδιος ο πρωθυπουργός η χώρα μας θα ενισχύσει τον αεροπορικό μας στόλο με 18 Γαλλικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς RΑFΑLE , τα 6 εκ των οπαίων θα  είναι  μεταχειρισμένα).
 
Η κίνηση από πλευράς της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών -αν και υπήρχαν αναφορές στο πρόσφατο παρελθόν  σε διάφορα ΜΜΕ –αναμενόντανε ,αλλά αυτό που αιφνιδίασε  και είναι άγνωστο πως θα  εκληφθεί από τους Αμερικανούς είναι  η απαίτηση για “άμεση απάντηση” στο Ελληνικό αίτημα. 
 
Αυτό συμβαίνει σε μία χρονική περίοδο που έχουν προχωρήσει οι επαφές των Αμερικανών με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα(σε γνώση του Ισραήλ) για την απόκτηση τέτοιων αεροσκαφών από το Αμπού Ντάμπι, ενώ  έχει ανασταλεί η Τουρκική παρουσία στο γνωστό κονσόρτσιουμ συμπαραγωγής του κορυφαίου αεροσκάφους λόγω της αγοράς  ως και  των δοκιμών του Ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S 400  από την Άγκυρα. 
 
Η συγκεκριμένη εξέλιξη-πέραν των οικονομικών μεγεθών της όποιας δυνητικής προμήθειας-επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, τις μελλοντικές θέσεις και επιλογές της Αμερικανικής Αεροπορίας, την όποια πιθανότητα επιστροφής της Άγκυρας στην γραμμή της πολυεθνικής συμπαραγωγής των F35(δεν μπορεί να αποκλειστεί)  ως  και πολλών άλλων παραμέτρων.
 
Ο δρόμος για την απόκτηση τέτοιας δυναμικής και βαρύτητας αεροσκάφους ‘δεν είναι Εδέμ”, αλλά έστω και 12 τέτοια αεροσκάφη  να ενταχθούν σε κάποια φάση στον αεροπορικό μας στόλο ενισχύουν πολύ το κύρος της χώρας μας, ,ενώ η πρόσκτησή του  σε εύλογο χρονικό διάστημα καθιστά την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επικυρίαρχο στην ευρύτερη περιοχή ,προφανώς σε συνεργασία με την Ιταλία και το Ισραήλ που ήδη διαθέτουν τέτοια αεροσκάφη στις αεροπορικές βάσεις της Αμεντόλα και Τελ Νοφ και τα οποία έχουν συμμετάσχει σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ αλλά και σε αποστολές εναντίον Ιρανικών-Συριακών στόχων στην Συρία και στο Λίβανο.
 
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δούμε την σχετική Αμερικανική ανταπόκριση ,αλλά πολλά θα πρέπει να εξεταστούν σε βάθος και ειδικά πρέπει να απαντηθεί το κρίσιμο και βασικό ερώτημα το τι είδους αεροπορία θέλουμε και χρειαζόμαστε για τις επόμενες δεκαετίες.. Γιατί μία τέτοια αγορά δεν είναι απλή και δεν φθάνει μόνο το αεροσκάφος. Χρειάζονται ειδικά ,πολλά ,εξελιγμένα και πολύ προωθημένης τεχνολογίας όπλα που κοστίζουν πολύ σε δις δολ. Και ασφαλώς ένα τέτοιο αεροσκάφος είναι για πολύ πιο στρατηγικούς ρόλους για την χώρα μας και δεν είναι βέβαιο ,αν θα επικεντρωθούμε και ανάλογα κινηθούμε…

Leave a Reply

  • (not be published)