Ατελεύτητες προκλήσεις των Τούρκων  για Κυπριακό και ανατολική Μεσόγειο
 
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής 
 
 
Nέο  κρεσέντο ακραίων και  απύθμενα προκλητικών δηλώσεων εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου είχαμε  χθες από τον υπουργό άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ  στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης  ως και  από τον σύμμαχο του Ερντογάν και αρχηγό του  Κόμματος  Εθνικιστικής Δράσης MHP   Ντεβλέτ Μπαχτσελί  , με έμφαση στο Κυπριακό και στις Τουρκικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Συγκεκριμένα ο Ακάρ επέμενε στις γνωστές και έκνομες αξιώσεις και ισχυρισμούς της Άγκυρας για την ανατολική Μεσόγειο , μην δίνοντας καμία απολύτως σημασία σε διάφορα ψηφίσματα του ΣΑ/ΟΗΕ  και στο ισχύον δίκαιο της Θάλασσας. Για πολλοστή φορά υπογράμμισε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να αμφισβητεί τις Ελληνικές θέσεις, και τα ερευνητικά πλοία ως και τα πλωτά γεωτρύπανα της Άγκυρας θα ενεργούν κανονικά στην ευρύτερη περιοχή για πολύ χρόνο.

Χαρακτηριστικά είπε ότι οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες  να προστατεύουν τα δεδομένα συμφέροντα του Τουρκικού έθνους σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Όπως ήταν αναμενόμενo μετά την επίσκεψη Ερντογάν  στα Βαρώσια/Αμμόχωστο αναφέρθηκε στo  Κυπριακ;o, και επέκρινε την Αθήνα κaι τη Λευκωσία για αδιαλλαξία, τονίζοντας ότι η θέση της Άγκυρας είναι υπέρ δύο ξεχωριστών κρατών και δεν αποδέχεται την λύση της διζωνικής–δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Αφού ευχήθηκε μακροημέρευση στους Τουρκοκυπρίους ,τόνισε ότι η Κύπρος είναι ‘μέιζον ζήτημα” για την Τουρκία  και ως εγγυήτρια δύναμη  θα βρισκόμαστε πάντοτε εκεί. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα συνεχώς  θα  υποστηρίζει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ τετελεσμένα.
Από την πλευρά του ο σκληροπυρηνικός ηγέτης   και κυβερνητικός εταίρος του AKP  του Ερντογάν  Ντεβλέτ  Μπαχτσελί , έκανε για πολλοστή φορά λόγο για δύο κράτη  στη μεγαλόνησο με βάση την ισότητα και την κυριαρχία , και προκλητικά επαναλάμβανε ότι “η Κύπρος είναι Τουρκική “.Σε  όσους διαφώνησαν με την πρόσφατη κοινή επίσκεψή τους στα Βαρώσια,  με  εμπρηστική γλώσσα είπε ότι «Μία Κύπρος χωρίς Τούρκους είναι άγονο χώμα, γκρεμισμένο κτίριο και φλέβα χωρίς αίμα. Η μαγιά στην περιοχή της Κύπρου είναι ο Τουρκισμός. η Κύπρος πού έφτασε έως σήμερα αγκαλιάζοντας στην 37 ετών ιστορία της αντιστέκεται σε μυριάδες δυσκολίες. Το Τουρκικό Έθνος το οποίο από αμνημονεύτων χρόνων ζει ελεύθερο, έχει ορκιστεί ακόμη και με αίμα να προστατεύσει αιώνια αυτήν την τιμή. Η Κύπρος είναι Τούρκικη, είναι Τουρκική πατρίδα. Εύχομαι μακροζωία στους Τούρκους στρατιώτες που εξήλθαν από τη γραμμή πυρός στα χρόνια του αγώνα και έφτασαν ως σήμερα»
Φυσικά ο επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων και διάδοχος του  ιστορικού και γνωστού αρχηγού τους  Αλπαρσλάν Τουρκές  συνεχάρη το νέο “πρόεδρο” των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ  για την εκλογική του νίκη ,καθώς και για την ξεκάθαρη κίνησή του να προχωρήσει στο άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής στα Βαρώσια/Αμμόχωστο.
Σχετικά με το πικνίκ στα Βαρώσια είπε  με εκρηκτική γλώσσα “σιγά να μην παίρναμε άδεια από τους Έλληνες και τον Μπορέλ!!!” Καταλήγοντας στην ομιλία  προς τους βουλευτές του τόνισε  μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος είναι  εθνικό θέμα, θα παραμείνει Τουρκική,  και ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί ο Τουρκοκυπριακός λαός. Τώρα έχει σοβαρή και δυναμική ηγεσία και όχι εκείνο τον Ακιντζί που αγαπούσε τους Ελληνοκύπριους και τους παραχωρούσε εδάφη!! 
 Οι προκλήσεις έφθασαν σε απίστευτο σημείο  αφού μεταξύ των άλλων  ο καταζητούμενος από την INTERPOL  , δολοφόνος του εθνομάρτυρα Σολωμό Σολωμού το 1996 στην ακριτική Δερύνεια (στα  ελεύθερα μέρη της επαρχίας Αμμοχώστου ) ο  διαβόητος Κενάν Ακίν φωτογραφήθηκε στην φιέστα στα Βαρώσια  την περασμένη Κυριακή μαζί με τον Ερντογάν και το νέο κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ .Ενώ το τερμάτισε λέγοντας ότι “την συγκεκριμένη ενέργεια-την οποία σημειωτέο έχει ομολογήσει- χωρίς δεύτερη σκέψη θα την ξαναέκανε!!’/φωτο
Γαλλό-Γερμανική κοινή θέση  για διάφορα ζητήματα και την Τουρκία.
Σε καινό άρθρο τους σε τρεις κορυφαίες εφημερίδες την Αμερικανική “WASHINGTON POST” , τη Γαλλική LE MΟNDE  και τη Γερμανική DIE ZΕIT , οι υπεξ Γαλλίας και Γερμανίας παρεμβαίνουν επισημαίνοντας διάφορα  κρίσιμα ζητήματα για την Διατλαντική ατζέντα που θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος από την νέα Αμερικανική κυβέρνηση  Τζο Μπάιντεν- Καμάλα Χάρις.
Μεταξύ άλλων  γίνεται αναφορά  και στον αποσταθεροποιητικό   ρόλο της Τουρκίας στο παγκόσμιο σύστημα. Ειδικότερα τονίζεται Θα χρειαστεί επίσης να καθορίσουμε μια κοινή γραμμή ενάντια στις συμπεριφορές της Τουρκίας, οι οποίες προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο”. 
 
Οι δύο υπουργοί επισημαίνουν  τα τρέχοντα “καυτά “ζητήματα , όπως ο εξτρεμισμός, ο ριζοσπαστισμός, η τρομοκρατία, η κλιματική σταθερότητα, η κυβερνοασφάλεια, ο ρόλος της Κίνας, οι σχέσεις με την Ρωσία κα. Υπογραμμίζουν ότι απαιτείται μετά από τέσσερα χρόνια απορρύθμισης (προφανώς λόγω  της εκκεντρικής προεδρίας Τραμπ) ένας Ευρωατλαντικός συντονισμός  με ξεκάθαρες λύσεις, πολυμέρεια σχέσεων ως και εκπόνηση μίας νέας Διατλαντικής Συμφωνίας , βασιζόμενη στις κοινές αξίες της Ευρωατλαντικής κοινότητας.

Leave a Reply

  • (not be published)