ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ.
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
 
Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
 
Η Άγκυρα στέλνει εκστρατευτική στρατιωτική δύναμη στο Αζερμπαϊτζάν ως και σε μέρος του Ναγκόρνο   Καραμπάχ   για την επίβλεψη της συμφωνίας της 10ης Νοεμβρίου ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία και Ρωσία , καθώς και για τη συγκρότηση  του μεικτού κέντρου με την Μόσχα για τον συνολικό συντονισμό των στρατιωτικών κινήσεων  και την εφαρμογή διαφόρων μέτρων αποκλιμάκωσης στον επίμαχο θύλακα. Ή Ρωσία έχει ήδη τονίσει ότι συνολικά θα στείλει 1960 άνδρες ως ειρηνευτική δύναμη ,μαζί με επαρκή αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων ως  και αριθμό οχημάτων υποστήριξης που θα αναπτυχθούν σε 4 συνοριακές περιοχές, από τις οποίες αποσύρονται οι Αρμένιοι ,και σε ορισμένες από αυτές  θα  επιστρέψουν οι Αζέροι ,που είχαν εκδιωχθεί στις Αρμενικές  στρατιωτικές επιχειρήσεις της περιόδου 1992-1994 στον μετά-Σοβιετικό χώρο.
 
Χθες ο Πρόεδρος Ερντογάν έστειλε στην εθνοσυνέλευση την σχετική προεδρική πρόταση (όπως έχει  κάνει κατά καιρούς με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε Συρία-Λιβύη-Σομαλία-Κατάρ και Ιράκ),η οποία  είναι πλέον μία πολύ τυπική υπόθεση και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα  από όλα τα πολιτικά κόμματα(πλην του HDP των Κούρδων).
 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα στο υπουργείο άμυνας του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται  ο διευθυντής του κλάδου επιχειρήσεων των Τουρκικών χερσαίων δυνάμεων  υποστράτηγος Βαχτιγιάρ Ερσάι ,επικεφαλής 11 αξιωματικών του στρατού και της αεροπορίας στρατού(ελικοπτέρων) ,που ρυθμίζουν τις επιμέρους λεπτομέρειες  των όσων συμφωνηθήκαν την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών  Τουρκίας κι Ρωσίας στην Άγκυρα , αλλά και στην εκτενή τηλεφωνική συνομιλία που είχε το Σάββατο το μεσημέρι ο Χουλουσί Ακάρ με τον Αζέρο ομόλογό του Χασάνωφ. Η πρόταση Ερντογάν στηρίζεται στο άρθρο 92 του Τουρκικού συντάγματος και αφορά την αποστολή  μάχιμης δύναμης εκτός Τουρκικής εδαφικής επικράτειας για λόγους εθνικούς, συμμαχικούς(πχ ΝΑΤΟ) ως και ειρηνευτικούς (δηλαδή απόφασης του ΣΑ/ΟΗΕ)
 
Όπως έχει αποκαλύψει ο “ΕΤ”  με σειρά άρθρων του πέραν των ανωτέρω κρατών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ  βρίσκονται Τουρκικές μονάδες σε Αφγανιστάν(Καμπούλ) και Κόσοβο(Πρίζρεν)  και Αλβανία ,ενώ σε εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΣΑ/ΟΗΕ  του 2006 στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας ανήκει στην πολυεθνική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στο Λίβανο. Επίσης βάσει διμερών συμφωνιών Τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται στις Γαλλόφωνες χώρες Μάλι (Μπαμάκο)  και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Μπανγκουί) στην Δυτική Αφρική.
 
Λεπτομέρειες για τον αριθμό των Τούρκων που θα είναι σε Αζερικό έδαφος για τουλάχιστον ένα χρόνο (και υπό ετήσια ανανέωση) δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά πληροφορίες μου φέρουν ένα μέρος της δύναμης να εδρεύει στον Αζερικό θύλακα του Ναχιτσεβάν , που εδαφικά συνορεύει με Τουρκικό έδαφος .Η δύναμη που θα αναπτυχθεί στο Αζερμπαϊτζάν θα απαρτίζεται κυρίως από στελέχη της 3ης στρατιάς της Ερζικόν. Από τέτοιου είδους αποστολές η Άγκυρα έχει εμπειρίες από ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη, από την Καμπούλ /ISAF-RESOLUTE SUPPORT  και την δυτική Λιβύη.
 
Οι ίδιες πηγές μου ανέφεραν ότι για την ανάπτυξη Τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο νότιο Καύκασο ενημερώθηκαν  το ΝΑΤΟ/SHAPE   καθώς και το Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων της Συμμαχίας που εδρεύει στη Σμύρνη.
 
Σε μία άλλη εξέλιξη παραιτήθηκε  χθες ο επί δύο κα πλέον χρόνια υπουργός εξωτερικών της Αρμενίας Ζοχράμπ  Μνατσακανιάν ,γιατί θεώρησε την τριμερή συμφωνία ως δείγμα υποχώρησης και ταπείνωσης του Γερεβάν ,ενώ ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν (μέχρι χθες) τόνιζε ότι δεν θα παραιτηθεί , παρά  την σφοδρή κριτική που δέχεται για ταπείνωση της Αρμενίας από 17 πολιτικά κόμματα της χώρας.
 
Σε μία προσπάθεια αναζήτησης οικονομικής και εξοπλιστικής  υποστήριξης ο πρόεδρος της Αρμενίας Σαρκεσιάν επισκέπτεται το Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , όπου έχε επαφές με την ηγεσία της χώρας και μεταξύ των θεμάτων των συζητήσεων με τον διάδοχο του θρόνου πρίγκηπα Αλ Σαγιέντ  είναι η διευρυμένη Τουρκική παρουσία στο νότιο Καύκασο.

Leave a Reply

  • (not be published)