erdoganΝέο μπαράζ αναθεωρητισμού από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογκάν που αποτελεί συνέχεια των προ ημερών  εμπρηστικών δηλώσεών του  περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λοζάννης .Η ρεβιζιονιστική πολιτική Ερντογκάν είχε σήμερα εκρηκτική  και μεγαλοιδεατική συνέχεια αφού υποστήριξε ότι η Άγκυρα έχει λόγο από τα Κεντρικά Βαλκάνια και την μέχρι το Ξινιάνγκ της Κίνας και την Δυτική Σιβηρία!!!

Οι θέσεις Ερντογκάν θα πρέπει να τις δούμε στο φώς πολύ σημαντικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην πολύπαθη Μεσοποταμία(και όχι μόνο)  με «αιχμή» τις κινήσεις όλων των διεθνών και περιφερειακών παραγόντων σε Ιράκ και Συρία και την μετά από 100 χρόνια ουσιαστικά στην πράξη εξάλειψη  της Γαλλο-Βρετανικής συμφωνίας για τα σύνορα στην Μ Ανατολή. Επίσης θα πρέπει να τις δούμε στο φως της νέας ψυχροπολεμικής πραγματικότητας  που διαμορφώνεται στις σχέσεις κυρίως των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ με την Ρωσία, της έντονα επεμβατικής πολιτικής της Μόσχας στο Συριακό, αλλά και των εξελίξεων σε Β.Αφρική-Υεμένη και πιθανή αντιπαράθεση των ΗΠΑ με το Ιράν.

Κατά την γνώμη μου  θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα παρακάτω για να αναλυθούν περαιτέρω οι απόψεις Ερντογκάν.

Α)Οι προκλητικές και ρεβιζιονιστικές δηλώσεις του ,γίνονται ουσιαστικά την ίδια ημέρα που οι Ιρακινές και Κουρδικές δυνάμεις με Αμερικανική αεροπορική υποστήριξη αρχίζουν μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης Συμμαχικής επιχείρησης INHERENT RESOLVE  την δύσκολη προσπάθεια  για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το ISIS(που την κατέλαβε πριν περίπου 27 μήνες προκαλώντας χάος στον στρατό της Βαγδάτης, και η επιχείρηση λόγω αστικού περιβάλλοντος θεωρείται από τις αρκετά δύσκολες ). Η Μοσούλη ήταν και είναι πάντοτε στο μυαλό του Τούρκου Προέδρου(αναθεωρητικά), που εμφανίζεται ακόμα πιο επιθετικός μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Γίνονται οι δηλώσεις του  ακριβώς την ίδια ημέρα που ο ίδιος , ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και άλλοι υπουργοί  του κόμματος ΑΚP υποστηρίζουν ότι οι 3000 Σουνίτες αντάρτες που έχουνε εκπαιδευτεί στην Μπασίκα της Μοσούλης -από την εκεί βρισκόμενη παράνομα Τουρκική στρατιωτική δύναμη- θα πρέπει να έχουνε λόγο και συμμετοχή στην ανακατάληψη της πόλης. Την θέση της Άγκυρας δεν συμμερίζονται οι Ιρακινοί, οι Κούρδοι, οι Χριστιανοί της επαρχίας Νινευή  και ο Αμερικανικός παράγοντας που λογικά θα πρέπει να εκφράστηκε στην χθεσινή συνάντηση του Αρχηγού των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Τζο Ντάνφορντ με τον Τούρκο ομόλογο του στρατηγό Χουλουσί Ακάρ στην  δίωρη συνάντηση τους στην πρεσβεία της Τουρκίας  στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

Β) Πέραν της Μοσούλης αντάρτες του FSA  που υποστηρίζονται από την Άγκυρα κατέλαβαν  χθες αμαχητί την πόλη ΝΤΑΠΙΚ στην Β.Συρία από τους Ισλαμιστές. Επειδή η συγκεκριμένη πόλη θεωρείται  από τους τζιχαντιστές ως πόλη της «τελικής μάχης» κατά των απίστων , ο Ερντογκάν για δικό του όφελος την εκλαμβάνει διαφορετικά και επιθυμεί να την εντάξει στα μεγαλεπήβολα σχέδια του, που έχουνε στην Τουρκία και συμβολική σημασία τέτοιου είδους ενέργειες . Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι  συμμαχικές επιχειρήσεις σε Μοσούλη ως και προσεχώς κατά της πρωτεύουσας του Ισλαμικού κράτους της Αλ Ράκα  στην Βόρεια Συρία έχουνε  για την Άγκυρα θρησκευτική αλλά και εθνικιστική διάσταση(αναθεωρητική των συμφωνηθέντων με την λήξη του Α’ παγκοσμίου πολέμου και το τέλος του τότε  Οθωμανικού Χαλιφάτου).

Γ) Με τις νέες γεωγραφικές  και επεκτατικές  λεκτικές ακρότητες και σχέδια   ο Ερντογκάν επιδιώκει να εμφανιστεί ότι έχει λόγο στην Υπερκαυκασία, στην Β.Αφρική , στα Βαλκάνια , στην Μαύρη Θάλασσα , στην Μ. Ανατολή αλλά και σε βάρος της χώρας μας ., τις οποίες πρέπει να προσέξουμε γιατί φαίνεται ότι έχει σχέδιο, και από πλευράς μας θα πρέπει να εκλαμβάνονται  και αναλύονται πολυδιάστατα και όχι απλά με ρηματικές αντιδράσεις και κείμενα διαμαρτυρίας(στηριζόμενοι αποκλειστικά στο διεθνές δίκαιο). Καλό θα ήταν να διερευνήσουμε τις θέσεις όλων των διεθνών παραγόντων(ΗΠΑ-Ρωσία-ΕΕ-ΝΑΤΟ κα) επί της  συνολικής ρεβιζιονιστικής τακτικής του Τούρκου προέδρου και πως την αξιολογούν.

Ανεξάρτητα των ανωτέρω, βαίνουμε ταχύτατα σε πολύ δυναμικές και επικίνδυνες εξελίξεις σε Ευρώπη-Ασία-Μ.Ανατολή  που θα έχουνε  δραματικές επιπτώσεις σε όλα τα κράτη της περιοχής μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

 

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος

Διεθνολόγος-Στρατηγικός Αναλυτής-Ειδικός στα θέματα παγκόσμιας ασφάλειας.

Leave a Reply

  • (not be published)