Ως γνωστόν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία για να σωθούν, είδαν σε πρώτο βαθμό την Ελληνική επιτροπή ασύλου να απορρίπτει το αίτημα τους και πλέον έχουν συλληφθεί και κρατούνται καθόσον η Τουρκία αιτήθηκε επίσημα την έκδοση τους. Αλήθεια όμως πόσο αντιφατικό είναι, όταν ο Ερντογάν που χθες μόλις συνέλαβε σύσσωμη την εκλεγμένη αντιπολίτευση στην Τουρκία και την οδήγησε στις φυλακές, καταργώντας όποια έννοια δημοκρατίας και δικαιοσύνης είχε απομείνει σε αυτό το υποτιθέμενο τουρκικό κράτος, την ίδια στιγμή να ζητάει την έκδοση των οκτώ, τους οποίους κατηγορεί μεταξύ άλλων για το αδίκημα απόπειρας κατάλυσης του Συντάγματος και απόπειρας κατάλυσης του τουρκικού κοινοβουλίου !!! Δηλαδή είναι πλέον δυνατόν μετά και από αυτό,  να πιστεύει κάποιος ότι ο Ερντογάν θέλει πίσω τους οκτώ για να τους δικάσει με δικαιοσύνη … Έχει καταλάβει κανείς από τις επιτροπές που ασχολούνται με αυτή την περίπτωση, ότι η απόφαση τους θα δικαιώνει την αυθαιρεσία του Τούρκου Προέδρου. Ελπίζουμε το επίσημο Ελληνικό κράτος να έχει δώσει οδηγίες σε αυτές τις επιτροπές και η πρωτοβάθμια απtourkia-o-erntogan-sullambanei-pleon-kai-bouleutes-tis-antipoliteusisόφαση να μην επαναληφθεί και δευτεροβάθμια, ώστε να μην δικαιωθεί αυτός που έχει καταδικασθεί για την βίαιη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του παγκόσμια. Και λέμε παγκόσμια γιατί ήδη η σύλληψη της Κουρδικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία και μιλάμε για εκλεγμένους εκπροσώπους του κοινοβουλίου, καταδικάζεται με ξεκάθαρες δηλώσεις, τόσο από αρχηγούς κρατών όσο και από διεθνείς οργανισμούς, επιβεβαιώνοντας πλέον πιο ξεκάθαρα από ποτέ ότι στην Τουρκία του Ερντογάν δεν υφίσταται καμία έννοια Δημοκρατίας και ότι ένα σκιώδες πραξικόπημα χειρότερο από αυτό των στρατιωτικών είναι σε πλήρη εξέλιξη.

 Έτσι, οι Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, συμπρόεδροι του HDP, καθώς και άλλοι τέσσερις βουλευτές του κόμματος, προφυλακίστηκαν με δικαστική εντολή εν αναμονή της δίκης τους. Τρεις εκ των υπόλοιπων προσαχθέντων βουλευτών αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικά μέτρα. Εκκρεμεί η διαδικασία για τους υπόλοιπους προσαχθέντες, ενώ άλλοι δύο βουλευτές για τους οποίους έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης βρίσκονται στο εξωτερικό.

 Χειροπέδες πέρασαν οι δυνάμεις ασφαλείας στα χέρια και άλλων βουλευτών του HDP σε μείζονα κλιμάκωση της εκστρατείας καταστολής κατά Κούρδων πολιτικών και μέσων ενημέρωσης. Τον περασμένο μήνα συνελήφθη η δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, ενώ έχουν κλείσει πλέον όλα τα μεγάλα κουρδικά μέσα ενημέρωσης.

 Ο αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Εθνοσυνέλευση με 55 έδρες- αντιστέκεται σφόδρα στα σχέδια Ερντογάν για προεδρικό σύστημα στην Τουρκία καταγγέλλοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε δικτατορία. Αντιστέκεται παράλληλα στις προθέσεις επαναφοράς της θανατικής ποινής, γεγονός που ενδέχεται να έλθει προς συζήτηση της επόμενες εβδομάδες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

 Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως η Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν εν χορώ τις συλλήψεις που έρχονται να κλιμακώσουν τις ανησυχίες για την πολιτική κατεύθυνση της Τουρκίας.

 Σε κοινή ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι με τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν δήλωσαν ότι, «Αναμένουμε από την Τουρκία να προασπίσει την κοινοβουλευτική της δημοκρατία, περιλαμβανομένου του σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έννομης τάξης και μεταφέρουμε αυτές τις προσδοκίες μας απευθείας στις τουρκικές αρχές».

Γερμανία, Δανία και Αυστρία κάλεσαν τους Τούρκους πρεσβευτές και επιτετραμμένους, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς δήλωσε ότι ενέργειες της Τουρκίας «θέτουν εν αμφιβόλω τη βάση της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φραν-Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωσε προς την Τουρκία ότι «η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τη φίμωση της αντιπολίτευσης και τη φυλάκιση της», σημειώνοντας πως η Τουρκία πρέπει να είναι ξεκάθαρη προς ποια πολιτική κατεύθυνση οδεύει.

 Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασαν παράλληλα «βαθιά ανησυχία» για τα γεγονότα.

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι σύλληψη ή απομάκρυνση από τα καθήκοντα τους 110.000 αξιωματούχων από τον Ιούλιο, περιλαμβανομένης της σύλληψης των Κούρδων πολιτικών, είναι «πέραν του επιτρεπτού».

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι το λιγότερο που πρέπει να κάνει η ΕΕ είναι να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και να ακυρώσει οποιοδήποτε σχέδιο απελευθέρωσης της βίζας.

 Θεωρούμε επιπλέον ότι τώρα είναι που η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να μην φοβηθεί να δηλώσει ξεκάθαρα ότι η έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και όποιων άλλων προκύψουν στο μέλλον, θα εξετασθεί μόνο εφόσον απελευθερωθούν άμεσα οι Κούρδοι πολιτικοί κρατούμενοι της αντιπολίτευσης, δίνοντας ξεκάθαρο στίγμα συμπαράστασης στην Δημοκρατία και παράλληλα να σταθεί αλληλέγγυα με την διεθνή κοινή γνώμη. Η ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αφενός θα την καταστήσει πρωταγωνιστή, εγκαταλείποντας τον ρόλο κομπάρσου και των φοβικών συνδρόμων του παρελθόντος, ενώ αφετέρου θα δοθεί η ευκαιρία να εξαλείψει και την ντροπή Οτσαλάν, που προκάλεσαν όλοι οι γελωτοποιοί  του παρελθόντος,  που δυστυχώς ορισμένοι αντί να αλλάξουν χώρα, το παίζουν και ειδικοί εμπειρογνώμονες …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)