Μηνύματα προς την Άγκυρα από την Γερμανία για συμπεριφορά της./Ανησυχία για τυχόν αναγνωρίσεις κατεχομένων 
 
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Διεθνολόγος– Γεωστρατηγικός Αναλυτής 

Πλησιάζοντας προς τις ημέρες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης)  το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου , πέραν της ΕΕ και η Γερμανική προεδρία δια στόματος του υπεξ  Χείκο Μάας στέλνει μήνυμα προς Άγκυρα ότι ο χρόνος τελειώνει και ένα από τα πολύ πιθανά επόμενα βήματα θα είναι  η επιβολή διαφόρων κυρώσεων στην Τουρκία. Ειδικότερα ο Μάας επικρίνει την Άγκυρα για την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν και του ακροδεξιού συμμάχου του Μπαχτσελί στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και  πιο συγκεκριμένα  στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων /Αμμοχώστου ,  ενέργεια που αποτελεί και παραβίαση διαχρονικών και ομόφωνων αποφάσεων του ΣΑ/ΟΗΕ.

 
 
Μέχρι στιγμής -σύμφωνα με παράγοντες της ΕΕ – ο Τούρκος πρόεδρος και οι σημαντικότεροι των υπουργών του , δεν δείχνουν τάσεις αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, και στην Κυπριακή ΑΟΖ  όπου παραμένουν στα πλαίσια ερευνητικών δραστηριοτήτων  τα υδρογραφικά/σεισμογραφικά σκάφη “Ορούτς Ρέις” και “Μπαρμπαρός Χαρεντίν Πασά”. Την ίδια στιγμή -όπως αποκάλυψαμε προχθές-οι Τούρκοι έχουν ήδη σχεδιάσει και πρόκειται να προχωρήσουν σε  μία νέα σειρά εντάσεων , ενώ σημειώνεται ότι για το δεύτερο ερευνητικό σκάφος ,έχει εκδοθεί από την Αττάλεια NAVTEX  μέχρι μέσα Φεβρουαρίου 2021 , για έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα στα θαλασσοτεμάχια 6 και 7 , στα νοτιοδυτικά της επαρχίας Πάφου..
 
Αν και δεν είναι δυνατό να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα από πολλά κράτη της ΕΕ προφανώς για εθνικό-οικονομικούς λόγους, εν τούτοις η Ολλανδία μέσω της Βουλής  στην Χάγη (προς το παρόν )αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα μορατόριουμ αναφορικά με τους  εξοπλισμούς της Τουρκίας .
 
Ανησυχία για τυχόν αναγνώριση κατεχομένων Κύπρου 
Σύμφωνα με πληροφορίες από Λιβυκές και άλλες πηγές σε Μουσουλμανικές χώρες, η νόμιμη κυβέρνηση Φαγιέτ αλ Σαράτζ στην Τρίπολη -προφανώς υπό την πίεση της Άγκυρας, και ειδικά των Ερντογάν και Ακάρ-προσανατολίζεται μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε αναγνώριση των κατεχομένων της Κύπρου , ως και να συνάψει μαζί με τη λεγόμενη ΤΔΒΚ  διπλωματικές σχέσεις. Μετά την ευθεία τοποθέτηση του Ερντογάν  ως και του νέου κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ , για δύο κράτη στην Κύπρο , υπάρχουν πληροφορίες που φέρουν τον πρωθυπουργό  Σάρατζ με τη συνοδεία των υπουργών εξωτερικών και άμυνας Σαιγιάχ και Μανσούρ να σχεδιάζουν επίσκεψη στα κατεχόμενα. Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε προ ημερών με τον Μανσούρ, ο Χουλουσί Ακάρ στη διάρκεια της επίσκεψης του Λίβυου επισήμου στην Άγκυρα. Προφανώς μία τέτοια κίνηση -δεν αποκλείεται αν πραγματοποιηθεί -να προκαλέσει επιμέρους προβλήματα στην πρόσφατη υπογραφείσα συμφωνία για επίλυση των προβλημάτων στη Λιβύη, μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
 
Παράλληλα στη Λευκωσία υπάρχει ανησυχία μέσα στους  αμέσως προσεχείς μήνες να υπάρξει αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν , το Πακιστάν και τη Σομαλία ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον(πρώτο τετράμηνο 2021) και από 3-4 Μουσουλμανικά Αφρικανικά κράτη.
 
Στην πρόσφατη συνάντησή τους στα Βαρώσια οι Ερντογάν και Τατάρ συζήτησαν τις προσεχείς κινήσεις τους, ενώ πληροφορίες μου φέρουν τον Τατάρ να πραγματοποιεί  προσεχώς επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζαν ,μία χώρα συμμαχική και πολύ στενά συνδεδεμένη με την ΤουρκίαΆλλωστε ο Αζέρος πρόεδρος οφείλει πολλά στον Τούρκο ομόλογό του για την έμπρακτη πολιτικό- στρατιωτική υποστήριξη που του παρείχε στον πόλεμο των έξι εβδομάδων κατά των Αρμένιων στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην Υπερκαυκασία.
 
Επίσημα το υπουργείο άμυνας στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι λόγω της εμπλοκής τους στην Γκιουλενική απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, αποτάχθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις 5587 στελέχη τους (στους τρεις  κλάδους και στην στρατοχωροφυλακή), ενώ 1512 απόστρατοι είχαν συμμετοχή σε ανατρεπτικές ενέργειες και τους στέρησαν τους βαθμούς που είχαν.
 
Χθες πραγματοποιήθηκε υψηλόβαθμη τηλεδιάσκεψη για τα θέματα της Λιβύης στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι υπουργοί και αναλυτές από την Λιβύη, την Τουρκία, την Ιταλία, την ΕΕ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Συζητήθηκαν πολλά επιμέρους θέματα ,ενώ  Ακάρ αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση του Λιβυκού στρατού. Την τηλε-εκδήλωση διοργάνωσε κορυφαία δεξαμενή εγκεφάλων της Τουρκίας, ενώ ο Λίβυος υπουργός άμυνας υπεστήριξε ότι η επί 14μήνες πολιορκία της Τρίπολης από τις δυνάμεις του πολέμαρχου Χαφτάρ στοίχισε εκατ δολ στην χώρα του  και έστειλε πίσω την Λιβύη για περίπου δέκα χρόνια.
 
Άσκηση Κύπρου-Ισραήλ 
 
Ολοκληρώθηκε χθες  η κυπρο-ισραηλίτικη στρατιωτική άσκηση «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΟΝ 2020»
Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στις τακτικές και τις διαδικασίες ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων, η επαύξηση της μαχητικής του ικανότητας κατά τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων αεράμυνας, καθώς και η απόκτηση εμπειρίας από τη συνεργασία με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Η άσκηση είναι διακλαδικής φύσης μέσα στο FIR  Λευκωσίας
Το σενάριο περιλάμβανε πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, ασκήσεις εναέριας μάχης, καθώς και προσβολές συγκεκριμένων στόχων σε χαμηλό και μεγάλο ύψος οι οποίοι προστατεύονταν από δυνάμεις Αεράμυνας που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης.
Την ίδια στιγμή Τουρκικά drones  πραγματοποιούσαν χαρτογράφηση της Αμμοχώστου.

Leave a Reply

  • (not be published)